Fracțiunea Platforma DA cere audierea lui Aureliu Ciocoi privind procurarea vaccinului chinez: „Chiar nu erau alte variante?”
Fracțiunea Platforma DA cere audierea prim-ministrului interimar, Aureliu Ciocoi, după ce autoritățile au anunțat că urmează să inițieze procedura de achiziție a 400 000 de doze de vaccin CoronaVac, produs de SINOVAC BIOTECH LIMITED din China. Totodată, aceștia mai cer raportul ministrului Agriculturii pe activitatea ilicită a carierei Micauți, dar și audierea șefului Consiliului Concurenței privind prețurile de pe piața produselor petroliere.
Platforma DA a trimis un demers în acest sens către biroul permanent al Parlamentului.
„Fracțiunea Platforma DA cere audierea prim-ministrului interimar pe problema procurării vaccinului chinez. Sunt foarte multe întrebări pe acest subiect, mai ales în contextul că vor fi cheltuiți banii contribuabililor pe acest vaccin. Chiar nu erau alte variante ?
Totodată, cerem raportul ministrului Agriculturii pe activitatea ilicită a carierei Micauți, controlată de Nichiforciuc și Andronache, precum și informația despre stocuri reale de grău în țara, care, din informația noastră, sunt la limita.
Repetat, solicităm audierea șefului Consiliului Concurenței cu rezultatele investigării acordului de cartel pe piața produselor petroliere și explicații de ce petroliștii coordonat nu micșorează timp de o lună prețuri la carburanțe, chiar dacă cotațiile bursiere a petrolului au scăzut cu 15 %”, se arată în demers.
Totodată, aceștia mai cer raportul ministrului Agriculturii, Ion Perju, privind activitatea ilicită a carierei Micauți
Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) anunță că vineri, 9 aprilie, a avut loc ședința Comitetului de coordonare a imunizării împotriva COVID-19, în cadrul căreia a fost examinată oferta producătorului de vaccin împotriva COVID-19, SINOVAC BIOTECH LIMITED din China. Potrivit MSMPS, acesta este singurul producător de vaccin care a răspuns solicitărilor adresate de către Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS), producătorilor de vaccin.
Astfel, în urma analizei ofertei, membrii Comitetului au decis contractarea directă a 400.000 doze de vaccin CoronaVac, produs de SINOVAC, după stabilirea tuturor condițiilor de contractare.
În oferta autorității contractante, Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, se menționa că va fi acceptat vaccinul autorizat condiționat în R. Moldova ( la momentul deschiderii ofertelor), sau vaccinul să fie autorizat de către Agenția Europeană a Medicamentului ( European Medicines Agency în continuare EMA, la momentul deschiderii ofertelor ) sau să fie autorizat de către Biroului Federației de control asupra calității alimentelor și medicamentelor (FDA USA) ( la momentul deschiderii ofertelor ) sau să fie inclus în lista Organizației Mondiale a Sănătății de utilizare în urgențe (Emergency Use Listing) ( la momentul deschiderii ofertelor ) sau în lista vaccinurilor COVID-19 în cadrul procesului de evaluare OMS EUL / PQ ( la momentul deschiderii ofertelor ).