Consiliul Național al Românilor din Ucraina, despre necesitatea modificării articolului din Constituție care se referă la denumirea limbii de stat : „Separatismul lingvistic moldovenesc din Odesa afectează grav sub aspect nu doar științific, dar și politic sistemul educațional din Ucraina”
Consiliul Național al Românilor din Ucraina susține inițiativa lansată de Academia de Științe a Moldovei privind modificarea articolului din Constituție care se referă la denumirea limbii de stat și cere demnitarilor să pună capăt „speculațiilor pe tema denumirii limbii oficiale a R. Moldova”.
Discuțiile sterile și fără sfârșit privind denumirea corectă a limbii afectează grav nu doar situația lingvistică din R.Moldova, dar și stabilirea justă a denumirii firești a limbii materne a românilor din Ucraina, susțin reprezentanții uniunii civice.
De un an părinții elevilor din zece școli din regiunea Odesa luptă în instanțele de judecată ale Ucrainei pentru obligarea Ministerului Educației și Științei din Ucraina să treacă, în sfârșit, la denumirea corectă a limbii în educația școlară: Limba română, limbă oficială a UE.
„Separatismul lingvistic moldovenesc din regiunea Odesa, aidoma celui de la Tiraspol, afectează grav sub aspect nu doar științific, dar și politic, sistemul educațional din Ucraina. În „limba moldovenească” se predă în școli numai în regiunea transnistreană și în regiunea Odesa”.