Principală  —  Ştiri  —  Social   —   DOC/ Topul școlilor auto din…

DOC Topul școlilor auto din R. Moldova. MEC: „Nicio școală nu întrunește standardele de acreditare la categoria B”

Imagine simbol

Nicio școală auto din R. Moldova nu întrunește standardele de acreditare pentru pregătirea conducătorilor auto la categoria B. Sunt rezultatele unei analize efectuate, în premieră, de Ministerul Educației și Cercetării (MEC) privind calitatea serviciilor prestate de școlile auto din R. Moldova.

Evaluarea s-a făcut prin prisma ratei de promovabilitate a examenelor pentru permisele auto. Conform unui comunicat de presă emis de MEC, reieșind din datele analizei, „nicio școală auto din țara noastră nu întrunește standardele de acreditare pentru pregătirea conducătorilor auto la categoria B”.

Potrivit normelor legale în vigoare din data de 2 februarie 2024, rata medie de promovare din prima încercare a probei teoretice trebuie să fie de cel puțin 50% la proba teoretică și 30% – la proba practică. În realitate, în cazul unor instituții aceste rate nu depășesc nici 10%, situația fiind mai problematică în cazul probei practice.

„Calitatea studiilor în școlile auto trebuie să fie corespunzătoare astfel încât absolvenții să susțină ulterior probele practice și teoretice și să poată obține permisul de conducere. Bineînțeles că, atunci când rata de promovabilitate este foarte mică, asta vorbește despre probleme în procesul de instruire. Rezultatele analizei sunt destul de îngrijorătoare și sunt un punct de pornire pentru minister de a întreprinde anumite măsuri, alături de Ministerul Afacerilor Interne și Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare, pentru a revizui și a înăspri condițiile de acreditare, dar și pentru a avea, în egală măsură, mecanisme de intervenție în cazul acelor școli auto unde rata de promovabilitate este extrem de mică, ceea ce indică, din punctul nostru de vedere, anumite riscuri de fraudă sistemică”, a menționat Dan Perciun.

În baza ratei de promovare, MEC a elaborat un clasament al școlilor auto, care poate fi consultat pe pagina oficială a instituției.

Raiting școli auto:filiale … by Ziarul de Gardă