DOC/Comisia Extraordinară Națională în Sănătate Publică a publicat instrucțiunile de pregătire și redeschidere a grădinițelor
Comisia Extraordinară Națională în Sănătate Publică(CENSP) a publicat instrucțiunile de pregătire și redeschidere a grădinițelor începând cu data de 1 septembrie. Documentul prevede norme obligatorii, pe care fondatorii, autoritățile publice locale (APL) sau privați, directorii instituțiilor care oferă servicii de educație timpurie, cadrele didactice și personalul, precum și părinții/ reprezentanții legali ai copiilor urmează să le implementeze.
Până la redeschiderea instituției (sau grupelor de educație timpurie)și reluarea activității acesteia, APL/fondatorul privat împreună cu directorul vor evalua toate oportunitățile și riscurile potențiale privind redeschiderea instituției și vor asigura buna funcționalitate a acesteia în condițiile pandemiei Covid-19.
Potrivit documentului, în prima etapă se va admite un număr redus de copii într-o grupă, dezinfectarea periodică a suprafețelor și părinții vor trebui să semneze o declaraţie privind prezentarea certificatului medical al copilului, unde vor anexa toate vaccinurile administrate şi morbidităţile copilului.
În funcție de evoluția situației epidemiologice și adaptarea restricțiilor legate de aceasta în localitatea concretă, deschiderea grupelor se va putea realiza eșalonat, gradual cu un număr redus de copii – câte 7-8 copii de 2-4 ani și câte 10-12 copii de 4- 6(7) ani.
Școlile și grădinițele din R. Moldova au fost închise în data de 11 martie din cauza riscului de răspândire a noului virus. Comisia naţională extraordinară de sănătate publică (CNESP) a decis să prelungească starea de urgență în sănătate publică până la 31 august.