Până pe 10 noiembrie, ANRE va stabili tarife noi pentru furnizarea gazelor naturale care vor fi aplicabile din 1 noiembrie, anunță Guvernul R. Moldova
Până pe 10 noiembrie, Agenția pentru Reglementare în Energetică (ANRE) va stabili tarife noi pentru furnizarea gazelor naturale care vor fi aplicabile din 1 noiembrie, anunță Guvernul R. Moldova. Comisia pentru Situații Excepționale a emis o nouă dispoziție în acest sens.
Potrivit documentului, SA „Moldovagaz” va înainta o cerere ANRE în vederea ajustării prețurilor reglementate pentru furnizarea gazelor naturale. Respectiv, până pe 10 noiembrie ANRE va trebui să stabilească noi tarife provizorii, care vor fi aplicabile din 1 noiembrie curent. În același timp, Ministerul Muncii și Protecției Sociale urmează să pregătească setul de măsuri pentru compensarea facturilor la gaze naturale pentru unele categorii de cetățeni. Membrii CSE au decis că S.A. „Termoelectrica” nu va mai utiliza păcura în procesul tehnologic și va reveni la producerea energiei termice și electrice pe baza gazelor naturale.
Pe 22 octombrie curent în R. Moldova a fost anunțată starea de urgență privind criza în sectorul gazelor naturale. Comisia pentru Situații Excepționale (CSE), prin hotărârea nr. 1 din aceeași zi, a mandatat Energocom, companie deținută în proporție de 100% de stat, să achiziționeze gaze pentru a fi furnizate la frontiera cu R. Moldova și să încheie un contract cu SRL Moldovatransgaz în valoare totală de 5.000.000 de m3.
25 octombrie, primul contract: compania poloneză PGNiG. La 25 octombrie curent, reprezentanții Guvernului au anunțat că a fost semnat un contract pentru o achiziție de probă de un milion de metri cubi de gaze naturale între compania de stat Energocom și compania poloneză PGNiG, acesta fiind primul contract de acest gen. În context, viceprim-ministrul, Andrei Spînu, a menționat că tariful achitat de cetățeni pentru gazele naturale rămâne neschimbat. Potrivit Guvernului, aceasta este prima achiziție de gaz din surse alternative din istoria R. Moldova. La tenderul anunțat, Energocom a primit 7 oferte. Achiziția de probă vine să testeze capacitatea de import a gazului din surse alternative și vine să balanseze presiunea joasă în sistemul aprovizionării cu gaze naturale.
26 octombrie, al doilea contract: compania Vitol. La 26 octombrie, compania olandeză Vitol a fost desemnată câștigătoarea celei de-a doua licitație anunțată de Energocom privind livrarea a unui milion de metri cubi de gaze naturale.
„Compania olandeză Vitol, unul dintre primii trei transportatori mondiali de produse petroliere, a câștigat tenderul lansat de Energocom. Asta înseamnă că, potrivit contractului, pe parcursul zilei de miercuri, 27 octombrie, va livra un milion de metri cub de gaze naturale Republicii Moldova”, a menționat directorul APP Eugeniu Cozonac pentru ZdG.
27 octombrie, al treilea contract: companiile DXT Commodities și PGNiG. La 27 octombrie, companiile DXT Commodities și PGNiG au fost desemnate câștigătoarele celei de-a treia licitație anunțată de Energocom privind livrarea a 1,5 milioane de metri cubi de gaze naturale.
La 28 octombrie, al patrulea contract: Compania ucraineană Natfogaz, alături de alte două companii din Europa, au fost desemnate câștigatoarele celei de-a cincea licitație privind livrarea a 1,5 milioane de metri cubi de gaze naturale. Detalii aici.
Energocom a lansat vineri, 29 octombrie, cea de-a cincea licitație pentru achiziția gazelor naturale. Compania vrea să cumpere 12 milioane de metri cubi de gaze naturale – câte 3 milioane de metri cubi pe zi, timp de patru zile.