Suspendarea funcționării scărilor rulante între orele 07:00-11:00 și 18:00-23:00, se recomandă folosirea liftului doar în anumite intervale de timp. MIDR anunță despre inițierea consultărilor publice asupra unui proiect CSE
În contextul necesității întreprinderii măsurilor pentru reducerea consumului de resurse energetice și evitării întreruperilor de energie electrică pe perioada stării de alertă pe piața energiei electrice din R. Moldova, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) anunță despre inițierea consultărilor proiectului Dispoziției Comisiei pentru Situații Excepționale a R. Moldova (CSE) elaborat în acest sens.
Astfel, membrii CSE propun reducerea iluminatului interior a clădirilor cu cel puțin 30%, acolo unde este posibil și deconectarea acestuia de îndată ce încăperile sunt neocupate; suspendarea funcționării scărilor rulante sau escalatoarelor între orele 07:00-11:00 și 18:00-23:00; deconectarea havuzurilor, vitrinelor, iluminatului decorativ, arhitectural și publicitar, cu excepția iluminatului firmei entităților cu regim de activitate 24/24 ore; funcționarea instalațiilor de încălzire în regim minim sau la o temperatură corespunzătoare valorilor, dar nu mai mult de 19 grade Celsius.
De asemenea, potrivit proiectului CSE, care este supus consultărilor publice, „nu se recomandă folosirea liftului în intervalele 07:00-11:00 și 18:00-23:00 pentru evitarea blocării în mers a acestuia”.
Propunerile de îmbunătățire a proiectului pot fi prezentate la adresa: [email protected]
Anterior, viceprim-ministrul Andrei Spînu a anunțat că, în R. Moldova există în continuare riscul de „deconectări masive” de la rețeaua de energie electrică. Potrivit viceprim-ministrului, deconectările ar putea avea loc „în mod special” între orele 07:00 – 11:00 și 18:00 – 23:00, atunci când se atestă un deficit de energie electrică.
În același timp, Spînu a menționat că, pe 24 octombrie, Moldelectrica „a apelat la contractul de avarie semnat cu România”. Costul energiei achiziționate prin acest contract este între 190 și 348 EUR/MW, potrivit ministrului.
Pe 21 octombrie, reprezentanții „Moldelectrica” au anunțat stare de alertă pe piața energiei electrice a R. Moldova. Atunci, viceprim-ministrul Andrei Spînu a declarat că pe 22 și 23 octombrie nimeni nu va fi deconectat de la energia electrică. Totodată, oficialul a menționat că „începând de luni (24 octombrie n. red.), vom avea un deficit mai mare de energie electrică, ținând cont de anunțul MGRES de reducere a livrărilor de energie electrică”.
Ulterior, într-un interviu pentru NewsMaker, Spînu a dat asigurări că starea de alertă de pe piața energiei electrice din R. Moldova nu se va răsfrânge asupra consumatorilor casnici sau a instituțiilor statului din domeniul social, cum ar fi școli, grădinițe, administrații publice locale sau spitale.
Așa-numitul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a anunțat că Centrala de la Cuciurgan reduce, din 24 octombrie, livrările de energie electrică de la 70% la 27% către malul drept al Nistrului. Declarația a fost făcută în cadrul așa-numitului Consiliu Suprem din regiunea transnistreană, unde a fost aprobat decretul semnat de Krasnoselski, privind decretarea stării de urgență economică pe întreg teritoriul regiunii.
Ucraina a oprit, din 11 octombrie, exportul de energie electrică. Decizia a fost luată pentru a „stabiliza sistem energetic” ucrainean, afectat în urma bombardamentelor din 10 octombrie.