Consiliul pentru Dezvoltarea Strategică al USM a adresat un demers către conducerea R. Moldova prin care cere confirmarea în funcție a rectorului ales, Igor Șarov
Consiliul pentru Dezvoltarea Strategică al Universității de Stat din Moldova cere confirmarea în funcție a rectorului ales în data de 16 decembrie – doctorul Igor Șarov, în legătură cu expirarea la 16 martie 2021 a termenului de confirmare în funcție. Un demers în acest sens a fost adresat președintei R. Moldova Maia Sandu, președintei Parlamentului, Zinaida Greceanîi, premierului interimar, Aureliu Ciocoi și ministrului intermiar al Educației, Lilia Pogoloșa.
„CDSI își exprimă îngrijorarea cu privire la tergiversarea procesului de confirmare în funcția de rector a dlui doctor Igor Șarov, confirențiar universitar, care a fost ales prin votul majorității membrilor comunității academice, în două tururi de scrutin, organizate în strictă conformitate cu Regulamentul privind modul de alegere a rectorului USM(2015).
Tergiversarea procesului de confirmare în funcție a rectorului ales exercită un impact negativ asupra activității USM, lezând imaginea și reputația acestei instituții pe plan național și internațional”, se arată în demers.
Consiliul pentru Dezvoltarea Strategică al Universității de Stat din Moldova susțin că datorită acestui fapt, multe procese interne ce țin de elaborarea și implementarea planurilor și acțiunilor de dezvoltare strategică și politică de resurse umane din cadrul instituției sunt serios afectate.
În acest context, CDSI solicită urgentarea procesului de confirmare în funcție a rectorului ales de comunitatea academică din cadrul USM – doctor Igor Șarov, confirențiar universitar – „pentru a asigura activitatea plenară a Universității și a asigura respectarea principiilor fundamentale, care stau la baza funcționării unei instituții de învățîmânt superior veritabil”.
La 15 decembrie 2020, Adunarea Generală a electorilor Universității de Stat din Moldova (USM) l-a ales pe Igor Șarov în calitate de rector al USM.
Într-un interviu acordat site-ului Universității de Stat, anterior, Igor Șarov a declarat că își propune să pună în aplicare strategia de dezvoltare instituțională pe termen mediu și lung; să asigure condiții mai bune de muncă pentru cadrele universitare; să organizeze diverse structuri pentru asigurarea calității anumitor dimensiuni ale procesului de studii și anume – un centru de dezvoltare curriculară, să creeze un incubator de afaceri, să finanțeze start-upuri etc.; să atragă fonduri din diverse proiecte cu UE și cu alți donatori internaționali, precum și cu agenți economici etc.; să dezvolte și să implementeze o strategie pentru promovarea cercetării și inovării, dar și obligatoriu – susținerea tinerilor cercetători;
Totodată, Șarov a afirmat că va pune în aplicare o strategie de internaționalizare, care poate atrage studenți străini, intensifica mobilitățile academice etc.
După ce Partidul Democrat a semnat cu Partidul Socialiștilor din R. Moldova un acord de guvernare, la 17 martie 2020, Igor Șarov a fost numit în funcția de ministru al Educației, Culturii și Cercetării.
La 9 noiembrie 2020, miniștrii desemnați de Partidul Democrat din Moldova (PDM) în Guvernul Chicu, patru la număr, printre care și Igor Șarov, au fost revocați din funcții, după ce conducerea Partidului Democrat a anunțat că după alegerile din 15 noiembrie se va retrage de la guvernare.