CSM decide marți asupra organizării Adunării Generale a Judecătorilor și propunerii lui Stoianoglo privind „specializarea judecătorilor în domeniul crimelor de corupție și a celor conexe”
Membrii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se întrunesc marți, 13 octombrie, urmând a fi examinate 20 de subiecte, printre care propunerea procurorului general privind „specializarea judecătorilor în domeniul crimelor de corupție și a celor conexe” și posibilitatea desfășurării ședinței extraordinare a Adunării Generale a Judecătorilor convocată la 23 octombrie. De asemenea, consiliul va decide asupra acordării titlului onorific „Veteran al sistemului judiciar” pentru unii judecători.
CSM urmează să examineze numirea unor judecători nou-numiți în funcție ș repartizarea judecătorilor numiți la Judecătoria Chișinău, în sediile
instanței.
Un alt subiect ține de conferirea titlului onorific „Veteran al sistemului judiciar” pentru judecătorii Liuba Pruteanu și Anatol Pahopol, de la Curtea de Apel Chișinău și Dumitru Corolevschi, de la Curtea de Apel Bălți.
În 2016 magistrata Liuba Pruteanu a ajuns pe lista funcționarilor acționați în judecată de Republica Moldova pentru condamnări la CtEDO. Prin intermediul Ministerului Justiției statul solicita, de la Pruteanu și de la alți patru magistrați, 17.150 de euro, prejudiciu adus Republicii Moldova în urma unei hotărâri a CtEDO din 28 ianuarie 2014.
În luna aprilie 2018, Curtea de Apel Bălţi a menţinut hotărârea Judecătoriei Chişinău din noiembrie 2017, prin care demersul Ministerului Justiției a fost respins. Dosarul a ajuns la CSJ după recursul depus de minister, dar a fost respins.
Anatol Pahopol a deținut funcția de președinte interimar al CSM din mai până în septembrie curent. Acesta și-a motivat demisia prin faptul că „în ultimele săptămâni au fost critici la adresa mea privind activitatea mea în CSM. E o situație destul de delicată și interesantă. În aceste condiții nu vreau să rămân ostatic al unor situații”.
Anatol Pahopol a fost ales în calitate de membru suplean al CSM în cadrul Adunării Generale a judecătorilor din 20 octombrie 2017. Pahopol a deținut anterior funcția de președinte interimar al Curții de Apel Chișinău, și a activat în calitate de judecător în cadrul CA Chișinău. Potrivit magistrat.md, magistratul a fost numit în funcția de judecător până la atingerea plafonului de vârstă în 2000.
CSM urmează să examineze demersului procurorului general, Alexandr Stoianoglo, cu privire la „specializarea judecătorilor în domeniul crimelor de corupție și a celor conexe”, după ce săptămâna trecută examinarea acestuia a fost amânată.
Totodată, membrii CSM vor decide asupra organizării Adunării Generale a Judecătorilor, convocată la 23 octombrie curent.
Tot mâine, CSM va decide asupra aprobării proiectului bugetelor instanțelor judecătorești și CSM pentru anul 2021 și estimărilor pentru anii 2022-2023.