Statul trebuie să achite prejudiciu în sumă de 72 de mii de lei unui bărbat, „deținut ilegal pe o perioadă de 36 de zile”
Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a dispus încasarea din bugetul de stat a sumei de 72 de mii de lei în beneficul unui bărbat „deținut ilegal pe o perioadă de 36 de zile”.
„Se modifică decizia din 11 martie 2021 a Curții de Apel Chișinău și hotărârea din 31 octombrie 2020 a Judecătoriei Chișinău, sediul Centru, adoptate în cauza civilă intentată la cererea de chemare în judecată depusă de Vladimir Karatun împotriva Ministerului Justiției, cu privire la constatarea faptului încălcării articolului 5 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului, repararea prejudiciului material şi moral şi compensarea cheltuielilor de judecată, în partea încasării de la bugetul de stat gestionat de Ministerul Finanțelor, prin intermediul Ministerului Justiţiei, în beneficiul lui Vladimir Karatun, a sumei de 15 200 lei cu titlu de prejudiciu moral cauzat, prin majorarea cuantumului sumei încasate de la 15 200 lei până la 72 de mii de lei”, se arată în decizia CSJ din 16 iunie curent.
În 2019, Vladimir Karatun a depus cerere de chemare în judecată împotriva Ministerului Justiției, solicitând repararea de către stat a prejudiciului cauzat prin detenția sa ilegală pe o perioadă de 36 de zile, prin încasarea sumei de 8 370 de lei cu titlu de salariu ratat și a sumei de 72 de mii de lei cu titlu de prejudiciu moral, dar și compensarea cheltuielilor de asistenţă juridică.
„În actele de dispoziție a instanțelor, observăm că s-a constatat încălcarea în privință reclamantului a prevederilor art. 5 paragraful 1 din Convenție în rezultatul privării ilegale de libertate pe un termen de 36 zile, cu aplicarea directă a Convenției. Este îmbucurător că Curtea Supremă de Justiție a ținut cont, la stabilirea cuantumului despăgubirii, de mărimea satisfacției echitabile acordate de către CtEDO în situații similare pentru încălcarea art. 5 din Convenție”, declară avocata Asociației Promo-LEX Victoria Donica, care l-a reprezentat în instanță pe Vladimir Karatun.
Potrivit Promo-LEX, bărbatul urma să fie eliberat din detenție pe 9 august 2019, dar din motiv că încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana nu a fost transmisă imediat spre executare instituției penitenciare Vladimir Karatun a fost eliberat din detenție abia pe 18 septembrie 2019.
„Deținerea reclamantului în perioada 9 august 2019 – 18 septembrie 2019 a fost una arbitrară și nejustificată contrară scopului art. 5 din Convenția Europeană a Drepturilor Omului”.