Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Patru candidați, admiși la…

DOC Patru candidați, admiși la proba interviului pentru funcția de administrator al Î.S. „Poșta Moldovei”: un fost angajat condamnat la închisoare, iar apoi achitat, dar și actualul director interimar acuzat anterior de presiuni – pe listă

Consiliul de administrație al Întreprinderii de Stat „Poșta Moldovei” anunță că patru candidați care și-au depus dosarele în cadrul concursului pentru suplinirea funcției de administrator al Î.S. „Poșta Moldovei” au fost admiși la proba interviului.

Pe lista candidaților admiși, se regăsește fostul angajat din cadrul Poștei Moldovei, Serghei Cebotari, care anterior a făcut mai multe dezvăluiri despre scheme de contrabandă cu anabolizante, menționând că prin intermediul poştei, sunt trimişi peste hotare zeci de saci cu anabolizante și care în martie 2019 a fost condamnat la opt ani de închisoare, cu executare, într-un dosar penal pentru delapidarea averii străine și folosirea muncii forțate, decizia fiind ulterior casată de Curtea de Apel.

Tot în lista candidaților admiși la proba interviului se regăsește actualul director general interimar al Î.S. „Poșta Moldovei”, Vitalie Zaharia, care anterior a fost acuzat de presiuni asupra unor funcționari pentru a participa activ în campania prezidențială din 2020 alături de PSRM, acuzații pe care le-a calificat drept „false”.


Patru candidați – admiși la proba interviului

Reprezentanții Agenției Proprietăți Publice au anunțat la 22 aprilie curent că patru candidați și-au depus dosarele pentru participarea la concursul pentru ocuparea funcției vacante de administrator al Întreprinderii de stat „Poșta Moldovei”.

În rezultatul examinării și evaluării dosarelor depuse, au fost admiși și preselectați pentru participare la interviu următorii candidați:

  1. Candidat nr. 1 – Manea Ludmila;
  2. Candidat nr. 2 – Stațiuc Anatolie;
  3. Candidat nr. 3 – Cebotari Serghei;
  4. Candidat nr. 4 – Zaharia Vitalie.

Directorul interimar al Poștei Moldovei – pe lista candidaților admiși la proba interviului

Vitalie Zaharia, care este unul dintre cei patru candidați admiși la proba interviului, ocupă din data de 10 decembrie 2019 funcția de director general interimar al întreprinderii de Stat „Poșta Moldovei”. Anterior, acesta a fost director al Organizației de Atragere a Investițiilor și Promovare a Exporturilor din Moldova (MIEPO).

În ianuarie 2021, Directorul Poștei Moldovei Bălți, Vasile Guțu, a venit cu mai multe acuzații la adresa directorului Poștei Moldovei, Vitalie Zaharia, menționând că înainte de alegerile prezidențiale din 2020, la indicațiile fostului președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, asupra unor funcționari au fost puse presiuni, inclusiv din parte lui Zaharia, pentru a-și părăsi funcțiile. Detalii aici

Vitalie Zaharia

Directorul Poștei Moldovei Bălți, Vasile Guțu, a declarat atunci că ar fi fost obligat de Zaharia să participe activ în campania prezidențială alături de PSRM. Tot atunci, Vitalie Zaharia a anunțat că dezminte acuzațiile și le califică drept false, defăimătoare și tendențioase”. Detalii aici

Centrul de Investigații Jurnalistice a scris anterior că firma „Toplider SRL”, controlată de Vitalie Zaharia, a câștigat, din 2012 și până în 2018, 90 de contracte cu statul, în mărime de circa 42,5 de milioane de lei.

În declarația de avere și interese personale pentru anul 2020, Vitalie Zaharia a indicat că a obținut un salariu de 252 535 de lei de la Poșta Moldovei, mai exact Zaharia a ridicat câte 21 de mii de lei pe lună.

La secțiunea veniturile obținute de subiectul declarării și membrii familiei sale, Zaharia menționează că a obținut devidente în mărime de 182 978 de lei de la firma „Toplider SRL” și tot de aici a primit un salariu de 71 500 de lei.

Zaharia nu a declarat casa în care locuiește, ci doar un lot de 12 ari. 

Fost angajat al Poștei Moldovei, care anterior a făcut dezvăluiri în legătură cu activitatea întreprinderii, candidează pentru șefia acesteia

Pe lista candidaților admiși la proba interviului se regăsește și fostul angajat al Poștei Moldovei, Sergiu Cebotari, cel care a anterior făcut dezvăluiri despre scheme de contrabandă cu anabolizante și care în martie 2019 a fost condamnat la opt ani de închisoare, cu executare, într-un dosar penal pentru delapidarea averii străine și folosirea muncii forțate. Detalii aici

După sentința de condamnare, Sergiu Cebotari, care era și activist al Platformei „Demnitate și Adevăr”, a părăsit R. Moldova prin punctul de trecere a frontierei Leușeni.

Tot atunci, după pronunțarea sentinței de condamnare în cazul lui Cebotari, administrația StarNet a organizat un protest pentru susținerea lui Sergiu Cebotari și a îndemnat oamenii să participe la evenimentul organizat în fața Parlamentului R. Moldova, menționând atunci că Cebotari e vicedirector al companiei StarNet.

Ulterior, în august 2019, Sergiu Cebotari a fost achitat de magistrații Curții de Apel Chișinău, sentința fiind casată total. Detalii aici

Sergiu Cebotari

În februarie 2016 Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) anunţa despre capturarea unui lot record de produse anabolizante care urmau să ajungă, prin contrabandă, în UE. Două luni mai târziu, Sergiu Cebotari, fost şef al Ser­vi­ci­u­lui con­trol finan­ciar şi audit intern în cadrul ÎS „Poşta Moldovei”, declara presei că, săptămânal, prin intermediul poştei, sunt trimişi peste hotare zeci de saci cu anabolizante, substanţe medicamentoase interzise, folosite în special de sportivi pentru creşterea masei musculare şi pentru sporirea performanţelor. Detalii aici

După captura făcută de SIS a fost iniţiat un dosar penal, iar mai târziu a fost constituită o comisie parlamentară, care să ancheteze contrabanda cu substanţe medicamentoase interzise. Între timp, Sergiu Cebotari a fost reţinut şi plasat în arest preventiv pentru că ar fi făcut uz de „muncă forţată”. Ulterior, în martie 2019, acesta a fost condamnat la 8 ani de închisoare într-un dosar penal pentru delapidarea averii străine și folosirea muncii forțate. Cinci luni mai târziu, la 20 august 2019, condamnat de prima instanță la opt ani de închisoare pentru delapidarea averii străine și folosirea muncii forțate, fostul angajat al ÎS „Poșta Mol­do­vei”, Sergiu Cebotari, a fost achitat de magistrații Curții de Apel Chișinău, sentința fiind casată total.

Doar doi dintre cei patru candidați și-au dat acordul ca CV-urile lor să fie făcute publice

Ludmila Manea a ocupat în perioada anilor 2010 – 2018 funcția de directoare a Centrului de Poștă Cimișlia și Basarabeasca.

CV-ul candidatei Ludmila Manea:

Anatolie Stațiuc ocupă în prezent funcția de șef al secției tehnologii Informaționale și logistică din cadrul Curții Constituționale, iar în perioada 2013 – 2017 a deținut funcția de director al Direcției Logistică Î.S „Poșta Moldovei”.

CV-ul candidatului Anatolie Stațiuc:

La 5 mai curent, reprezentanții Agenției Proprietăți Publice au anunțat că în conformitate cu prevederile pct. 15 din Regulamentul privind organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcției vacante de administrator al Întreprinderii de Stat „Poșta Moldovei”, aprobat prin Ordinul Agenției Proprietății Publice nr. 37 din 16.02.2021, Consiliul de Administrație al Întreprinderii de Stat  „Poșta Moldovei” informează că, desfășurarea interviului – etapa a doua a concursului pentru ocuparea funcției de administrator al Î.S. ”Poșta Moldovei”, va avea loc la data de 12 mai curent, ora 11:00.

Citește și: