Uniforma de general ornată cu fire aurite – motivul unui proces de judecată între SPPS și fostul director
Fostul șef al Serviciului de Protecție și Pază de Stat (SPPS) Iaroslav Martin, care a deținut funcția de director până pe 30 decembrie 2020, a acționat în judecată instituția pe care a condus-o. Martin cere să-i fie restituită suma de bani reținută la concedierea sa de către SPPS pentru echipamentul special primit în perioada 2019-2020, inclusiv pentru costumul de general, cusut la comandă și ornat cu fire aurite.
În martie 2020, fiind director al SPPS, Iaroslav Martin a fost avansat în grad special de general-maior de către fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon. Ulterior, Martin și-a comandat, conform mărimilor sale, costumul de general, care a fost ornat și cu fire aurite de ață. Costum de general cusut cu fire aurite și-a făcut și fostul director adjunct al SPPS, Petru Corduneanu, în prezent șef adjunct al Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.
Costum de general ornat cu ață aurită
Cele două costume de generali au fost comandate și achitate de SPPS. ZdG a intrat în posesia mai multor facturi în care apar sumele plătite de SPPS pentru acele articole vestimentare. Potrivit facturii fiscale, pentru cele două costume destinate „efectivului de comandă supremă”, ale lui Martin și Corduneanu, SPPS a achitat 8 mii de lei.
Mai scumpă însă a fost ața aurită folosită pentru transformarea celor două costume simple în costume de general. Au fost folosite, în acest scop, 200 de grame de fire aurite (5% aur), care au fost trecute de la balanța Ministerului Afacerilor Interne (MAI) la balanța SPPS și a căror valoare constituia, conform facturii, 11 mii de lei.
După ce Iaroslav Martin a fost eliberat din funcția de director al SPPS, instituția i-a oprit din salariu și indemnizații suma de 37 815 lei pentru articolele vestimentare pe care acesta le-a păstrat.
Ulterior, Iaroslav Martin a expediat o cerere prealabilă Serviciului de Protecție și Pază de Stat prin care își exprima dezacordul față de reținerea sumei respective și cerea restituirea în termen de 10 zile a sumei de 37 815,19 lei, reținută de către SPPS din indemnizație și salariu.
În cererea prealabilă semnată de Martin, acesta menționează că în cazul în care instituția nu-i va întoarce banii în termen de 10 zile, acesta se va adresa în instanța de judecată cu o acțiune civilă în care, pe lângă restituirea sumei reținute, va solicita încasarea penalităților de întârziere și cheltuielile de judecată suportate.
„(…) Solicit restituirea sumei de 37 815,19 lei, reținute din indemnizație în calitate de valoare restantă a uniformei, în termen de 10 zile. În caz contrar, voi fi nevoit să mă adresez în instanța de judecată cu o acțiune civilă în care pe lângă restituirea sumei reținute voi solicita încasarea penalităților de întârziere și cheltuielile de judecată suportate”, se spunea în cererea prealabilă trimisă de Martin către SPPS pe 13 martie 2021.
Fostul director acționează SPPS-ul în judecată
Pentru că SPPS nu i-a satisfăcut cerințele, Martin a acționat în judecată instituția pe care a condus-o. În cererea de chemare în judecată expediată la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, Iaroslav Martin solicită încasarea din contul SPPS a peste 66 de mii de lei, aici fiind incluse și cele 37,8 mii lei reținute de SPPS pentru obiectele vestimentare.
„Prin prezenta, Martin Iaroslav solicită respectuos instanței următoarele: Încasarea de la Serviciul de Protecție și Pază de Stat al R. Moldova în beneficiul lui Iaroslav Martin a sumei de 37 815,19 lei cu titlu de datorie la indemnizația de concediere. Încasarea de la Serviciul de Protecție și Pază de Stat în beneficiul lui Iaroslav Martin a sumei de 20 760,54 lei cu titlu de penalitate legală. Încasarea de la Serviciul de Protecție și Pază de Stat în beneficiul lui Iaroslav Martin a sumei de 2208,77 lei cu titlu de dobândă de întârziere. Încasarea de la Serviciul de Protecție și Pază de Stat în beneficiul lui Iaroslav Martin a cheltuielilor de judecare a pricinii sub forma cheltuielilor de asistență juridică în mărime de 5500 lei”, se arată în cererea de chemare în judecată.
Într-un document obținut și consultat de ZdG sunt trecute detaliat sumele reținute de SPPS de la Iaroslav Martin pentru folosirea incompletă a echipamentului special. Cele mai scumpe piese vestimentare pe care Martin le-a păstrat după concediere, și pentru care SPPS i-a reținut anumite sume de bani, sunt un palton din piele și o scurtă din piele. Acestea au fost cumpărate în octombrie 2020 și au costat, împreună, 27,6 mii lei.
Procesul de judecată Iaroslav Martin vs SPPS se află pe rol la Judecătoria Chișinău, sediul Centru, următoarea ședință fiind programată pentru data de 27 mai 2021.
Fostul director al SPPS: „Ei n-au procedat corect și instanțele de judecată o să facă concluzii”
Contactat de ZdG, Iaroslav Martin califică drept „ilegale” acțiunile întreprinse de actuala conducere a SPPS: „Eu am atacat instituția pentru că tot ce se face acum, la moment, este ilegitim. Eu mă uit din prisma faptului cum a procedat conducerea actuală. Ei n-au procedat corect și instanțele de judecată o să facă concluzii referitor la cine sunt corecți în cazul dat și cine nu sunt corecți” susține Martin. Acesta a refuzat să ne ofere un comentariu despre firele aurite folosite la ornarea uniformei sale. „Vă doresc succes și la revedere”, ne-a spus Iaroslav Martin și a pus capăt discuției telefonice.
Într-un răspuns la o solicitare de informații trimisă de ZdG, reprezentanții SPPS susțin că cererea de chemare în judecată depusă de Martin ar reprezenta „atacuri asupra Serviciului” ca urmare a denunțării fărădelegilor din perioada în care acesta a condus instituția.
„Urmare a constatării și denunțării ilegalităților/fărădelegilor admise de către Iaroslav Martin, în calitatea sa de director, acesta din urmă a început să atace constant Serviciul de Protecție și Pază de Stat, depunând în acest sens o cerere prealabilă în adresa Serviciului la 10.02.2021. Ulterior, continuând atacul asupra Serviciului, acesta, pe 26 martie 2021, a depus o cerere de chemare în judecată privind obligarea Serviciului de a-i restitui suma de 37 815,19 lei (care i-a fost reținută legal pentru valoarea restantă a uniformelor cusute la comandă conform parametrilor său personali), la care se adaugă penalitatea legală, dobândă de întârziere și cheltuieli de judecată în sumă de peste 28 de mii de lei. Considerăm că respectiva cerere nu își regăsește acoperire juridică și cu atât mai mult, la rândul său, Iaroslav Martin, la fel, a reținut și a încasat de la predecesorul său suma pentru valoarea restantă a uniformei”, se spune în răspunsul SPPS, semnat de directorul adjunct Vasile Popa.
Predecesorul lui Iaroslav Martin: „Orice ofițer când pleacă, achită această diferență. Este o normalitate”
Anatolie Golea, predecesorul lui Iaroslav Martin la conducerea SPPS, confirmă că și lui i-a fost reținută suma restantă pentru folosirea incompletă a echipamentului special, lucru pe care îl consideră ca fiind ceva normal.
„Orice ofițer, atunci când este încadrat în funcție, primește uniformă. Conform legislației, uniforma are un anumit termen. Să zicem că a fost oferită pentru un an de zile, dacă tu te eliberezi puțin mai devreme, atunci trebuie să achiți diferența de uzură. Acest lucru nu este valabil doar pentru conducerea Serviciului, este valabil pentru orice ofițer. Astfel, orice ofițer când pleacă, achită această diferență. Este o normalitate”, a spus Golea.
Iaroslav Martin a devenit director al SPPS pe 25 iunie 2019, în urma unui decret semnat de fostul președinte al R. Moldova, Igor Dodon. Ulterior, pe 11 martie 2020, Dodon i-a conferit lui Iaroslav Martin, dar și lui Petru Corduneanu, gradul special de general-maior al SPPS.
Pe 30 decembrie 2020, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat decretul prin care Iaroslav Martin a fost revocat din funcția de șef al SPPS.