Instituția publică „Teleradio-Moldova” ar putea reveni din subordinea Consiliului Audiovizualului sub control parlamentar. Documentul, aprobat în prima lectură
Instituția Publică Națională a Audiovizualului, Compania „Teleradio Moldova” ar putea reveni din subordinea Consiliului Audiovizualului (CA) sub control parlamentar. Parlamentul a votat în prima lectură proiectul de lege privind modificarea Codului serviciilor media audiovizuale.
Autorii proiectului, un grup de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), propun ca membrii CA să fie demiși, în cazul respingerii de către Parlament a raportului anual de activitate. Proiectul a fost votat în prima lectură cu 52 de voturi.
În document, mai este stipulat că mandatul actualilor membri ai Consiliului de supraveghere, al directorului general al Companiei „Teleradio-Moldova” și al directorilor generali-adjuncți să înceteze de drept la data intrării în vigoare a proiectului de lege.
Potrivit documentului, directorul general al furnizorului public național de servicii media (în continuare – director general) este desemnat de către Parlament, la propunerea Consiliului de supraveghere și dezvoltare al furnizorului public național de servicii media (în continuare – Consiliul de supraveghere și dezvoltare).
Proiectul aprobat în prima lectură:
Potrivit autorilor, obiectivul primordial al acestei propuneri legislative este de a responsabiliza furnizorul public național, Compania „Teleradio-Moldova”. Asta în condițiile în care, până în anul 2019, Compania „Teleradio-Moldova” a fost întotdeauna sub controlul Legislativului.
O altă prevedere a proiectului de lege este revizuirea mecanismului de constituire a componenței Consiliului de supraveghere al furnizorului public național de servicii media și a Consiliului Audiovizualului (CA), pentru a institui o claritate și o reprezentare proporțională în procesul de desemnare a candidaților la funcția de membru în aceste consilii.
Proiectul de lege urmează să fie propus spre aprobare în lectura a doua la una dintre următoarele ședințe plenare.