Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Lucrările de reconstrucție și…

DOC Lucrările de reconstrucție și schimbare a învelișului trotuarelor pe o stradă din capitală, sistate „până la obținerea actelor permisive”

Sursa foto: chisinau.md

Lucrările de reconstrucție și schimbare a învelișului trotuarelor, cu amenajarea locurilor de parcare pe strada Vlaicu Pârcălab din capitală, vor fi sistate „până la obținerea actelor permisive”. Se întâmplă după ce responsabilii din cadrul Agenției pentru Supraveghere Tehnică (AST) au constatat că lucrările respective se execută „cu ignorarea prevederilor Legii privind autorizarea executării lucrărilor de construcție”. Astfel, Direcția Generală Mobilitate Urbană a fost somată să înștiințeze agentul economic despre acest lucru.

Victor Bunescu, consilier neafiliat politic în cadrul Consiliului Municipal Chișinău (CMC), susține că împreună cu viceprimarul suspendat, Victor Chironda, au depus câteva demersuri la Agenția pentru Supraveghere Tehnică pentru a stopa „lucrările ilegale”.

„(…) Deși au primit înștiințare de la Agenția de Supraveghere Tehnică încă pe 24 februarie, Direcția Generală Mobilitate Urbană a înștiințat agenții economici abia pe 14 martie! Dar totuși au fost impuși să o facă. Acum vor trebui să obțină toate autorizațiile necesare pentru astfel de lucrări, așa cum scrie în lege! Fiindcă altfel nu este normal! Normalitatea trebuie să revină”, a spus el într-o postare pe Facebook.

„Cu ajutorul colegilor din societatea civilă și a consilierului municipal Victor Bunescu am reușit să suspendăm lucrările de mutilare a trotuarelor din centrul istoric. Acum, Primăria va trebui să explice pe ce bază au fost făcute lucrările până acum, cum au fost organizate licitațiile și cine este responsabil pentru încălcarea flagrantă a legilor. Și să facă un proiect normal de amenajare a trotuarelor”, a spus Victor Chironda într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Dumitru Eremciuc, director general interimar al Agenției de Inspectare a Monumentelor, și Victor Chironda, director executiv al Centrului pentru Politici Europene, au sesizat Agenția pentru Supraveghere în legătură cu aceste lucrări. Astfel, într-un răspuns al Agenției, se menționează că „în urma examinării, a fost stabilit că lucrările respective se execută cu ignorarea prevederilor Legii privind autorizarea executării lucrărilor de construcție”.

Tot în același document, publicat de Victor Bunescu pe Facebook, se accentuează faptul că lucrările sunt executate de Direcția Generală Mobilitate Urbană, în calitate de beneficiar și de S.C. „Sigma Venner” SRL (n.red. „Sigma Venmer” SRL), în calitate de antreprenor”.

Sursa doc: Victor Bunescu/Facebook

„(…) Ca rezultat al efectuării controlului respectiv a fost întocmită și înaintată prescripția, prin care au fost aplicate măsurile restrictive și anume: se sistează toate tipurile de lucrări până la obținerea actelor permisive. Totodată, responsabilului tehnic, reprezentant al beneficiarului, i-a fost întocmit procesul verbal privire la contravenție cu aplicarea sancțiunii sub formă de amendă în conformitate cu art. 177 din Codul contravențional al R. Moldova în vigoare”, potrivit documentului.

Pe marginea acestui subiect, Ziarul de Gardă a cerut o reacție de la Vitalie Mihalache, șeful Direcției Generale Mobilitate Urbană. Întrebat de ce a solicitat firmei „Sigma Venmer” să sisteze lucrările abia pe 14 martie curent, în contextul în care prescripția AST fusese emisă în luna februarie, Mihalache a declarat că „Direcția Mobilitate Urbană a emis un ordin de încetare a lucrărilor pe toate șantierele, nu doar pe cel de pe Pârcălab”.

Sursa doc: Victor Bunescu/Facebook

„(…) Dacă atrageți atenția, noi nu ne-am referit doar la Vlaicu Pârcălab. Noi ne-am referit la toate proiectele demarate de firma „Sigma Venmer”. Unica informație pe care am avut-o în luna februarie era că AST-ul a emis o prescripție către responsabilul tehnic din cadrul proiectului, nefiind vizată nici Direcția Generală Mobilitate Urbană, nici antreprenorul, nici alt participant la acest proces. În condițiile respective, așteptam o reacție din partea responsabilului tehnic care urma să fie informat prin sesizare/ adresare, inscripție în cartea tehnică sau alte proceduri acre sunt proceduri prevăzute de legislație, însă nu au fost făcute.

Odată ce am fost somați în adresare oficială cu solicitare, în care se indică că pe strada Vlaicu Pârcălab urmează a fi sistate lucrările, Direcția Mobilitate Urbană a emis un ordin de încetare a lucrărilor pe toate șantierele, nu doar pe cel de pe Pârcălab”, a spus el.

Vitalie Mihalache, șeful Direcției Generale Mobilitate Urbană, a mai menționat că a notificat companiile „Varincom” SRL și SC „Foremcons” SRL cu privire la sistarea temporară a lucrărilor (proiecte ce vizează parcările din capitală), pentru că au fost constatate „unele neconformități în procesul de formare a proiectelor”.

„Celelalte două proiecte nu sunt legate de Pârcălab. În zona ce ține de lucrările pe Pârcălab este o altă companie, „Sigma Venmer”(…). Noi am făcut o ședință comună cu toți agenții economici și cu proiectanții pentru a emite o soluție comună pentru tot centrul istoric, inclusiv toate soluțiile care au fost discutate cu proiectantul, cu responsabilul tehnic, cu toți cei implicați legal în procesul de executare a proiectului (…). Am constatat unele neconformități nu în procesul de executare a lucrărilor, dar în procesul de formare a proiectelor (…)”, a declarat Mihalache.