Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   DOC/ Comuniștii înregistrează în Parlament…

DOC Comuniștii înregistrează în Parlament legea „agenților străini”: amenzi de până la 200 de mii de lei, controale și restricții, printre prevederi

Captură foto

Șase deputați comuniști au înregistrat în Parlament, pe 28 martie, un proiect de lege privind „statutul agenților străini în R. Moldova”. Printre sancțiuni, autorii propun amenzi de până la 200 de mii de lei pentru entitățile și persoanele care nu se vor înregistra în „Registrul Agenților Străini”.

Reprezentanții Partidului Comuniștilor din R. Moldova (PCRM) spun că adoptarea legii este „imperativă”, odată cu „creșterea implicării organizațiilor internaționale în viața social-politică din R. Moldova”. Anterior, experții au declarat pentru ZdG că asemenea legislație „încalcă dreptul la libertatea de exprimare, dreptul la libertatea de asociere”.

Parlamentarii Constantin Starîș, Inga Sibova, Nicolai Rusol, Valeriu Muduc, Vladimir Voronin și Diana Caraman sunt autorii proiectului de lege privind „statutul agenților străini în R. Moldova”. Aceștia au definit „agentul străin” drept „orice persoană juridică sau fizică ce primește direct sau indirect finanțare externă în proporție de cel puțin 50% din totalul veniturilor anuale și care desfășoară activități ce influențează viața politică, economică, socială sau educațională din R. Moldova”.

Prevederile inițiativei comuniste

Potrivit inițiativei comuniștilor, „agenții străini” vor avea obligația să se înregistreze într-un Registru gestionat de „Comitetul pentru Controlul Influenței Străine” în termen de 30 de zile de la „primirea finanțării străine”. Comitetul ar urma să fie „organ autonom, sub control parlamentar”.

Agenții străini sunt obligați să publice trimestrial rapoarte privind utilizarea fondurilor externe și activitățile desfășurate.

Materialele publice (site-uri web, broșuri, reclame, campanii media) trebuie să conțină mențiunea: «Această entitate este înregistrată ca agent străin în R. Moldova»”, se arată în textul inițiativei legislative.

Astfel, conform PCRM, agenții străini nu au voie să:

  • Finanțeze partide politice, candidați electorali sau campanii electorale în R. Moldova.
  • Desfășura activități de lobby în favoarea unor interese străine, fără informarea Comitetului.
  • Participa la programe educaționale fără avizul Ministerului Educației și Comitetului pentru Controlul Influenței Străine.

Totodată, „agenții străini” vor fi supuși anual controalelor inopinate. În cazul unor încălcări, Comitetul ar putea dispune avertismente scrise, amenzi, suspendarea activității pentru până la 6 luni și dizolvarea entității prin hotărâre judecătorească.

Sancțiuni propuse

Lipsa înregistrării în Registrul Agenților Străini se sancționează cu amendă de la 50 de mii de lei până la 200 de mii de lei.

Nedeclararea finanțărilor externe se sancționează cu blocarea conturilor bancare și confiscarea sumelor nedeclarate.

În cazul încălcării repetate a legii privind agenții străini, instanțele de judecată pot dispune lichidarea entității.

lege agenți străini by Ziarul de Gardă

Inițiativa lui Dodon

Anterior, liderul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Igor Dodon, salariat oficial la Moscova ci milioane, a declarat că ar urma să elaboreze și să propună „adoptarea legii privind «agenții străini», după exemplul SUA, al multor țări din UE, al Georgiei și al altor state”. Totodată, Dodon spunea că „organizațiilor nonguvernamentale li se va interzice să se ocupe de politică”.

Experții: Legea încalcă dreptul la libertatea de exprimare, dreptul la libertatea de asociere

Petru Macovei, directorul executiv al Asociația Presei Independente (API) a menționat în cadrul unei intervenții pentru ZdG că Igor Dodon, „ca de obicei, manipulează atunci când spune că astfel de lege există în Statele Unite. Legea din Statele Unite arată cu totul diferit decât se gândește Igor Dodon, iar el se gândește, sigur, să preia practica din Federația Rusă, așa cum îi place domnului Dodon să facă de fiecare dată. Legea din Federația Rusă este absolut antidemocratică și, de fapt, limitează atât drepturile asociațiilor obștești, cât și a instituțiilor media”.

Daniel Goinic, expert în drepturile omului, CRJM a invitat politicienii să citească hotărârea Curții Europene a Drepturilor Omului „Kobaliya și alții contra Rusiei” din 2 octombrie 2024, „unde vor vedea că asemenea legislație încalcă dreptul la libertatea de exprimare, dreptul la libertatea de asociere. Respectiv, în cazul unei asemenea hotărâri, CEDO are de-a face cu repercusiuni la nivel național, or, o asemenea legislație are șansa să fie declarată neconstituțională de către Curtea Constituțională a țării”. 

Context

În Rusia legea privind „agenții străini” a fost adoptată în 2012, aceasta este deja cunoscută dincolo de granițele Rusiei. Oferă autorităților dreptul de a include ONG-urile și persoanele care primesc sprijin din străinătate și sunt angajate în activități politice în lista „agenților străini”. Odată ajunși în listă, aceștia riscă să primească o pedeapsă cu închisoarea de până la cinci ani dacă nu își raportează activitățile în strictă conformitate cu cerințele legii.

Odată cu invazia la scară largă a Rusiei în Ucraina, Kremlinul a declarat mai mulți cetățeni ruși care s-au exprimat public împotriva războiului drept „agenți străini”.

De asemenea, în Georgia, proiectul de lege, care ar cere organizațiilor care primesc mai mult de 20% din finanțare din străinătate să se înregistreze ca „agenți de influență străină”, a declanșat o criză politică continuă în Georgia, unde mii de oameni au ieșit în stradă pentru a cere retragerea proiectului de lege.

Statele Unite, Uniunea Europeană și Marea Britanie au criticat proiectul de lege privind agenții străini din Georgia, lege adoptată într-un final. Grupurile de opoziție georgiene o numesc „legea rusă”, spunând că este modelată după legislația rusă folosită pentru a-i viza pe oponenții președintelui Vladimir Putin. Rusia neagă orice rol în susținerea proiectului de lege, pe care l-a apărat împotriva criticilor occidentale, potrivit Reuters.