Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Un fost deputat socialist,…

DOC Un fost deputat socialist, constatat de ANI cu o diferență substanțială și deținerea averii cu caracter nejustificat de peste 280 mii de lei

Sursa foto: presedintie.md

Fostul deputat socialist Ghenadi Mitriuc a fost constatat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) cu o diferență substanțială și deținerea averii cu caracter nejustificat, în mărime de 286 140,59 lei, pentru anul 2017, diferență ce a fost stabilită între averea dobândită și veniturile obținute pentru aceeași perioadă de către fostul parlamentar.

Controlul averii și intereselor personale a fost inițiat de către un inspector de integritate al ANI pentru 9 decembrie 2014 – 21 martie 2019, perioadă în care Ghenadi Mitriuc a deținut funcția de deputat în Parlamentul R. Moldova.

Astfel, conform actului de constatare emis de ANI, pentru perioada 1 august 2016 – 21 martie 2019, divizată pe ani fiscali, inspectorul de integritate a identificat o diferență substanțială în urma unor modificări patrimoniale în anul 2017, în sumă de 286 140,59 lei, diferență ce a fost stabilită între averea dobândită (care a inclus toate modificările patrimoniale, inclusiv achitări servicii în numerar, alimentări de conturi avute în gestiune, donații la PSRM) și veniturile obținute (care a inclus veniturile valorificate prin extrageri/ eliberări de numerar din conturile salariale, transfer, alimentări și înstrăinarea autoturismului de model Volkswagen Golf) de către Ghenadi Mitriuc și membrii familiei.

„Prin demersul din 4 aprilie 2023, Mitriuc Ghenadi a fost chemat să prezinte informații și justificative privind eventuala diferență substanțială stabilită de către inspectoratul de integritate între averea dobândită și veniturile realizate ce a fost stabilită pe 26 aprilie 2017, în sumă de 286 140, 59 lei.

Ultima solicitare, nefiind recepționată de către subiectul controlului, inspectorul de integritate, prin demersul din 27 aprilie 2023, a solicitat repetat punctul de vedere al subiectului controlului. Prin urmare, până la momentul actual, subiectul controlului nu a dat curs invitației de a-și expune punctul de vedere și de a prezenta careva acte justificative”, se arată în document.

Dacă actul ANI rămâne în vigoare, Ghenadi Mitriuc riscă să fie decăzut din dreptul de a exercita funcții publice și funcții de demnitate publică, cu excepția funcțiilor electorale, pe o perioadă de trei ani, de la data rămânerii definitive a actului de constatare, ori de la data rămânerii definitive și irevocabile a hotărârii judecătorești prin care se confirmă existența averii nejustificate.

Ghenadie Mitriuc ocupă în prezent funcția de consilier local în cadrul Primăriei municipiului Ungheni. Anterior a deținut funcția de președinte al raionului Ungheni, iar în perioada 2014-2019, el a exercitat funcția de deputat în Parlamentul R. Moldova de pe lista PSRM.

În ianuarie 2021, ZdG a scris că în timpul campaniei electorale pentru Președinție, Ghenadi Mitriuc a condus staff-ul electoral al lui Igor Dodon în raionul Ungheni.