Primarul municipiului Bălți, Nicolai Grigorișin, constatat de ANI cu încălcarea regimului juridic al declarării averii și intereselor personale
Nicolai Grigorișin, primarul municipiului Bălți, a fost constatat de Autoritatea Națională de Integritate (ANI) cu încălcarea regimului juridic al declarării averii și intereselor personale prin nedeclararea unor bunuri mobile deținute cu drept de posesie și folosință. Astfel, reprezentanții ANI urmează să sesizeze Procuratura Anticorupție (PA) „în scopul verificării calității de beneficiar efectiv al acestuia asupra unor bunuri mobile”.
Controlul averii și intereselor personale în privința lui Nicolai Grigorișin a fost inițiat de ANI pe 7 decembrie 2020, în urma unor sesizări.
Astfel, în noiembrie 2020, ANI a fost sesizată despre faptul că Nicolai Grigorișin ar fi proprietarul companiei din Ucraina, „Nikdal”, fapt care nu ar fi fost reflectat în declarațiile de avere și interese personale ale acestuia, precum și veniturile înregistrate. Conform sesizării, capitalul companiei ar fi fost majorat în 2019 cu 1,3 milioane de grivne, iar potrivit cursului valutar al BNM din 2019, suma respectivă nu ar fi fost proporțională cu veniturile obținute de Grigorișin, pe atunci viceprimar al municipiului Bălți, și soția acestuia.
Inspectorul de integritate al ANI menționează că, deși compania a fost vândută, datele oficiale din registrul informațional ucrainean atestă că el deține în continuare calitatea de conducător al companiei, fiind înregistrate venituri pe numele lui Nicolai Grigorișin. Astfel, potrivit Autorității, în 2016, Nicolai Grigorișin a obținut venituri în valoare de 18 875 de grivne, în 2017 – 43 280 de grivne, în 2018 – 49 750 de grivne, în 2019 – 55 417 de grivne, iar în 2020 – 46 533 de grivne.
„Având în vedere că acest segment nu a putut fi elucidat pe deplin în cadrul prezentei proceduri, până la proba contrarie, aparent faptele subiectului declarării ar fi incidente articolului 264 din Codul contravențional. În aceste condiții, în vederea elucidării tuturor circumstanțelor, urmează a fi sesizat organul competent, în vederea examinării faptelor/ acțiunilor în limita competențelor funcționale”, arată actul de constatare al ANI.
Totodată, reprezentanții ANI menționează că sunt puse la îndoială explicațiile primarului municipiului Bălți în partea ce ține de bunurile imobile neindicate în declarațiile de avere și interese personale pentru anii 2016, 2017, 2018 și 2019 – un autoturism de model „Skoda Octavia”, un autoturism de model „Toyota Land Cruiser”, un automobil de model „Mercedes ML 350”, deținute cu titlu de folosință, dar care urmau a fi declarate conform legii.
„Având în vedere faptul că, în cadrul acestei proceduri, a fost stabilită utilizarea frecventă a acestor bunuri de către subiectul declarării, dar și persoanelor apropiate acestuia, întru elucidarea completă și comprehensivă a tuturor circumstanțelor de fapt stabilite prin verificarea suplimentară a calității de beneficiar efectiv, urmează a fi sesizat organul abilitat cu competențe extinse (…)”, mai arată documentul.
Nicolai Grigorișin a apărut pe scena politică din R. Moldova odată cu Renato Usatîi în 2014. În acea perioadă, Grigorișin a devenit șeful filialei „Partidului Nostru” la Bălți, partid condus de Usatîi, iar soția sa Natalia a candidat la funcția de deputat la parlamentarele din 2014, fiind a 10-a pe listă.
Nicolai Grigorișin era în 2015 unul dintre cei mai săraci candidați la postul de consilier în Consiliul Municipal Bălți. Oficial, acesta nu deținea nimic și nu avea nici un fel de venit legal. Potrivit declarațiilor de avere, venitul familiei Grigorișin era de aproape două mii de lei pe lună, banii câștigați din afaceri de soția actualului consilier. La un an după alegeri, Grigorișin menționa în declarațiile de avere că e manager al unei companii din Ucraina, care controlează o pensiune pe litoralul ucrainean; este fondatorul clubului de fotbal FC Zaria din Bălți; are două automobile și ceasuri în valoare peste 600 mii de lei. Pensiunea se numește „Avtomobilist” și aparține firmei Nikdal SRL (în original Никдал – n.r.), a cărei director este Grigorișin, scrie anticorupție.md.
Pe 11 ianuarie 2017, la o conferință de presă, Grigorișin a recunoscut că a avut afaceri în Ucraina, însă a fost nevoit să le vândă în 2015. Acesta susținea că serviciile secrete moldovenești vor fi avertizate de omologii săi ucraineni precum că el ar fi antrenat pe teritoriul pensiunii luptători pentru conflictul din Donbas. Anterior, Grigorișin susținea că nu are nici o legătură cu firma, deși este în continuare administratorul ei și primește remunerare, menționează sursa citată.