„Specialiștii Secției debitori și reclamații sunt sistematic intimidați și amenințați cu demisii”. Angajații Regiei Autosalubritate acuză din nou conducerea întreprinderii de acțiuni ilegale
Mai mulți angajați ai Întreprinderii Municipale Regia „Autosalubritate” acuză, din nou, conducerea instituției de acțiuni ilegale. Aceștia susțin că în pofida realizării complete a obligațiunilor prevăzute de regulamente și fișe de post, specialiștii Secției debitori și reclamații sunt sistematic intimidați, lipsiți sau limitați nemotivat de indemnizații financiare, amenințați cu demisii și reduceri de state.
Astfel, angajații au semnat a doua petiție colectivă adresată primarului Capitalei, Ion Ceban, membrilor Consiliului Municipal Chișinău (CMC), Federației Sindicatelor „Sindindcomservice” și Consiliului pentru prevenirea şi eliminarea discriminării şi asigurarea egalității, prin care solicită intervenția acestora pentru a stopa acțiunile ilegale ale șefului interimar, Dumitru Vulpe.
„Pe 30 decembrie 2020, noi, specialiștii Secției debitori și reclamații (SDR), în componența unui grup de 50 de anagjați ai Întreprinderii Municipale Regia Autosalubritate am semnat o petiție colectivă adresată adresată primarului general al mun. Chișinău, membrilor Consiliului Municipal Chișinău și mijloacelor mass-media, cu privire la ilegalitățile comise de conducerea întreprinderii. Conținutul petiției a fost abordat la ședința din 26 ianurie. Începând cu ședința menționată și în continuare, administratorul interimar, Dumitru Vulpe, a calificat conținutul petiției ca dezinformare și a acuzat public specialiștii Secției debitori și reclamații”, se arată în document.
Petiționarii susțin că în pofida realizării complete a obligațiunilor prevăzute de fișele de post și lipsei de sancțiuni disciplinare, în temeiul ordinului semnat de șeful interimar al întreprinderii, Dumitru Vulpe, specialiștilor Secției debitori și reclamații, pentru luna decembrie 2020, în calitate de primă le-au fost acordat un adaos de 5 % la salariu, în timp ce alte subdiviziuni din componența administrației instituției, au încasat un adaos de la 20% până la 50%.
„Absolut nerușinat, în pofida situației financiare dificile a întreprinderii, cauzate de scăderea continuă a numărului persoanelor juridice deservite din motive de pandemie, administratorul interimar Dumitru Vulpe pentru luna decembrie 2020 în calitate de ,,primă” inopinat s-a autostimulat maximal plăcut, tocmai cu 50% din mărimea salariului de bază de 23 000 lei, adică cu 17 250 mii lei și încă, atentie – cu un banal ,,supliment, spor la salariu” în valoare de 11 500 mii lei. în total Dumitru Vulpe, pentru luna decembrie 2020 a încasat un salariu 38 235 mii lei.”, se amai arată în document.
Astfel, angajații întreprinderii solicită intervenția autorităților pentru revizuirea și ajustarea deciziilor adoptate de conducerea instituției, „în persoana administratorului interimar, Dumitru Vulpe, la normele de drept, eliminarea discriminării și asigurarea egalității pentru toți angajații întreprinderii”.
„Considerăm că, conținutul plângerii (cu anexe) conține dovezi din care se poate prezuma că în acțiunile conducerii întreprinderii Municipale Regia ,,Autosalubritate” în persoana administratorului interimar, Dumitru Vulpe, a existat și continuă să existe o atitudine discriminatorie față de petiționari. Este indiscutabilă prezența unui tratament mai puțin favorabil în exercitarea unui drept recunoscut de lege, aplicat față de specialiștii Secției debitori și reclamații în comparație cu alți angajați din Administrația întreprinderii, care se află în situație analogică, dar sunt tratați în baza unui criteriu protejat”, se mai arată în document.
Pe 24 martie 2021, mai mulți angajați ai Regiei Autosalubritate au expediat o plângere Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității în câmpul muncii. Potrivit documentului, ședința de audieri va avea loc pe 20 aprilie 2021, în format online.
Anterior, ZdG a scris că 50 de angajați ai Întreprinderii Municipale Regia „Autosalubritate” au acuzat conducerea întreprinderii de acțiuni ilegale. Aceștia susțineau atunci că sunt intimidați, dar și amenințați la locul de muncă. La 30 decembrie 2020, angajații au semnat o petiție colectivă adresată primarului Capitalei, Ion Ceban și consilierilor CMC prin care au solicitat intervenția acestora pentru a stopa acțiunile ilegale ale șefului interimar.