Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Răspunsul primit de către…

DOC Răspunsul primit de către un deputat PAS de la AMDM, la întrebarea – câte medicamente neautorizate a importat R. Moldova în ultimii ani?

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Dan Perciun susține că, anual, Agenția Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale (AMDM) permite „sub false pretexte importul medicamentelor neautorizate în R. Moldova, prețul cărora nu este plafonat”.

În acest sens, Perciun spune că a solicitat de la responsabilii din cadrul agenției informații privind medicamentele neautorizate importul cărora a fost permis în R. Moldova, în ultimii ani. Potrivit deputatului, reprezentanții AMDM nu i-au furnizat informațiile pe care le-a solicitat, invocând faptul că „din cauza unui atac cibernetic, datele au dispărut din sistem”.

„Incredibil! Am cerut informație exhaustivă de la Agenția Medicamentului privind medicamentele neautorizate importul cărora a fost permis în R. Moldova, în ultimii ani. Răspunsul agenției – din cauza unui atac cibernetic, datele au dispărut din sistem. Anual, agenția permite sub false pretexte importul medicamentelor neautorizate, prețul cărora nu este plafonat. Am vrut să începem sondarea subiectului analizând – volumele de import, tipul medicamentelor etc. S-au speriat. În tare multe instituții va trebui după anticipate de făcut curățenie generală”, a scris deputatul PAS într-o postare pe Facebook.

În răspunsul expediat de AMDM se arată că, „în urma atacului cibernetic confirmat, din luna ianuarie a anului 2020, precum și a căderii de sistem informațional din cadrul AMDM din luna octombrie a anului 2020, un număr mare de fișiere au fost pierdute și nu pot fi restabilite, respectiv, informația pe care o putem oferi la momentul actual sunt rapoartele de activitate pentru anii solicitați de dumneavoastră”.

Doc/ Facebook/ Dan Perciun

Pe 4 ianuarie 2021, Curtea Constituțională (CC) a decis suspendarea modificărilor efectuate de coaliția neformală PSRM-Șor-Pentru Moldova și doi deputați neafiliați la Legea Medicamentelor. Sesizarea a fost depusă de deputații PDM, iar Curtea a luat în considerare argumentele lor ce țin de modificările articolul „Catalogul național de prețuri” și până la examinarea în fond, acțiunea acestuia în redacție nouă va fi suspendată.

Asta după ce miercuri noaptea, 16 decembrie, pe fundalul scandărilor deputaților PAS și PPDA, cu mai puțin de o oră până la miezul nopții, deputații Partidului Socialiștilor și cei din Pentru Moldova, din care fac parte transfugii Pro Moldova și deputații Partidului Politic ȘOR au votat proiectele bugetelor anuale în două lecturi, lectură finală.