Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Solicitarea făcută de către…

DOC Solicitarea făcută de către CSE Chișinău către Comisia pentru Situații Excepționale: autoritățile municipale au publicat o decizie în acest sens

Autoritățile municipale solicită Comisiei pentru Situații Excepționale, responsabilă de gestionarea situației pandemice pe perioada stării de urgență instituită în R. Moldova, să examineze posibilitatea reluării activităților culturale, dar și posibilitatea de redeschidere a sălilor de concert, teatre și cinema.

O soliciatre în acest sens se conține în Decizia nr. 3 a Comisiei pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău emisă la 21 aprilie curent.

Astfel, CSE Chișinău solicită autorităților centrale, CSE a R. Moldova, examinarea redeschiderii sălilor de spectacol, la o capacitate maximă de 50% cu respectarea tuturor măsurile de prevenire și control a infecției COVID-19.

Reieșind din multiplele demersuri ale oamenilor de cultură, dar și ale cetățenilor municipiului Chișinău, se solicită Comisiei pentru Situații Excepționale a R. Moldova examinarea oportunității reluării evenimentelor culturale în aer liber, cât și reluarea activității sălilor de spectacol (teatre și sălile de concert) și de cinema, la o capacitate maximă de 50%, respectând prevederile Instrucțiunii privind măsurile de prevenire și control a infecției COVID-19, aplicate în activitatea instituțiilor teatral-concertistice și a caselor de cultură, aprobate prin Hotărârea nr. 31/2020 a Comisiei naționale extraordinare pentru sănătate publică”, se menționează în Dispoziția CSE Chișinău.

Decizia nr. 3 a CSE Chișinău:

Decizia Nr. 3 Com. Situatii… by Primăria Chișinău

Totodată, prin Decizia nr. 3 autoritățile municipale au reiterat portul obligatoriu al măștilor de protecție în toate spațiile publice deschise și închise, pe întreg teritoriul municipiului Chișinău, inclusiv în stradă și în transportul public.

Tot în decizie se menționează că autoritățile municipale solicită, în continuare, suportul Ministerului Afacerilor Interne și Inspectoratului General de Carabinieri pentru controlul și monitorizarea respectării regulilor de sănătate publice și de prevenire a răspândirii infecției de tip nou COVID-19, în stradă și Ia stațiile de transport public din municipiul Chișinău, cât și în spațiile de utilitate publică.

Anterior, autoritățile municipale fiind în dezacord cu decizia Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) de a interzice aflarea în parcuri și la terenuri de joacă, a decis la 3 aprilie, printr-o decizie a Comisiei municipale de Sănătate Publică, admiterea aflării cetățenilor în spațiile publice – parcuri sau terenuri de joacă într-un grup de maxim trei persoane. Anunțul a fost făcut atunci de către primarul Capitalei, Ion Ceban.

DETALII AICI: Autoritățile municipale, în dezacord cu decizia CSE: ieșirile în parcuri și la terenuri de joacă, permise în grup de trei persoane, iar purtarea măștilor – obligatorie. Ceban: „A fost permis că să nu arătăm straniu”

De la 1 aprilie, în R. Moldova este instituită stare de urgență pentru o perioadă de 60 de zile. O decizie în acest sens, la solicitarea „unui grup de deputați” a fost aprobată miercuri, 31 martie, în Parlamentul de la Chișinău de către 52 de deputați PSRM, „Șor” și cei din Pentru Moldova.