Fermierii susțin că autoritățile pun presiuni pe agricultorii care au participat anterior la manifestații și susțin că dacă acestea nu vor înceta, vor organiza proteste în masă
Fermierii anunță că ar putea organiza, din nou, proteste în masă. Federația Națională a Fermierilor din R. Moldova a expediat o declarație către autorități în care menționează că asupra agricultorilor care au participat la proteste pe parcursul anului 2020 sunt puse presiuni, iar în cazul în care aceste nu vor înceta, fermierii vor organiza proteste în masa.
În Declarația Federația Națională a Fermierilor din R. Moldova, adresată conducerii Parlamentului, Președinției, Guvernului și Ministerului de Interne, se menționează că „agricultorii sunt intimidați de către polițiști, dar și că „fermierii nu vor renunța să-și ceară drepturile legale”.
„FNFM condamnă aceste acțiuni ale organelor de poliție, care nu fac altceva decât să îndeplinească comenzile funcționarilor care speră că vor liniști fermierii intimidându-i cu aceste dosare, că fermierii vor renunța să-și mai ceară drepturile legale, că se vor împăca cu corupția care stăpânește R. Moldova”, se arată în Declarație.
Declarația FNFM:
La 25 ianuarie 2020, mai mulți agricultori au protestat în fața sediului Ministerului Afacerilor Interne (MAI), după ce au primit citații să se prezinte la audieri pe marginea protestelor organizate în luna decembrie 2020 la Parlament. Agricultorii au declarat atunci că citațiile ar fi o metodă de intimidare, astfel încât oamenii să nu mai iasă în stradă la proteste.
În luna decembrie 2020, zile în șir, fermieri veniți cu tractoarele din mai multe raioane ale R. Moldova au protestat în centrul Capitalei. Agricultorii spun că au înregistrat mari pierderi și cer ajutorul autorităților pentru a merge mai departe.
În cadrul manifestațiilor, fermierii le-au solicitat autorităților să nu majoreze cota TVA în agricultură de la 8 la 12%.
Aflat într-o vizită oficială la Chișinău, președinte României, Klaus Iohannis, a anunțat marți, 29 decembrie, un pachet de sprijin masiv pentru R. Moldova, care include până la 200.000 de doze de vaccin anti-COVID-19, dar și 6000 de tone de motorină pentru agricultori și contribuții financiare pentru consolidarea societății civile și a independenței mass-media din țara noastră.