Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Ion Perju, fostul polițist…

DOC Ion Perju, fostul polițist condamnat la închisoare pentru uciderea lui Valeriu Boboc, în continuare de negăsit. Detalii exclusive de la Poliție

Sursa foto: Colaj ZdG

Ion Perju, fostul polițist condamnat la 10 ani de închisoare după ce i-a aplicat o lovitură fatală lui Valeriu Boboc în timpul protestelor din 2009, este anunțat în căutare internațională din aprilie 2015. Precizarea a fost făcută pentru Ziarul de Gardă de către Diana Fetco, șefa Secției Comunicare și Protocol din cadrul Inspectoratului General al Poliției (IGP).

Fostul polițist este anunțat în căutare internațională pentru localizare, reținere, arest și extrădare, iar din 2015 niciun stat membru INTERPOL nu a semnalat informații despre acesta, conform reprezentantei Poliției R. Moldova.

Potrivit surselor ZdG, Ion Perju s-ar putea ascunde în regiunea transnistreană.

Achitat de prima instanță, apoi condamnat la 10 ani de închisoare

Ion Perju, fostul poliţist învinuit de procurori de uciderea lui Valeriu Boboc în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009, a fost declarat nevinovat pe 24 decembrie 2013, printr-o sentință a Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani. „Este o decizie pe care o aşteptam, deoarece eu nu sunt vinovat. Am prezentat probele respective. În continuare nu pot să vă spun ce o să fac. Am să discut cu avocatul”, declara Ion Perju în decembrie 2013.

De cealaltă parte, fostul procuror Vladimir Moşneaga califica decizia Judecătoriei Buiucani drept o „hotărâre ilegală şi nemotivată”. Nemulțumit atunci de sentință s-a arătat și tatăl lui Valeriu Boboc: „Ce comentarii pot să mai existe în cazul dat? Nu m-am aşteptat la o aşa decizie. Aşa e la noi justiţia, dar noi tindem spre UE. Sunt complet dezamăgit. O să atacăm hotărârea pe toate căile posibile. Este o decizie şocantă”, a comentat acesta.

Tatăl lui Valeriu Boboc care între timp a decedat

Ulterior, decizia Judecătoriei Chișinău a fost atacată la Curtea de Apel Chișinău, iar pe 30 martie 2015 instanța a decis condamnarea lui Ion Perju la 10 ani de închisoare. Perju a părăsit atunci şedinţa înainte de anunţarea deciziei. În schimb, avocatul său a declarat că va contesta sentinţa la Curtea Supremă de Justiţie.

„E o decizie pozitivă pentru noi, pentru că măcar cineva a fost tras la răspundere, chiar dacă Perju e doar un țap ispășitor. E păcat că ceilalți au scăpat”, ne-a spus în acea perioadă tatăl lui Valeriu Boboc, ucis în timpul evenimentelor din aprilie 2009.

Dosarul a ajuns și pe masa magistraților de la CSJ, după ce Perju a depus recurs împotriva hotărârii Colegiului penal al Curţii de Apel Chişinău din 30 martie 2015, acesta însă fiind respins.

Ion Perju a ajuns pe banca acuzaţilor după ce, la un an după omorul lui Valeriu Boboc, în urma deconspirării unor imagini video, devenise clar că tânărul de 23 de ani, decedat în timpul evenimentelor din aprilie 2009, a fost ucis în bătaie de forţele de ordine. Imaginile prezentate au fost surprinse de camerele de supraveghere instalate de autorităţi în Piaţa Marii Adunări Naţionale (PMAN), care arătau că, în jurul orei 01:00, în piaţă au descins 100-200 de poliţişti, care au atacat cele câteva grupuri de tineri reunite în centrul Chişinăului.

Ion Perju, învinuit de moartea lui Valeriu Boboc, s-a declarat nevinovat pe parcursul anchetei. El susţinea că ar fi fost ales ţap ispăşitor de către colegii săi din „poliţia criminală” a Comisariatului General de Poliţie (CGP) Chişinău. Deşi expertiza demonstrase că anume el era printre cei care l-au lovit cu picioarele pe Valeriu Boboc, Perju a infirmat că el ar fi fost bărbatul în albastru care lovea cu piciorul o persoană în faţa Guvernului, după cum arătau filmările din acea noapte făcute publice.