Patru ani de închisoare pentru un bărbat care a lovit un polițist la Bălți. Motivul: oamenii legii demontau un cort al unui partid politic
Un bărbat care a intervenit violent atunci când oamenii legii strângeau un cort amplasat în Bălți, de partidul Renaștere, la începutul lunii august, a fost condamnat la patru ani de închisoare. Judecătoria Chișinău a pronunțat sentința luni, 28 august.
Bărbatul, care a fost eliberat din penitenciar la sfârșitul anului 2022, după ce a ispășit o pedeapsă pentru circulația ilegală a drogurilor, va executa doi ani din pedeapsă în penitenciar de tip semiînchis, iar ceilalți doi cu suspendare. Acesta a fost recunoscut vinovat de săvârşirea infracţiunii prevăzute de art. 349 al.(2) lit. a) Cod Penal – ameninţarea sau violenţa săvârşită asupra unei persoane cu funcţie de răspundere sau a unei persoane care îşi îndeplineşte datoria obştească.
Potrivit hotărârii instanței, pe 4 august, în timp ce polițiștii documentau o contravenție în temeiul art. 364 alin. (10) din Codul contravențional – producerea, distribuirea, furnizarea și/sau difuzarea publicității politice care nu întrunește condițiile Legii nr. 62/2022 cu privire la publicitate și ale Codului electoral nr. 325/2022, bărbatul „a amenințat colaboratorii de poliție prezenți la fața locului cu nimicirea unui automobil de serviciu al poliției, iar când aceștia au intervenit pentru a sista acțiunile sale, intenționat, a lovit cu piciorul în ușa dreaptă din spate a automobilului de serviciu al angajaților de poliție”.
În plus, „urmărind scopul sistării activității și aplicarea de violență periculoasă față de persoana cu funcție de răspundere, manifestând o vădită lipsă de respect față de subofițerul superior al Serviciului patrulare al Inspectoratului de poliție Bălți (…), ce era încadrat în serviciu, a aplicat față de acesta, care este persoană cu funcție de răspundere, violență periculoasă pentru viața sau sănătatea persoanelor și anume fiind plasat pe bancheta din spate a mijlocul de transport de serviciu menționat, a lovit de câteva ori cu picioarele în regiunea pieptului pe (…), iar una din lovituri accentuate cu piciorul, cauzându-i, potrivit raportului de expertiză judiciară din 05.08.2023, fractura corpului osului sternal fără deplasare”, se mai menționează în decizia judecătoriei.
Acesta și-a recunoscut vinovăția, dar a declarat, în timpul ședințelor de judecată, că nu i-a fost explicat motivul reținerii.
„Cineva din persoanele civile își exprima dezacordul pentru faptul că poliția a demontat cortul. Eu m-am apropiat și am întrebat de poliție de ce demontează cortul. Eram aproape de polițist. Eu mi-am expus părerea. Apoi am auzit că cineva din polițiști au arătat spre mine și au spus să mă ia. Ulterior m-au luat forțat în mașină, fără sa-mi lămurească motivul. La cerința polițistului de a urca în mașină și de a merge la sediul poliției, am refuzat, am opus rezistență fizică. La fel a fost folosit gaz lacrimogen împotriva mea. În momentul opunerii de rezistență admit că am lovit vreun polițist și i-am deteriorat ceva bunuri”, a declarat condamnatul.
Luni, formațiunea politică, a căreia era cortul, a organizat un protest în fața Judecătoriei Bălți. Reprezentanții partidului au menționat într-un comunicat de presă că bărbatul „a trecut pe lângă cortul în care se colectau semnături împotriva PAS și a făcut de rușine poliția pentru acțiuni ilegale. Apoi a fost reținut de nouă ofițeri care au folosit gaze lacrimogene. Acum este acuzat de agresiune împotriva polițiștilor”.
„Ne-am adunat în fața judecătoriei pentru a ne exprima protestul față de ilegalitatea pe care autoritățile au aranjat-o astăzi, încercând să intimideze oamenii prin frică„, a declarat unul dintre liderii partidului, deputatul Alexandr Nesterovschi. Și acesta a fost implicat în momentul reținerii bărbatului, încercând să-l elibereze, după cum se vede în înregistrarea publicată la scurt timp după incident.
Comisia Electorală Centrală (CEC) a examinat, în cadrul ședinței de miercuri, 16 august, unele sesizări depuse de subdiviziunile Inspectoratului General al Poliției privind pretinse acțiuni ilicite ale Partidului Politic „Renaștere” referitoare la amplasarea corturilor și distribuirea unor materiale informative.
Astfel, CEC a constatat că pliantele distribuite de partidul Renaștere „nu conțin elementele de identificare indicate în legea cu privire la publicitate”, și a obligat formațiunea politică să elimine materialele publicitare, care conțin inclusiv sintagma „Partidul Renaștere împotriva PAS, dar tu?”, din spațiul public în termen de 3 zile de la data adoptării hotărârii CEC.
Potrivit sesizărilor, partidul Renaștere, pe parcursul lunii iulie 2023, a amplasat în mai multe localități din R. Moldova corturi, unde au fost distribuite și pliante informative. De asemenea, în sesizări se arată că, în corturile cu inscripții „Moldova fără PAS”, reprezentanți ai partidul Renaștere colectau semnături pentru a declara neconstituțional și nepopular Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS).