Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   DOC/ Reacția administratorului unei companii…

DOC Reacția administratorului unei companii din Cahul, vizată într-un dosar de corupere pasivă a unor foști conducători ai SA „Apă Canal Cahul”, după anunțul PA privind finalizarea urmării penale

Colaj ZdG

Administratorul unei companii din muncipiul Cahul, vizat într-un dosar penal în care sunt învinuiți directorul și președintele Consiliului de Administrație a întreprinderii SA „Apă Canal Cahul” de corupere pasivă și abuz de serviciu, a venit cu o reacție după ce Procuratura Anticorupție (PA) a anunțat joi, 8 iunie, despre finalizarea urmăririi penale și remitere în instanța de judecată pentru examinare în fond a cauzei penale.

Astfel, Iurie Cebotari, administratorul întreprinderii S.R.L. „Selmont Serv” și consilier municipal la Cahul din partea blocului ACUM, a solicitat ZdG dreptul la replică după publicarea comunicatului de presă al PA, în care era vizat.

Într-un comunicat de presă expediat ZdG, Cebotari susține că, „în neputință de a demonstra vinovăția și a aduce probe concludente, această instituție (PA n.r.) a purces la manipularea opiniei publice și încercări de a influența judecătorul de caz (…)”.

„Am considerat necesar să vin cu o reacție deoarece țin mult la reputația mea și consider oportun să dezmint toate falsurile pornite de instituția dată”, a explicat administratorul.

Acesta mai afirmă că dosarul penal în care este implicat, alături de fostul director interimar al Apă Canal Cahul Dionis Guglea și ex-președintele Consiliului de Administrație a întreprinderii Leonid Jilteanu, ar fi fost pornit pentru a-l împiedica pe Guglea să participe la concursul pentru funcția de director.

„De către CNA și PA am fost acuzați de dare și luare de mită, dovada fiind foile turistice achitate de către compania administrată de mine pentru familia directorului și președintelui CA a S.A. Apă Canal Cahul. Însă în cadrul urmăririi penale nu au fost luate în calcul argumentele noastre precum că și directorul S.A. Apă Canal Cahul și președintele CA singuri și-au achitat serviciile date transmițându-mi banii și bunuri personale pentru mașina companiei mele în schimbul acelei călătorii. Transmiterea banilor a avut loc după o discuție telefonică care a fost interceptată de către CNA (eu fiind interceptat în acea perioada pe alt dosar penal ilegal, ulterior clasat), dar CNA a refuzat să-l ofere deoarece ar apărea o probă beton care ar confirma nevinovăția noastră”, mai menționează consilierul municipal.

Comunicat Cebotari Iurie by Ziarul de Gardă on Scribd

La 11 aprilie 2023, Judecătoria Cahul a admis parțial acţiunea la cererea de chemare în judecată înaintată de Dionis Guglea către Ministerul de Justiție, intervenienți accesorii Procuratura Generală și Ministerul
Finanțelor privind repararea prejudiciului în urma acțiunilor organului de urmărire penală și Procuraturii.

Astfel, după ce a comunicat în fața instanței că a trecut prin „depresii profunde şi sistematice, având chiar tendinţe de izolare socială”, Guglea a primit de la bugetul de stat 15 000 de lei pentru compensarea prejudiciului moral și 8 de 000 lei cu titlu de cheltuieli de asistență juridică.

PA oficiul Sud a anunțat joi, 8 iunie, despre finalizarea urmăririi penale și remitere în instanța de judecată pentru examinare în fond, a cauzei penale de învinuire a directorului și președintelui Consiliului de Administrație a întreprinderii SA „Apă Canal Cahul”, fiindu-le incriminată săvârșirea infracțiunii de corupere pasivă și abuz de serviciu (art. 324 alin. (1) și art. 327 alin. (2) lit. b1) din Codul penal), cât și a unei persoane juridice și administratorului acesteia, fiindu-le incriminată săvârșirea infracțiunii de corupere activă (art.325 alin.(1) din Codul penal).

Conform PA, „probele administrate în cadrul urmăririi penale ar dovedi că directorul întreprinderii SA „Apă Canal Cahul”, fiind în relații amicale cu un agent economic, intenționând să folosească resursele întreprinderii SA „Apă Canal Cahul”, acționând intenționat prin complicitate cu acel agent economic precum și cu președintele Consiliului de Administrație a SA „Apă Canal Cahul”, având un rol activ de a favoriza întreprinderile administrate de către agentul economic vizat, ar fi pus la cale realizarea unei scheme infracționale privind efectuarea unor lucrări de construcție a unui apeduct din raza r-lui Cahul”.

Lucrările urmau să fie executate de către agentul economic deși întreprinderea acestuia nu dispunea de autorizație și Licență pentru astfel de gen de activitate, necesar efectuării acestor lucrări, a mai menționat Procuratura.

„În continuarea intențiilor sale infracționale, având drept scop realizarea lucrărilor de extindere a rețelei de apeduct în localitatea s. Văleni și obținerea de către agentul economic a mijloacelor financiare necuvenite, au hotărât să cedeze executarea lucrărilor prin încheierea unui contract de subantrepriză, iar până la începerea procedurii de licitație, au decis să încheie contractul de pregătire a documentației de participare la licitație publică de către SA „Apă Canal Cahul”, a obiectului privind „Aprovizionarea cu apă potabilă s. Văleni r-l Cahul”, la suma de 23 000 de lei, licitație publică organizată de către Asociaţia Obştească „EcoContact”.

Ulterior, având scopul realizării şi obținerii de venituri necuvenite prin încălcarea clauzelor contractului au încheiat un Contract de subantrepriză la suma de 1 022 699,656 de lei, predestinate ca fiind valoarea obiectului, însă de facto, costul  lucrărilor finale sau dovedit a fi de 419 079,54 de lei, mijloace financiare încasate ilegal de către agentul economic din bugetul SA „Apă Canal Cahul”.

Totodată, agentul economic, în schimbul favorului obținut de la persoanele publice din cadrul SA „Apă Canal Cahul” a efectuat un transfer pe contul unei agenții de turism mijloace bănești în cuantum de 33 365,44 de lei, destinate achitării serviciilor turistice persoanelor publice cât și familiilor acestora”, se arată în comunicatul PA.

Învinuiții nu și-au recunoscut vina, iar cauza penală a fost trimisă pentru examinare în fond în Judecătoria  Cahul, sediul Central.

În scopul garantării executării pedepsei amenzii și reparării prejudiciului cauzat prin infracțiuni, a fost aplicat sechestru asupra bunurilor ce le aparțin celor 3 învinuiți (automobile, apartamente și terenuri) în valoare totală de peste 266 de mii de lei.

Pentru astfel de infracțiuni legea prevede pedeapsa sub formă de închisoare de la 3 la 7 ani cu amendă în mărime de la 200 000 la 300 000 de lei şi cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții publice sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani (în cazul art. 324 alin. (1) din Codul penal), cu amendă în mărime de la 67 500 la 117 500 lei sau cu închisoare de la 2 la 7 ani, în ambele cazuri cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 5 la 10 ani (în cazul art.327 alin. (2) lit. b1) din Codul penal) și cu închisoare de până la 6 ani cu amendă în mărime de la 100 000 la 200 000lei, iar persoana juridică se pedepsește cu amendă în mărime de la 300 000 la 500 000 lei cu privarea de dreptul de a exercita o anumită activitate (în cazul art.325 alin.(1) din Codul penal).

Urmărirea penală a fost efectuată de către Direcția Generală Teritorială Sud a Centrului Național Anticorupție sub conducerea Procuraturii Anticorupție oficiul Sud și a durat un an.