Indemnizațiile unice de 120 de mii de lei și 96 de mii de lei, oferite într-o singură tranșă tinerilor specialiști cu studii medicale și farmaceutice
Tinerii specialiști care după absolvirea studiilor postuniversitare de rezidențiat și a învățământului profesional tehnic sunt angajați în instituții medico-sanitare publice raionale, din sate sau comune, vor primi indemnizațiile unice într-o singură tranșă. O decizie în acest sens a fost luată de Cabinetul de miniștri, la ședința de miercuri, 7 decembrie.
Astfel, începând cu 2023, după șase luni de activitate, medicilor și farmaciștilor le va fi achitată integral indemnizația de 120 de mii de lei, iar asistenților medicali, moașelor, asistenților farmaciști, tehnicienilor dentari, asistenților medicali în diagnostic de laborator – indemnizația de 96 de mii de lei.
„În prezent, indemnizațiile debursate în trei rate egale, după expirarea primei luni de activitate și, ulterior, la finele fiecărui an de muncă, nu sunt motivante pentru tinerii specialiști deoarece de cele mai multe ori nu le acoperă cheltuielile de deplasare, cazare și alte necesități. În special medicii preferă să activeze în spitalele din municipiul Chișinău, în timp ce în instituțiile raionale, din sate sau comune se înregistrează deficit de personal medical”, susțin reprezentanții Ministerului Sănătății.
Unele raioane ale R. Moldova nu dispun de medici specialiști cardiologi, neonatologi, anesteziologi-reanimatologi, oncologi, ortopezi-traumatologi. Totodată, se atestă un nivel scăzut de asigurare cu medici obstetricieni-ginecologi în mai multe raioane.
subiect-06-nu-778-ms-2022 by Ziarul de Gardă on Scribd
În unele instituții medico-sanitare publice raionale, se înregistrează o lipsă de medici de circa 30%, potrivit Ministerului Sănătății.