Locatarii unui bloc din capitală vin cu o adresare publică către primarul Ion Ceban prin care solicită explicații privind lucrările de demolare a unei construcții: „vrem să vedem toată documentația cu privire la eliberarea actelor permisive”
Locatarii blocului nr. 24 de pe bulevardul Grigore Vieru din Chișinău vin cu o adresare publică către primarul general al capitalei, Ion Ceban, prin care solicită explicații privind lucrările de demolare a unei construcții, care au loc în apropierea blocului. Aceștia susțin că autorizația pentru reconstrucția capitală a imobilului comercial cu extindere ar fi fost obținută într-un mod fraudulos.
Totodată, locatarii spun că în luna iunie, curent, au expediat către Primăria municipiului Chișinău și către primarul general al capitalei, Ion Ceban, o „sesizare privind posibile acte de corupție și trafic de influență”, dar și o cerere privind accesul la documente și informații oficiale cu privire la reconstrucția imobilului, însă nu au primit niciun răspuns. În context, o locatară a menționat pentru Ziarul de Gardă că își face griji în privința „securității casei și a noastre personale”.
Adresarea locatarilor blocului nr. 24 de pe bulevardul Grigore Vieru către primarul Ion Ceban:
„Domnule primar, noi, locatarii blocului de locuit de pe bd. Grigore Vieru 24, vă solicitam să vă prezentați în fața locatarilor și să discutați cu noi, să ne explicați cum este posibil ca în plin centrul istoric al Chișinăului să fie realizate lucrări de demolare barbară în imediata apropiere a blocului nostru de locuit, pe timp de vacanță, când copiii noștri, fiind acasă trebuie să suporte praf, zgomot și seismul demolărilor. Vrem să vedem toată documentația privind eliberarea actelor permisive privind această construcție, pentru că de mai mult de o lună suntem în așteptarea lor, dar funcționarii Primăriei nu s-au grăbit să ne-o prezinte. În schimb, se grăbesc cei de la „Renaissance Group” să demoleze fără o dovadă clară a deținerii autorizațiilor necesare”, se arată în declarația locatarilor, expediată redacției ZdG.
Solicitată de ZdG, Evelina Parasca, locatară a blocului, a declarat că luni, 19 iulie, în prima parte a zilei, au avut loc lucrări de demolare, cauzând blocului „niște scuturări puternice”.
„Dimineața, ei repede au demolat subsolul, spațiul este mai vast, dar, la moment, ei vor să facă toate lucrările anume la fundația casei. Noi, locatarii, bănuim că ei nu au autorizație, pentru că de câte ori am cerut-o, nu mi-au prezentat-o, spunând că nu au dreptul să ne-o arate. Ei ne-au arătat pe telefon o imagine, dar însăși autorizația pe suport de hârtie nu ne-au arătat-o, motivând că nu au dreptul să ne-o arate de parcă ar fi un secret de stat.
Pe site-ul Primăriei chiar dacă este indicată data înregistrării autorizației, la data eliberării este un gol. Noi presupunem că ei fac toate lucrările acestea în grabă, fără autorizație de demolare. Urmează niște săpături probabil la fundament, pentru că atunci când ei încercau să discute cu noi, au zis că vor să facă alipire la calcan. Cât privește alipirea la calcan, iarăși, este nevoie de autorizație și acordul locatarilor din câte am înțeles, pentru că ei nu în zadar au umblat după noi pentru semnături. Inițial, ei vorbeau despre cei care suntem nemijlocit în apropiere, dar au solicitat și celorlalți locatari să meargă cu ei la notar și au promis că cine se va duce, li se va achita 1000 de lei. Evident că niciun locatar nu a acceptat niciun ban”, a spus Evelina Parasca.
Locatara susține că prejudicii majore ale locuințelor nu au fost observate, însă i-ar fi fost afectat sistemul de termoizolare al fațadei.
„Prejudicii majore ale locuințelor nu am observat, dar dacă e să vorbesc despre apartamentul meu, atunci da, ei mi-au afectat sistemul de termoizolare al fațadei. Acum, alte afectări nemijlocite la construcții încă nu au apărut, dar ne facem griji pentru că au fost două zile de demolări, la care casa era în permanență scuturată. Astăzi, jumătate de zi, această demolare la fundație iarăși a cauzat niște scuturări puternice, așa eu le simt, fiind acasă. O lucrare atunci, o lucrare acum, ulterior, o să sape mai adânc, fiindcă vor să facă parcare subterană și ne facem griji în privința securității casei și a noastre”, a menționat locatara blocului.
În luna iunie, curent, locatarii au expediat către Primăria municipiului Chișinău și primarul general al capitalei, Ion Ceban, o „sesizare privind posibile acte de corupție și trafic de influență”, dar și o cerere privind accesul la documente și informații oficiale în ceea ce privește reconstrucția imobilului, însă nu au primit niciun răspuns.