Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Un fost șef al…

DOC Un fost șef al Securității Interne din cadrul SPPS, despre care ZdG a scris anterior că a fost detașat la șefia IP Dubăsari în ajunul prezidențialelor din 2020, numit șef al unei direcții din cadrul SFS

Ion Pricop, fostul șef al Securității Interne din cadrul Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS), despre care Ziarul de Gardă a scris anterior că în ajunul alegerilor prezidențiale din 2020 a fost detașat în funcția de șef al Inspectoratului de Poliție (IP) Dubăsari, a fost desemnat recent în funcția de șef al Direcției securitate internă și anticorupție al Serviciului Fiscal de Stat (SFS).

Numirea lui Pricop în funcția de șef al Direcției securitate internă și anticorupție a fost confirmată pentru ZdG de către Adrian Platon, șeful Serviciului comunicare din cadrul SFS, care a menționat faptul că Ion Pricop activează în această funcție de pe 5 iunie 2023.

Potrivit declarației sale de avere și interese personale pentru anul 2022, depusă la Autoritatea Națională de Integritate imediat după numirea în funcție, Ion Pricop a ridicat anul trecut un salariu de 268 144 de lei de la Inspectoratul de Poliție Dubăsari, adică peste 22 de mii de lei pe lună.

Donație de 22 de mii de ruble și peste 87 de mii de lei obținuți din înstrăinarea unor bunuri

Tot în anul 2022, colonelul Ion Pricop a obținut o donație în valoare de 22 de mii de ruble, circa 4 422 de lei de la un oarecare Andrei Popescu. Noul șef al Direcției securitate internă și anticorupție din cadrul SFS mai declară că a obținut anul trecut – 27 300 de lei din „înstrăinarea în bază de procură a automobilului de model „Mercedes E200″, anul fabricării 1992”, precum și 60 000 de lei în urma unui „contract de vânzare/cumpărare a terenului cu modul de folosinţă pentru construcţie (0,0911 ha, Coşniţa, Dubăsari)”.

Fostul șef al Securității interne din cadrul SPPS a mai obținut în 2022 venituri sub formă de pensie în valoare de 103 795 de lei, 600 de lei sub formă de alocații nominale de stat și150 de euro în urma unui eveniment de familie – aniversare, conform actului său de avere.

Familia Pricop deține un apartament de 62,5 metri pătrați care ar valora 349 648 de lei, un autoturism de model Porshe Cayenne, dobândit în 2021, care ar fi valorat 200 000 de lei, dar și patru conturi bancare.

De la SPPS-ul Președinției, la șefia IP Dubăsari

Pe 22 octombrie 2020, ZdG scria că, în ajunul alegerilor prezidențiale din acel an, Ion Pricop, care pe atunci deținea funcția de șef al Securității Interne din cadrul Serviciului de Protecție și Pază de Stat, instituție subordonată președintelui de atunci Igor Dodon, a fost detașat în funcția de șef al Inspectoratului de Poliție Dubăsari, instituție care a asigurat respectarea ordinii publice, securitatea secțiilor de votare și a buletinelor de vot din mai multe localități din stânga Nistrului în cadrul scrutinului prezidențial din 1 noiembrie.

Detașarea nu a fost făcută publică și s-a produs în luna septembrie, aceasta fiind valabilă pentru șase luni. La alegerile prezidențiale din 2016 și la cele parlamentare din 2019, la secțiile de votare din raza raionului Dubăsari au fost constatate mai multe nereguli, inclusiv cazuri de mituire a alegătorilor.

Ion Pricop este considerat un ofițer apropiat al fostei conduceri a SPPS când era în subordinea fostului președinte Igor Dodon. Deși deținea una dintre cele mai importante funcții în cadrul instituției, fiind șef al Securității Interne, în septembrie 2020, Pricop a fost detașat ca șef al Poliției din Dubăsari. Ulterior, a revenit la fel de brusc la SPPS, iar odată cu schimbarea puterii la nivel prezidențial și SPPS, colonelul a revenit a doua oară la Dubăsari.

ZdG a scris anterior că Ion Pricop a decis să-și scoată la vânzare în 2021 unele proprietăți. Este vorba despre un autoturism de model Mercedes și 10 ari de teren în satul Coșnița, raionul Dubăsari. Contactat atunci de ZdG, Ion Pricop ne-a spus că nu vinde nici terenul, dar nici automobilul de marca Mercedes CLS Class, care a fost scos la vânzare. Acesta ne-a îndrumat să ne documentăm mai bine.