Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Rectorul USM, Igor Șarov…

DOC Rectorul USM, Igor Șarov susține că va ataca în instanță actul ANI, prin care s-a constatat că el ar fi admis un conflict de interese, semnând un contract de peste 850 de mii de lei cu editura a cărei cofondator este fiul său

Igor Șarov, doctor-conferențiar, ex-ministru al Educației, rector USM

Rectorul Universității de Stat din Moldova (USM), Igor Șarov a declarat pentru Ziarul de Gardă că va contesta actul, prin care Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat că el ar fi încălcat regimul juridic al conflictelor de interese, semnând un contract de achiziții în sumă de peste 853 de mii de lei cu editura a cărei cofondator este fiul său.

„Este o opinie a lor. Regret această decizie. Am prezentat toate explicațiile pertinente la acest subiect. Va trebui să ne întâlnim în judecată și cu siguranță îmi voi demonstra nevinovăția. Argumente sunt multiple și o să le prezint în judecată”, a declarat pentru ZdG Igor Șarov.

Dacă actul emis de ANI va rămâne definitiv, rectorul USM nu va avea dreptul să dețină o funcție publică sau de demnitate publică timp de trei ani și va fi inclus în Registrul Interdicțiilor ANI.

Potrivit ANI, fostul secretar general de stat al Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) a participat la luarea deciziilor în cadrul ședințelor grupului de lucru pentru achiziții la care, și-a exprimat votul în favoarea și interesul fiului său, iar drept urmare, între minister și SRL-ul fiului său a fost semnat un contract de achiziție în sumă de peste 850 de mii de lei.

Inspectorul de integritate a intrat în posesia unor documente care confirmă că, în perioada octombrie 2017 – august 2019, Igor Șarov aflat în exercitarea funcției de demnitate publică a participat la luare deciziilor în calitate de președinte al grupului de lucru pentru achiziții al MECC, în privința unei editurii a cărei cofondator figura fiul său, semnând patru acte administrative.

Potrivit ANI, în 2018, grupul de lucru pentru achiziții al MECC a selectat pentru editarea unor manuale, dintre mai mulți agenți economici, editura fiului fostului secretar general de stat Igor Șarov.

Fostul secretar general de stat a participat și a votat în cadrul ședințelor grupului de lucru pentru achiziții, fără să declare corespunzător despre conflictul de interese în raport cu fiul său.