Guvernul va contracta operatori de transport feroviar local de pasageri. Când urmează să fie desfășurate licitațiile
Guvernul anunță că va contracta operatori de transport feroviar local de pasageri pentru a asigura populația „cu servicii calitative, la un preț accesibil”. Alegerea întreprinderilor feroviare prestatoare de obligații de servicii publice se va efectua în baza licitațiilor ofertelor de intenție, precedate de negocieri.
Concursul ofertelor de intenție urmează să fie lansat în a doua jumătate a anului 2023, în urma cărora se va propune Guvernului acceptarea condițiilor negociate și încheierea contractelor privind obligațiile de servicii publice. Acestea pot fi încheiate pe un termen de până la 15 ani.
Cabinetul de miniștri a aprobat miercuri, 1 februarie, Regulamentul privind serviciile publice de transport feroviar de pasageri, prin care sunt reglementate condițiile privind prestarea serviciilor publice, contractele de servicii publice și conținutul acestora, modul de atribuire a contractelor de servicii publice, materialul rulant feroviar utilizat în servicii de transport, controlul respectării clauzelor contractelor, modul de calculare a compensației și raportarea privind obligațiile de serviciu public.
„Pentru implementarea obligațiilor contractului de servicii publice, conform pct. 7.3 din Planul de acțiuni privind implementarea Concepţiei pentru restructurarea sectorului feroviar şi a Î.S. „Calea Ferată din Moldova”, aprobat prin Hotărîrea Guvernului nr. 1042/2017 sunt necesare minim 80 milioane lei/anual din bugetul de stat, care urmează a fi planificați începînd cu bugetul de stat pentru anul 2024”, se menționează în nota informativă a proiectului hotărârii Guvernului.
Hotărâre Guvernului va intra în vigoare la 18 februarie 2024, cu excepția capitolului privind atribuirea de contracte de servicii publice, care întră în vigoare la data 18 septembrie 2023.
subiect-03-nu-952-midr-2022 by Ziarul de Gardă on Scribd
Astfel, întreprinderile în sarcina cărora vor fi puse obligațiile de transport feroviar local de pasageri urmează să transporte călătorii conform itinerarelor stabilite de Guvern, fiind asigurată debarcarea/îmbarcarea pasagerilor la toate stațiile feroviare, inclusiv în zonele geografice unde Î.S. „Calea Ferată din Moldova” nu mai prestează servicii de transport călători sau asigură circulația trenurilor cu un număr redus de curse feroviare.
„Contractul privind obligațiile de servicii publice, care urmează a fi negociat cu potențialii beneficiari, prevede ca întreprinderile feroviare să pună în circulație material rulant modern, echipat cu mobilier comod, sisteme de climatizare, spații accesibile persoanelor cu dizabilități, zone sanitare conforme standardelor sanitare, dispozitive pentru alimentarea gadgeturilor, dispozitive care ar afișa locația trenului, date despre următoarea stație, ora, temperatura de afară, temperatura din vagon”, potrivit Executivului.
De asemenea, operatorii de transport feroviar local de călători vor trebui să asigure digitalizarea serviciului de vânzare/returnare a tichetelor, iar evidența călătorilor în trenuri urmează să fie efectuată de sisteme electronice, „pentru a evita implementarea schemelor infracționale prin supraevaluarea pierderilor”, susțin reprezentanții Guvernului.