Fraude în procesul de înregistrare prealabilă a moldovenilor aflați peste hotare? „Moldoveni aflați în Olanda, Germania sau Belgia au descoperit că sunt înregistrați pentru a vota în Federația Rusă”
În ultimele zile, tot mai mulți cetățeni moldoveni aflați peste hotarele R. Moldova se înregistrează în prealabil pentru a participa la scrutinul prezidențial din 1 noiembrie 2020. Cel puțin asta arată cifrele indicate pe site-ul Comisiei Electorale Centrale (CEC).
Pe fondul unei puternice polarizări politice și declarațiilor făcute, acum câteva zile, de către reprezentanți și membri ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), prin care au susținut că dețin probe care ar demonstra că socialiștii și președintele în exercițiu, Igor Dodon, „se pregătesc să fraudeze alegerile prezidențiale prin falsificarea cererilor de înregistrare prealabilă pentru deschiderea secțiilor de votare în Federația Rusă”, mai multe organizații neguvernamentale, experți, avocați și cetățeni din diasporă susțin că sunt sceptici în legătură cu corectitudinea procesului de înregistrare prealabilă și se arată îngrijorați de numărul mare de înregistrări în Federația Rusă, indicat pe site-ul CEC, număr, care, potrivit lor, crește de la oră la oră.
Potrivit datelor CEC, până acum, în total, au fost efectuate 48.256 de înregistrări în prealabil, pentru scrutinul prezidențial din 1 noiembrie 2020. Cele mai multe înregistrări sunt în Italia (9.502), Marea Britanie (7.098) și Federația Rusă (5.818, dintre care 2.412 – cereri scrise).
În utima săptămână, subiectul a devenit intens mediatizat în spațiul public, iar experți și avocați, care susțin că au primit mai multe mesaje de la cetățeni din diasporă unde se plâng că nu se pot înregistra pentru a partipa la alegerile prezidențiale, în țara în care se află, întrucât pe site-ul CEC-ului este indicat că ei deja au fost înregistrați prealabil în Federația Rusă, afirmă că este vorba despre „o operațiune bine organizată de a înregistare ilegală a alegătorilor.
Moldoveni care muncesc în Olanda, Germania sau Belgia – înregistrați pentru a vota în Federația Rusă
Solicitat de ZdG, expertul în politici publice, Ștefan Gligor, ne-a comunicat că până acum, a primit cel puțin patru plângeri de la cetățeni moldoveni aflați la muncă în Olanda, Belgia și Germania care susțin că nu se pot înregistra online pentru a putea participa la scrutinul prezidențial din 1 noiembrie 2020.
În plângerile lor, oamenii spun că nu se pot înregistra pentru a putea vota în țara în care se află, întrucât pe site-ul CEC-ului este indicat faptul că ei deja au fost înregistrați prealabil în Federația Rusă.
Avocatul susține că înregistrarile au fost făcute ilegal, iar aceste acțiuni sunt calificate drept infracțiune.
„Noi avem patru persoane care ne-au contactat și ne-au comunicat că se află sau în Olanda sau în Belgia sau în Germania și că au încercat să se înregistreze și sistemul le spune că ei deja sunt înregistrați în Federația Rusă, care într-un oraș, care în altul.
Mai mult ca atât, deoarece sistemul le cere, ca să radieze înregistrarea și ca să schimbe evident țara și să se înregistreze unde trebuie, acolo unde se află ei, sistemul le cere un email, email-ul cu care ei deja s-au înregistrat în Federația Rusă. Deoarece înregistrarea este fictivă, este făcută de pe un email necunoscut, ei nu pot face nimic. Acolo nu este indicat niciun email, emailul trebuie să-l cunoască omul care face înregistarea, așa este făcut sistemul. Pentru înregistrarea electronică se cere email. Cei care nu au email trebuie să depună cerere scrisă. Respectiv, în momentul în care te înregistrezi în format electronic, tu trebuie să introduci IDNP, data nașterii și să bifezi că nu ești robot și urmezi deja procedura și introduci emailul. Când termini procedura de înregistrare apeși butonul final și pe emailul indicat vine o scrisoare de confirmare. Acum, în cazurile enunțate, deoarece nu cunoaștem emailuri de pe care au fost făcute înregistrările, persoanele sunt private de dreptul de a se înregistra și așa mai departe. Aceasta este o infracțiune, cineva s-a folosit, a obținut datele personale, aceasta este încălcarea legii cu privire la datele personale. Aceasta este un fals, este o procedură bine organizată de înregistrare falsă a unui număr foarte mare de persoane în Federația Rusă pentru ca acolo să poată fi deschise secții de votare în număr mare”, menționează expertul în politici publice.
Avocat: „Este o operațiune bine organizată de înregistrare ilegală a cetățenilor în Federația Rusă”
Tot avocatul ne-a comunicat că pe lânga plângerile parvenite de la cetețenii din diaspora, atât el cât și colegii săi dețin mai multe informații precum că mai multe persoane aflate în R. Moldova au fost înregistrate în sistem fără ca să cunoască acest lucru, toate aceste înregistrări, potrivit expertului, fiind făcute pentru votul în Federația Rusă.
„Avem informații că mai multe persoane din țară au fost înregistrate în sistem fără ca să cunoască acest lucru. Toate aceste înregistrări sunt făcute în Federația Rusă. Deci, mulți oameni, practic, sunt înregistrați acolo. Noi, în general, îndemnăm oamenii ca să se înregistreze, sunt câteva mii de persoane care, acum, în diferite state s-au înregistrat. Din aceste câteva mii sunt mai multe cazuri, adică mai multe persoane, care fiind în Europa, au depistat că cineva le-a înregistrat în Federația Rusă. În realitate, bazinul electoral este foarte mare, noi vorbim de un milion de persoane plecate sau chiar persoane de aici de pe loc, în listele electorale sunt peste 3 milioane de alegători. Asta este doar o mică părticică din ce am descoperit noi, statistic vorbind, când suprapui că peste 5 mii de persoane s-au înregistrat, iar bazinul electoral este de peste 3 milioane, vă dați seama că noi dintr-o părticică foarte mică, statistic vorbind, am descoperit multe cazuri. Această operațiune de a introducere ilegală a persoanelor, de înregistrare ilegală, este făcută la scară mare”, ne-a comunicat Ștefan Gligor.
WatchDog: „A pornit, în paralel, trucarea înregistrării prealabile în format electronic”
Despre depistarea cazurilor de înregistrare ilegală a alegătorilor în Federația Rusă a vorbit și expertul comunității WatchDog.md, Valeriu Pașa. Într-un mesaj pe pagina sa de socializare, expertul menționează că pe lângă „colectarea ilegală a cererilor scrise” a început și „trucarea, în paralel, a înregistrării prealabile în format electronic (on-line)”.
„Se încearcă forțarea deschiderii unui număr cât mai mare de secții de votare în Rusia. Prin cereri scrise colectate, chipurile de la moldoveni din Rusia, dar ”colectate” de o tânără care nici din Moldova nu a ieșit ultimul an. Azi a pornit în paralel trucarea înregistrării prealabile în format electronic (on-line). Dacă timp de 4 ani și ceva, adică pentru scrutinele din 2016 și 2019 în Rusia au avut interes să se înregistreze mai puțin de 600 oameni, atunci pentru campania actuală sunt aproape 1640. Cel mai interesant este că din ăștia 1600 – 240 s-au înregistrat azi. Adică în 4 ani și 3 luni de când există înregistrarea prealabilă au fost sub 600, iar aici 240 timp de 8 ore. În paralel, au „parvenit” numai pe parcursul zilei de azi 860 cereri în scris. Adică din cele 4600 de cereri de înregistrare prealabilă adunate în 4 ani din Rusia – peste 1000 au venit azi. Să vă credem?”, menționează expertul în postare.
În acest context, expertul menționează că „asistăm la o tentativă de pregătire a fraudării alegerilor
„Dar ce observăm acum nu are nimic absolut cu activizarea spiritului civic al moldovenilor din Rusia. Asistăm la o tentativă de pregătire a fraudării alegerilor. Cu implicarea cel mai probabil a instituțiilor statului rus. Scopul? Deschiderea unor secții de vot prin fundături, poate se ”votează” și acolo conform know-how-ului de la așa zisul referendum constituțional. Țin să atenționez Comisia Electorală Centrală a Republicii Moldova că deschiderea unor secții de vot pe baza a astfel de trucări va trezi mari suspiciuni”, a mai scris Valeriu Pașa.
„Vom cere CEC-ului sa verifice toate înregistrarile facute pentru Federația Rusă”
Odată cu solicitările, informațiile primite și plângerile parvenite de la cetățenii din diasporă avocatul Ștefan Gligor ne-a comunicat că va depune mai multe cereri și demersuri prin care va solicita Comisiei Electorale Centrale informații cu privire la alegătorii înregistrați în Federația Rusă, dar și va cere CEC-ului să verifice minuțios toate cererile și înregistrările făcute pentru Federația Rusă.
„Noi o să depunem o cerere cu privire la accesul la informație, să ne dea informații cu privire la măsurile pe care le-a întreprins CEC-ul pentru a verifica cererile scrise. Un alt capitol foarte deranjant și suspicios este numărul cererile scrise. Sunt peste 2 mii de cereri scrise venite în circa o săptămână, la CEC. Acestea sunt date deschise, pot fi verificate la CEC, puteți solicita de la CEC ca să vă dea câte cereri au parvenit în ultima lună, de la cine și așa mai departe. Aici vedem un activism nemaivăzut.
Cetățenii care au fost înregistrați ilegal, de votat ei vor putea vota, ei se prezintă la secția de votare și dacă au buletinul, pot să voteze. Problema este că sistemul îi respinge, iar CEC-ul folosește numărul de înregistrări ca temei pentru deschiderea secțiilor de votare. Respectiv, CEC-ul nu-i va lua în considerație la alocarea buletinelor de vot și deschiderea secțiilor de vot, astfel că se încalcă dreptul cetățenilor la vot. De fapt, noi avem de afaceri cu un fals. La momentl, eu consider că acest fals este acoperit de către organele de stat, însă noi vom învestiga în continuare acest subiect și o să întreprindem careva măsuri juridice, să depunem demersuri, cereri și așa mai departe.
Lucrurile se complică pentru că oamenii sunt plecați, noi suntem în contact cu ei doar prin rețelele de socializare sau poștă electronică și în timp real, acum, pe 16 septembrie se termină perioada de înregisrare, noi nu putem rezolva aceste probleme până mâine, dar dreptul lor la înregistrare a fost deja încălcat. Respectiv, noi vom cere CEC-ului să verifice minuțios toate cererile parvenite, să contacteze toate persoanele care, precum că au semnat sau subsemnat sau care s-au înregistrat online, ca să obțină confirmările de la acești cetățeni pentru că este vorba despre un fals de scară mare și CEC-ul este obligat, având aceste circumstanțe, să verifice tot ce a venit din Federația Rusă. În opinia mea, CEC-ul este foarte pasiv, nu am văzut nicio luare de poziție. Despre aceste fapte se discută de o săptămână. Întrebarea este – ce face CEC ca să asigure corectitudinea alegerilor și buna organizare?”, ne-a comunicat Ștefan Gligor.
„Mai mulți consilieri socialiști din mai multe localități colectează date personale și le folosesc pentru înregistrări ilegale”
Pe lângă plângerile unor cetățeni, avocatul Ștefan Gligor susține că echipa sa deține mai multe informații precum că mai mulți cosilieri socialiști, din mai multe localități, „colectează date personale a unor persoane și le folosesc pentru înregistrări”.
„Noi avem informații, la fel, că mai mulți consilieri socialiști, în mai multe localități colectează date personale de la rude, cunoștințe, autorități și le folosesc pentru înregistrarea oamenilor, înregistrari care, evident, sunt ilegale”, menținează Ștefan Gligor.
Contactată de ZdG, șefa Serviciului de Presă al PSRM, Irina Astahova, a refuzat sa ne ofere o reacție sau să comenteze declarațiile, solicitându-ne „informații concrete și dovezi în acest sens”.
Anterior, contactată de către ZdG, șefa Serviciului de Presă al Președinției, Carmena Lupei, a comentat declarațiile făcute de către membrii PAS, cu privire la „intenția socialiștilor de fraudare a alegerile prezidențiale prin falsificarea cererilor de înregistrare prealabilă pentru deschiderea secțiilor de votare în Federația Rusă”, drept „halucinații electorale.
CALC solicită repetat CEC organizarea consultărilor publice pe tema constituirii secțiilor de votare peste hotare
Marți, 15 septembrie, Coaliția Civică pentru Alegeri Libere și Corecte (CALC) a expediat un demers în adresa Comisiei Electorale Centrale (CEC) prin care îndeamnă repetat CEC-ul să organizeze consultări publice veritabile, oficiale și transparente pe proiectul hotărârii de constituire a secțiilor de votare peste hotarele țării.
Coaliția reiterează solicitarea de invitare a tuturor părților interesate, cel puțin prin publicarea unui anunț oficial pe pagina web a CEC. Coaliția își exprimă deschiderea de a participa la toate consultările publice organizate de CEC și nu doar la tema deschiderii secțiilor de votare peste hotarele țării.
Deschiderea secțiilor de votare în străinătate este unul dintre subiectele intens și pe larg dezbătute în ajunul fiecărui scrutin electoral. În ultimele câteva săptămâni mai multe părți interesate, inclusiv alegătorii din diasporă, și-au exprimat public sau pe mediul online îndoielile și temerile privind corectitudinea procesului de constituire a secțiilor de vot în străinătate. Începând cu anul 2019, Comisia Electorală Centrală a fost desemnată responsabilă pentru constituirea secțiilor de votare peste hotare în baza criteriilor stabilite de lege. Până în prezent nu există o metodologie clară de aplicare a acestor criterii. Organizațiile membre ale Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte, Promo-LEX și ADEPT au propus Comisiei mecanisme și metodologii clare și transparente privind stabilirea numărului secțiilor de votare peste hotare și distribuirea lor geografică, fără a primi vreun răspuns din partea CEC.
La 14 septembrie 2020, CEC a invitat printr-un mesaj electronic membrii Coaliției Civice pentru Alegeri Libere și Corecte la o întrevedere având tematica constituirii secțiilor de votare peste hotare. CEC și-a manifestat disponibilitatea organizării ședinței la data de 15 septembrie 2020 orele 15.00. Invitația electronică la fel nu conținea nici un fel de materiale aferente în baza cărora puteau avea loc discuții. Atenționăm că întrevederea era planificată să aibă loc cu o zi înainte de expirarea termenului de înregistrare prealabilă, fapt care împiedică organizarea unor consultări veritabile la acest subiect. Decizia Consiliului Coaliției, adusă la cunoștința CEC în aceeași zi, a fost de a reitera necesitatea organizării unor consultări publice veritabile, dar a subliniat că acestea pot avea loc doar după data de 16 septembrie 2020, când expiră termenul pentru înregistrarea prealabilă și la aceste consultări trebuie să participe toate părțile interesate. Detalii aici
Membrii CALC reiterează că subiectul deschiderii secțiilor de vot peste hotare este unul de interes public și că vor participa doar la o ședință publică, organizată după 16 septembrie 2020, cu invitarea tuturor părților relevante și interesate.
Solicitați de ZdG, reprezentanții CEC ne-au comunicat că până acum nu a fost depusă nicio sesizare, plângere sau demers către Comisia Electorală Centrală în legătură cu acest subiect. Cât despre acuzațiile și declarațiile făcute de către experți în adresa CEC, responsabilii din cadrul instituției ne-au comunicat că vor publica în scurt timp un comunicat de presă.
Datele CEC: Câte înregistrări au fost făcute până acum în Diasporă
Până marți, 15 septembrie, potrivit datelor furnizate de către Comisia Electorală Centrală, în total, au fost efectuate 48.333 de înregistrări în prealabil, pentru scrutinul prezidențial din 1 noiembrie 2020. Detalii și date actualizate
Cum are loc înregistrarea prealabilă pentru cetățenii din diasporă
Înregistrarea online
Atât în cazul înregistrării online, cât și în cazul înregistrării prin cerere scrisă, cetățenii trebuie să acceseze pagina web www.alegător.md.
Pasul 1. Aici, cetățenii trebuie să selecteze opțiunea „Înregistrare prealabilă”.
Pasul 2. Cetățenii trebuie să aleagă obțiunea „înregistrare online”
Pasul 3. Solicitantul trebuie să completeze căsuțele cu datele solicitate. Aici, solicitantul trebuie să introducă codul personal al documentului său (IDNP) și data nașterii.
Ulterior, după executarea corectă a acestor pași, solicitantul va accesa butonul „verifica identitatea”. Apoi, va accesa butonul „înregistrare nouă”, va selecta localitatea, țara și secția de votare la care dorește să voteze, și, respectiv, va apăsa butonul de confirmare. Tot aici, solicitantul va indica o adresa de email pe care urmează să primeasca o scrisoare de confirmare.
Cu 25 de zile, înainte de scrutinul prezidențial, alegătorul poate anula înregistrarea efectuată anterior.
Înregistrarea prin cerere scrisă
Solicitantul poate depune o cerere scrisă semnată individual sau colectiv, la misiunile diplomatice, oficiile consulare ale R. Moldova sau la Comisia Electorală Centrală. Modelul cererii este plasat pe site-ul CEC – Detalii aici
Miercuri, 16 septembrie, expiră termenul de înregistrare prealabilă a cetățenilor din diasporă pentru alegerile prezidențiale din 1 noiembrie.
Deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a declarat joi, 10 septembrie, că partidul din care face parte deține probe care ar demonstra că socialiștii „se pregătesc să fraudeze alegerile prezidențiale prin falsificarea cererilor de înregistrare prealabilă pentru deschiderea secțiilor de votare în Federația Rusă”.
Astfel, tot atunci, vicepreședintele PAS a anunțat că va depune o plângere penală către Procuratură prin care va cere să se verifice legalitatea acestor acțiuni.
Solicitată de ZdG, șefa Serviciului de Presă al Președinției a comentat anterior că acuzațiile aduse și declarațiile făcute de către membrii PAS sunt calificate drept „halucinații electorale.