Dezvăluiri din culisele Bisericii Ortodoxe. Mitropolia Moldovei confirmă autenticitatea scrisorii adresate Patriarhului Kiril al Moscovei de Înalt Prea Sfinţitul Vladimir: „Ne aflăm într-o situație de faliment instituțional”
Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) Vladimir, i-a adresat Patriarhului Kiril al Rusiei o scrisoare în care enumeră o serie de îngrijorări și nemulțumiri apărute în rândul clericilor în ultimul an și jumătate. Mitropolitul Vladimir susține că instituția religioasă, subordonată Moscovei, se află „într-o situație de faliment” și acuză că, „în Rusia, atât autoritățile laice cât și cele bisericești ne-au tratat și ne tratează ca pe un popor periferic și fără coloană vertebrală”. Totodată, Înalt Prea Sfinţitul Vladimir îl învinuiește pe Patriarhul Kiril „de ignoranță aproape completă”, menționând lipsa de sprijin „în această perioadă dificilă”.
În scrisoarea care datează din 5 septembrie 2023, publicată pe blogul fostului deputat Vlad Cubreacov, ex-vicepreședinte al Partidului Popular Creștin Democrat (PPCD), se spune că Mitropolia Chișinăului și a întregii Moldove „este percepută în societatea moldovenească ca un avanpost al Kremlinului și un susținător al intervenției ruse în Ucraina”. Astfel, „pentru Biserica Ortodoxă din Moldova această legătură este echivalentă cu dispariția noastră de pe scena religioasă și socială a țării”. Episcopul Ioan Moșneguțu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei, a confirmat pentru Ziarul de Gardă veridicitatea scrisorii.
„(…) Ce răspuns am primit la solicitările noastre? În cel mai bun caz, o ignorare aproape completă sau promisiuni care, cel mai probabil, au fost deja uitate. Corespondența și negocierile au fost ignorate, iar timpul trece foarte repede în defavoarea noastră. Problema ar fi putut fi rezolvată în mod operativ, așa cum fac vecinii noștri români. Rapiditatea era necesară pentru a-i împiedica pe preoți să fie în permanență tentați de statul român, care le oferă preoților un salariu lunar garantat de 800-900 de euro, asigurare medicală, pensii și scutirea parohiilor de contribuțiile trimestriale (…).
O altă situație care ne face să fim îngrijorați este cea existentă deja tradițional în regiunea transnistreană, unde episcopii sunt numiți fără acordul Mitropolitului Chișinăului și al întregii Moldove și a Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, precum și a autorităților locale – ceea ce pentru noi este un fenomen inexplicabil (…)”, se spune în scrisoare.
Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove afirmă că se creează impresia că „Biserica Ortodoxă din Moldova devine tot mai nepopulară în sfera publică din cauza legăturii sale directe cu Federația Rusă” și accentuează faptul că „Mitropolia Basarabiei, sprijinită deschis de Patriarhia Română, de R. Moldova și România, a demonstrat că este o forță care nu mai poate fi oprită și care, se pare, că dorește și va obține restabilirea drepturilor sale istorice”.
„(…) O altă tendință care preocupă poporul nostru și pe clerici, care într-un procent de 80% dețin cetățenie română – este dorința tot mai persistentă a Patriarhatului Moscovei de a absorbi Mitropolia Moldovei în așa-numita „Lume Rusă”, care este străină aspirațiilor și valorilor noastre naționale. Din nefericire, această tendință reprezintă o continuare a politicii dure de denaționalizare promovată în perioada țaristă și ulterior în perioada sovietică, pe care Biserica Ortodoxă Rusă dorește să o „desăvârșească”. Din păcate, Moscova nu a înțeles până în prezent faptul că poporul din Moldova are rădăcini latine și este perfect normal ca el să aspire să se apropie și să rămână în acest spațiu civilizațional, după veacuri de divizare artificială, fără a trăda Ortodoxia (…).
(…) În această situație, vă întrebăm, sanctitatea voastră, cum putem evita prăpastia care s-a deschis în urma invaziei ruse în Ucraina, pe de o parte, și creșterea neîncrederii atât din partea preoțimii, cât și a poporului față poziția noastră, care se presupune a fi direct legată de interesele rusești, pe de altă parte? Cum putem menține relațiile strânse cu Biserica Ortodoxă Rusă, când legătura geografică este aproape distrusă, când nu mai putem achiziționa obiecte bisericești fabricate în Federația Rusă, deoarece aproape nu există căi comerciale între țările noastre? Ce să facem în condițiile consolidării tot mai evidente a Bisericii Ortodoxe Române în Republica Moldova și ce să facem atunci când Biserica Ortodoxă Rusă, care se consideră Mamă a noastră, se comportă față de noi, în opinia noastră, ca să ne exprimăm delicat, nerespectuos?”, se menționează în scrisoare.
Sursa doc: cubreacovblog
Scrisoare.traducere by Ziarul de Gardă
Sursa traducere: cubreacovblog
Pe 11 octombrie 2023, Înalt Prea Sfințitul Vladimir, sau Nicolae Cantarean, pe numele său de mirean, a participat la Sinodul Bisericii Ortodoxe Ruse care a avut loc la Mănăstirea Danilov din orașul Moscova.
În a 40-a zi de război în Ucraina, Înalt Preasfințitul Vladimir, Mitropolit al Chișinăului şi Moldovei a venit cu un nou mesaj în contextul războiului din Ucraina. Mitropolitul a menționat că Biserica Ortodoxă din R. Moldova (BOM), subordonată canonic Patriarhiei Moscovei, este „împotriva războiului, este alături de refugiați și oferă toată asistența posibilă tuturor celor care au suferit în urma ostilităților”. De cealaltă parte, tot în acea perioadă, Patriarhul Kirill, șeful Bisericii Ortodoxe Ruse, a ținut o slujbă pentru soldații ruși, pe care i-a îndemnat să-și apere țara „așa cum numai rușii o pot face”. În primele zile ale invaziei Rusiei în Ucraina, Patriarhul Kiril i-a etichetat pe cei care luptă împotriva Moscovei ca fiind ”forţe ale răului”.
În octombrie 2022, Mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove, Înalt Prea Sfinţitul (ÎPS) Vladimir a fost decorat de către Patriarhul Kiril cu una dintre cele mai înalte distincții ale Patriarhiei Moscovei – Ordinul Patriarhal, „Cuviosului Serafim de la Sarov”.
În anul 2014, Ziarul de Gardă a dezvălui faptul că ÎPS Vladimir locuia într-o casă de milioane la câţiva kilometri de Chişinău. Imobilul de lux era înregistrat pe numele unei femei, cu care ÎPS a fost inclusiv într-o vacanţă în Turcia, la mare, în anul 2012. În 2013, femeia, care era proprietara a încă două apartamente, şi-a deschis o agenţie de pază, care oferă servicii de protecţie tuturor persoanelor interesate.