Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Restricțiile de circulație pe…

DOC Restricțiile de circulație pe timp de noapte: cine trebuie să dețină declarație pe propria răspundere, unde o pot găsi cetățenii și ce trebuie să conțină

Odată cu instituirea stării de urgență în R. Moldova, Hotărâre adoptată în cadrul ședinței Parlamentului, din 31 martie, cu voturile deputaților PSRM – „ȘOR”, Comisia pentru Situații Excepționale a impus prin Dispoziția nr. 1 un șir de măsuri restrictive.

În context, începând cu 3 aprilie curent, la Chișinău și Bălți a fost instituit regim special de circulație, cetățenilor fiindu-le interzisă părăsirea domiciliului în intervalul orelor 23:00 – 5:00, cu câteva excepții. Potrivit Dispoziția nr. 1, cetățenii pot totuși circula în intervalul de timp enunțat, însă doar în anumite condiții și obligatoriu vor avea nevoie de declarație pe proprie răspundere precompletată, în care să fie indicat motivul deplasării.


Ce înseamnă declarație pe propria răspundere

Circulația pe timp de noapte în afara domiciliului, în intervalul 23:00 – 5:00, este interzise, cu anumite excepții.

Astfel, cetățenii vor avea nevoie de o declarație pe propria răspundere atunci când vor circula după ora 23:00, în care să fie stipulat motivul deplasării. Potrivit autorităților, nerespectarea restricțiilor se sancționează conform codului contravențional.

Modelul declarației pe propria răspundere pentru deplasarea în afara locuinței în intervalul orar 23:00 – 05:00, a fost publicat pe site-ul politia.md.

Solicitați de ZdG, responsabilii din cadrul Poliției ne-au comunicat că declarația pe propria răspundere poate fi descărcată de pe site-ul Poliției, scoasă pe suport de hârtie și semnată olograf („de mână”), cu preluarea tuturor elementelor prevăzute în modelul declarației.

„La data de 2 aprilie am postat pe pagina de Facebook a Poliției R. Moldova și am atașat modelul de declarație pe proprie răspundere ca oamenii să o poată descărca și completa la calculator, dar trebuie semnată de mână. Declarația trebuie să fie printată. Cei care intenționează să iasă după 23:00 din casă trebuie să aibă asupra lor declarația pe propria răspundere și buletinul de identitate”, a declarat ofițera de presă a Inspectoratului General de Poliție (IGP), Silvia Vetcu.     

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, legitimația de serviciu, adeverința eliberată de angajator sau o declarație pe propria răspundere.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităților abilitate, o declarație pe propria răspundere, completată în prealabil.

Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă:

  • nume/prenume/patronimic
  • data și anul nașterii
  • localitatea/adresa
  • locul deplasării
  • durata deplasării
  • scopul deplasării
  • data completării
  • semnătura.

Ce prevede regimul special de circulație

Potrivit Dispoziției nr. 1 din 1 aprilie curent, se interzice, începând cu data de 3 aprilie 2021, în municipiul Chișinău și în municipiul Bălți, circulația persoanelor în afara locuinței/gospodăriei în intervalul orar 23:00 – 5:00, cu următoarele excepții:

  • Deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuință/gospodărie și locul/locurile de desfășurare a activității profesionale și înapoi.
  • Deplasarea pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță, precum și pentru achiziționarea de medicamente.
  • Deplasări în afara localităților ale persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicției, cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane, și care poate fi dovedit prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei.
  • Deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/ însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori decesul unui membru de familie.
  • Persoanele care se află în afara domiciliului/reședinței sau altui loc de trai, sunt obligate să dețină asupra sa un act de identitate sau un alt înscris care confirmă identitatea persoanei.

La verificarea motivului deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului/ autorităţilor abilitate, o declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil în formă liberă. Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/gospodăriei, motivul deplasării, durata deplasării, data și ora completării şi semnătura.

Modelul declarației pe propria răspundere:

Descarcă aici modelul de declarație pe propria răspundere.

Potrivit autorităților, declarația pe proprie răspundere completată se va afla în posesia persoanei care efectuează deplasarea, împreună cu documentul de identitate, și va fi pusă la dispoziția reprezentanților Poliției, la momentul legitimării persoanei.

Potrivit  Dispoziției nr. 1 a Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE), obligația completării declarației pe proprie răspundere se instituie începând cu ora 23:00 a zilei de 3 aprilie 2021, în municipiul Chișinău și în municipiul Bălți.

De la 1 aprilie, în R. Moldova este instituită stare de urgență. O decizie în acest sens, la solicitarea „unui grup de deputați” a fost aprobată miercuri, 31 martie, în Parlamentul de la Chișinău de către 52 de deputați PSRM, „ȘOR” și cei din Pentru Moldova. 

Proiectul de hotărâre, adoptat de deputații PSRM – „ȘOR”, privind instituirea stării de urgență pentru următoarele 60 de zile, conține o listă de restricții de ordin general care sunt prevăzute de Articolul 20 din Legea Nr. 212 din 24.06. 2004, „starea de urgență”.

Miercuri, 7 aprilie, deputatul neafiliat Octavian Țîcu a declarat că a depus o sesizare în adresa Curții Constituționale prin care cere verificarea constituționalității Hotărârii Guvernului în exercițiu privind propunerea de instituire a stării de urgență, dar și a Hotărârii Parlamentului din 31 martie prin care a fost aprobată declararea stării de urgență în R. Moldova pentru următoarele 60 de zile.

Acum un an, la 17 martie 2020, în R. Moldova a mai fost instituită stare de urgență pe o perioadă de 60 de zile.