Un deținut al Penitenciarului nr. 8-Bender ar fi fost agresat sexual de către doi pușcăriași. Avocat Promo-LEX: „Dacă acest lucru se întâmplă sistematic, atunci este foarte grav”
Un deținut al Penitenciarului nr. 8-Bender, a cărei identitate Ziarul de Gardă o va proteja, ar fi fost agresat sexual de către doi deținuți din cadrul izolatorului, la începutul lunii iunie curent. Sursele ZdG din sistemul penitenciar spun că acesta nu este primul caz când deținutul ar fi fost abuzat sexual. Potrivit acestora, de mai bine de doi ani, bărbatul care își execută pedeapsa în cadrul izolatorului, ar fi agresat sexual aproape zilnic.
ZdG a intrat în posesia unui extras din Sinteza zilnică privind situația operativă în sistemul penitenciar, care, conform acestuia, un deținut al sectorului nr. 1 al Penitenciarului nr. 8-Bender a comunicat verbal și în scris administrației penitenciarului că, pe 2 iunie curent, aproximativ la ora 02:00, a fost agresat sexual de către doi deținuți ai sectorului nr. 1 din cadrul izolatorului. La ora 15:30, deținutul care a fost agresat sexual a fost escortat la Centrul de expertiză medico-legală din municipiul Chișinău și a fost reîntors în penitenciar la ora 19:00. Ofițera de presă a Inspectoratului General al Poliției (IGP) Mariana Bețivu a spus pentru ZdG că, în perioada următoare, instituția va recepționa rezultatele expertizei medico-legale și se va expune asupra pretinsului abuz.
ZdG a solicitat explicații pe acest caz de la Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP). Contactată de ZdG, purtătoarea de cuvânt a ANP, Lilia Guțan, ne-a spus că nu ne poate confirma că a avut loc abuzul sexual, însă „până la stabilirea circumstanțelor cauzei, deținutul a fost izolat, asigurândui-se securitatea personală”.
„În baza unor date parvenite cu referire la o eventuală agresiune sexuală a unui deținut, administrația Penitenciarului nr. 8 – Bender s-a autosesizat și a intervenit prompt pentru verificarea informațiilor în vederea neadmiterii și curmării acestor acte. Astfel, până la stabilirea circumstanțelor cauzei, deținutul a fost izolat, asigurândui-se securitatea personală. În context, a fost informat Inspectoratul de Poliție Bender care a dispus un șir de măsuri procesuale, inclusiv efectuarea expertizei medico-legale, care urmează să se pronunțe dacă pretinsul raport sexual a avut sau nu loc”, a spus Lilia Guțan pentru ZdG.
Întrebată fiind dacă au mai fost raportate cazuri de abuzuri sexuale care au avut loc în cadrul penitenciarului, Lilia Guțan ne-a spus că „noi asemenea cazuri nu am înregistrat”.
Pe acest fapt, Inspectoratul de Poliție Bender a inițiat o cauză penală. Informația a fost confirmată pentru ZdG de către ofițera de presă a Inspectoratului General al Poliției (IGP) Mariana Bețivu, care ne-a confirmat că, pe 2 iunie curent, IP Bender a fost sesizat în legătură cu „acțiunile violente cu caracter sexual”. Mariana Bețivu ne-a spus că, în perioada următoare, instituția va primi rezultatele expertizei medico-legale și se va expune asupra pretinsului abuz.
„Pe 2 iunie, Inspectoratul de Poliție Bender a fost sesizat pe acest caz și a fost inițiată o cauză penală în baza articolului 72 (2) cu privire la acțiunile violente cu caracter sexual. În continuare, poliția investighează cazul și efectuează acțiuni de urmărire penală și investigații pentru a stabili toate circumstanțele”, a declarat Bețivu.
Totodată, organizația neguvernamentală „Avocatul Poporului (ombudsmanul)” a inițiat o investigație cu privire la pretinsul abuz sexual. Șeful Secției prevenirea torturii din cadrul organizației, Alexandru Zubco, ne-a spus că instituția va verifica dacă a fost de competența instituției penitenciare să asigure integritatea deținuților.
„Noi am primit informația despre un potențial abuz sexual și am inițiat o investigație. Detalii vom oferi mai târziu. Noi vom verifica dacă a fost de competența instituției penitenciare să asigure integritatea acestor deținuți”, a spus Zubco pentru ZdG.
Avocat Promo-LEX: „Dacă acest lucru se întâmplă sistematic, atunci este foarte grav. Noi avem la CtEDO condamnări pe cazuri similare”
Pentru a afla ce drepturi i-ar fi fost încălcate deținutului care ar fi fost abuzat sexual, ZdG l-a contactat pe Vadim Vieru, avocat în cadrul Asociației Promo-LEX, director de Program drepturile omului. Vieru ne-a spus că statul are obligația să investigheze acțiunile care ar fi fost comise în cadrul Penitenciarului nr. 8-Bender, iar Procuratura trebuie să se autosesizeze și să pornească o cauză penală.
„În cazul dat, deținutul care a fost supus acțiunii de violență sexuală, este victima articolului 3 din Convenție. Este vorba despre dreptul de a nu fi supus torturii, tratamentului inuman și degradant. Noi avem la CtEDO condamnări pe cazuri similare. Este vorba despre cauza IE vs R. Moldova, unde în Penitenciarul 13, un deținut minor a fost supus violenței sexuale de către alți deținuți. În cazul dat, statul are obligația să investigheze fapta, dar prin simpla situație că nu a reușit să prevină acest fapt care deja s-a consumat, poartă responsabilitate față de persoana care a fost victimă (…) Dacă într-adevăr s-a întâmplat așa, atunci este foarte grav. Cred că este cazul ca Procuratura să se autosesizeze și să pornească o cauză penală. Reprezentanții Procuraturii trebuie să țină cont de faptul că este o infracțiune specifică. Este un loc de detenție și trebuie să asigure în primul rând protecția persoanei”, ne-a spus Vieru.
Întrebat ce poate face deținutul în cazul în care i-a fost încălcat dreptul de a nu fi supus torturii, tratamentului inuman și degradant, Vadim Vieru ne-a spus că, în primul rând, persoana aflată în detenție trebuie să fie plasată într-un mediu sigur.
„Acest lucru ar însemna ca deținutul să fie cel puțin transferat din penitenciar și să i se asigure măsurile de protecție. El urmează să depună o plângere la Procuratură în legătură cu aceste fapte și să fie cunoscut în calitate de parte vătămată (…) Referitor la cei care au comis această faptă, la fel, trebuie să fie plasați în alt penitenciar pentru a evita alte cazuri de violență sexuală. Sunt proceduri pe care Administrația Națională a Penitenciarelor urmează să le efectueze.
În cazul în care aceste acțiuni au fost efectuate frecvent, evident că este de obligația Procuraturii, în primul rând, să documenteze operativ și să stabilească dacă au existat asemenea acțiuni și să facă o expertiză psihiatrico-psihologică împotriva deținutului, dar, prioritar, este ca deținutul să fie plasat într-un mediu sigur. Ceea ce înseamnă că ar trebui să fie schimbat în alt penitenciar. Penitenciarele din Bender sunt mai specifice în sensul în care zona din preajma penitenciarului este controlată de administrația de la Tiraspol. Este complicat. Administrația Națională a Penitenciarelor trebuie să inițieze o anchetă de serviciu și să stabilească de ce a permis ca să se întâmple așa ceva. Dacă acest lucru se întâmplă sistematic, atunci este foarte grav”, a precizat Vieru.
Pușcăriașii care ar fi comis abuzul sexul sunt condamnați la închisoare pentru furtul unui vehicul și respectiv pentru „furt prin intrarea într-o cameră, într-o altă magazie sau locuință”. Deținutul care ar fi fost agresat sexual este condamnat la închisoare pentru „săvârșirea omorului intenționat cu deosebită cruzime”.