Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Jurnaliștii din R. Moldova,…

DOC Jurnaliștii din R. Moldova, supuși atacurilor non-fizice: Anul trecut au fost înregistrate cele mai multe cazuri din ultimii trei ani

În anul 2020 au avut loc 68 de atacuri împotriva angajaților instituțiilor mass-media, majoritatea, 49 fiind amenințări non-fizice și/sau cibernetice, inclusiv campanii de discreditare, calomnii, obstrucționarea ilegală a activității jurnalistice sau lipsa accesului la informație, hărțuiri, intimidari, exercitarea presiunii, amenințări cu violența, atacuri pe rețelele sociale, se arată într-un studiu publicat de Asociația Presei Independente (API).

Autorii raportului au constatat că, anul trecut, atacurilor și amenințărilor au fost supuse redacțiile a 22 de instituții, dar și ONG-urile de media.

Cele mai multe atacuri au fost înregistrate în raport cu postul de televiziune TV8, publicația „Ziarul de Gardă”, postul de televiziune PRO TV Chișinău și portalul regional Nordnews.md.

Potrivit API, în 2017 au fost semnalate 33 de atacuri, în 2018 – 64 de cazuri, iar în 2019 – 62. Cele mai multe atacuri asupra jurnaliștilor, în 2020, au fost înregistrate în timpul protestelor și unor evenimente politice.

„Sursa principală a atacurilor non-fizice în raport cu angajații din mass-media au fost reprezentanții autorităților, 80 la sută, inclusiv politicieni, deputați ai Parlamentului, fostul președinte al R. Moldova Igor Dodon, alte persoane cu funcții publice la nivel central și local”, susțin experții.

Trei din cele cinci atacuri fizice asupra angajaților din mass-media, sunt atacuri fizice și amenințări pentru viața, libertatea și sănătatea jurnaliștilor care au reflectat acțiunile de protest. Patru atacuri fizice au fost comise de colaboratorii Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS), polițiști și militarii ruși dislocați în regiunea transnistreană.

Potrivit studiului, acuzațiile de calomnie, ultragiere și prejudiciu adus reputației au fost cele mai răspândite tipuri de atacuri juridice asupra jurnaliștilor și angajaților din mass-media, în anul 2020, fiind înregistrare șase cazuri.

În anul 2020, R. Moldova s-a menținut pe locul 91 din 180 de țări în Indicele anual al libertății presei, elaborat de „Reporterii fără frontiere”.

Unele atacuri și amenințări nu sunt făcute publice și nu sunt reflectate în mass-media, deoarece mulți jurnaliști consideră că atacurile în spațiul virtual și amenințările non-fizice sunt o parte inevitabilă a activității lor profesionale și, prin urmare, nu le raportează.

Marți, 8 iunie, Fundația internațională „Justice for Journalists” („Justiție pentru Jurnaliști”) cu sediul la Londra, Marea Britanie, a lansat Raportul privind atacurile asupra angajaților din mass-media în spațiul post-sovietic în anul 2020, care include date din 12 țări, din fostul spațiu sovietic, cu excepția Statelor Baltice. Partenerul Fundației „Justiție pentru jurnaliști” în R. Moldova este Asociația Presei Independente (API).