Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Un angajat din cadrul…

DOC Un angajat din cadrul Ambasadei R. Moldova în Rusia a expediat în adresa ZdG o cerere prealabilă pentru apărarea onoarei. Era vizat într-o scrisoare adresată Ministerului Afacerilor Externe

Sursa foto: Colaj ZdG

Victor Ionesii, angajatul Ambasadei R. Moldova în Rusia despre care ZdG a scris recent că era vizat într-o scrisoare adresată Ministerului Afacerilor Externe, a expediat o cerere prealabilă în adresa ZdG privind apărarea onoarei, demnității și reputației profesionale.

Joi, 2 mai, ZdG a publicat un articol în care scriam că mai mulți cetățeni ai R. Moldova de etnie găgăuză au expediat o scrisoare în adresa Ministerului Afacerilor Externe al R. Moldova (MAE) în care susțin că Victor Ionesii, angajat în cadrul Ambasadei R. Moldova în Rusia, distribuie „în mod deliberat” pe rețelele de socializare „informații provocatoare pentru naționalitățile care trăiesc în Rusia, provocând discordia interetnică armeano-azeră”, dar și „informații care umilesc onoarea și demnitatea reprezentanților etniei găgăuze”.

ZdG a făcut referire la o scrisoare colectivă, expediată MAE-ului și redacției noastre, prin care cetățeni ai R. Moldova din Rusia cer Ministerului să se autosesizeze și solicită lui Victor Ionesii, care este administrator-șofer în cadrul Ambasadei R. Moldova în Rusia și nu „diplomat” așa cum este prezentat în scrisoare, să-și ceară scuze publice.

Înainte de publicarea articolului, ZdG a cerut o reacție din partea MAE-ului. Reprezentanții Ministerului ne-au spus că au primit o asemenea sesizare și că aceasta urma a fi examinată: „(…) Suntem în proces de examinare, ulterior vor fi întreprinse acțiunile care se impun”, a precizat serviciul de presă al diplomației moldovenești pentru ZdG.

Victor Ionesii însă califică informațiile drept „false și denigratoare” și spune că el nu a denigrat și publicat „careva materiale contra găgăuzilor, pe rețelele de socializare și Facebook”.

„Aşa-zisa scrisoare deschisă la care face referire „Ziarul de Gardă” este o scrisoare anonimă, creată și lansată în spațiul public de către Alexandru Pavliuc, reprezentantul SIS la Moscova, persoană apropiată de Dodon, cu scop de a discredita persoana mea. De mai mult timp Pavliuc se ocupă cu activități ilegale de discreditare şi şantaj a diplomaților moldoveni la Moscova, prin intermediul Telegram canalelor anonime și conturilor false pe rețele de socializare.

Referitor la crimele lui Pavliuc, societatea a fost informată de mai multe persoane publice și de către ofițeri SIS. Inclusiv eu personal și alți diplomați din cadrul MAE am sesizat organele procuraturii referitor la crimele lui Pavliuc în cadrul Ambasadei la Moscova. Anume din acest considerent, Pavliuc înțelegând că va răspunde penal, pe parcursul anului curent a inițiat o amplă campanie de discreditare a mea, cu scop de a aduce în locul meu în funcție diplomatică complici de-ai săi”, precizează Victor Ionesii.

„În cazul refuzului se a satisface prezenta cerere a subsemnatului, voi acționa redacția „Ziarului de Gardă” în instanța de judecată pentru obligarea de a publica dezminţirea în cauză, inclusiv pentru achitarea unei compensații, conform alin. 4, art. 26 din Legea nr. 64 din 23.04.2010 cu privire la libertatea de exprimare”, scrie Victor Ionesii într-o cerere prealabilă expediată Ziarului de Gardă.

ZdG precizează că rămâne deschis pentru a publica reacția tuturor persoanelor vizate în mesajul lui Victor Ionesii.

Alături de scrisoarea colectivă, cetățenii R. Moldova de etnie găgăuză au expediat și două capturi foto din care pot fi văzute postările distribuite pe Facebook de către Victor Ionesii.