Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Fără plăți informale în…

DOC Fără plăți informale în școli. A fost înregistrat un proiect de lege prin care se propune introducerea unui nou mecanism de gestionare a banilor extrabugetari

Sursa foto: edupedu.ro

Asociațiile obștești ale părinților, fundațiile și alte organizații necomerciale, care au fost fondate și activează în scopul dezvoltării instituției de învățământ, ar urma să-și înceteze activitatea sau să-și modifice actele de constituire. Prevederea se conține într-un proiect de lege, înregistrat de fracțiunea PAS, care ar veni să combată plățile informale în școli.

Deputata PAS Larisa Novac, care a prezentat inițiativa legislativă în cadrul unui briefing de presă, a declarat că obiectivul principal al documentului este „de a exclude normele abuzive și de a reduce plățile informale în instituțiile de învățământ, prin intermediul asociațiilor de părinți, declarativ destinate îmbunătățirii infrastructurii școlare”.

Principalele prevederi ale proiectului, conform unui comunicat al Parlamentului:

  • Se introduce posibilitatea de transfer a 2% din impozitul anual direct către instituțiile de învățământ, ca în cazul organizațiilor neguvernamentale și cultelor religioase.
  • Lista instituțiilor de învățământ în drept să participe la desemnarea procentuală se va stabili anual de Agenția Servicii Publice prin coordonare cu Ministerul Educației și Cercetării.
  • Se introduce posibilitatea ca persoanele fizice și juridice să sprijine prin donații, granturi și sponsorizări exclusiv dezvoltarea bazei materiale a instituțiilor de învățământ, educația și instruirea elevilor. Aceste acțiuni vor fi derulate în mod direct instituțiilor de învățământ și nu prin intermediul asociațiilor obștești fondate de către părinți.
  • Un alt element nou este posibilitatea de a deduce donațiile în beneficiul instituțiilor de învățământ general și profesional tehnic, în cuantum de până la 10% pe an, dintr-un salariu mediu lunar pe economie, prognozat și aprobat de Guvern.
  • Toate aceste acumulări vor fi gestionate de instituțiile de învățământ prin intermediul unui cont extrabugetar, conform normelor metodologice aprobate de Ministerul Finanțelor.
  • Pentru asigurarea un control riguros a modului de gestionare a donațiilor, granturilor, sponsorizărilor, precum și a mijloacele financiare obținute în urma desemnării procentuale, se propune instituirea unor noi atribuții către Ministerul Educației și Cercetării, de a monitoriza, împreună cu alte autorități responsabile, acest proces.

Se propune ca legea să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

Proiect de Lege by Ziarul de Gardă

Pe 2 septembrie 2023, Ziarul de Gardă a scris că odată cu venirea lunii septembrie și a adunărilor de început de an școlar, părinții sunt din nou anunțați despre taxele informale achitate în instituțiile publice de învățământ. Deși cadrul legal interzice colectarea și primirea acestor recompense, în unele instituții școlare părinții în continuare sunt „rugați insistent” să dea bani pentru fondul clasei, fondul școlii, reparații etc.

Anul trecut au fost introduse modificări la Codul Contravențional care îi sancționează cu amenzi și pe cei care adună banii, și pe cei care îi primesc. Părinții sunt încurajați să denunțe cazurile de estorcare de bani la Linia Națională Anticorupție (080055555), disponibilă 24/24, 7 zile pe săptămână.