Certificatele COVID-19 emise de R. Moldova sunt echivalente cu certificatul digital COVID al UE
Comisia Europeană a adoptat patru decizii care atestă că certificatele COVID-19 emise de Georgia, R. Moldova, Noua Zeelandă și Serbia sunt echivalente cu certificatul digital COVID al UE.
Astfel, cele patru țări vor fi conectate la sistemul UE și certificatele lor COVID vor fi acceptate în aceleași condiții ca și Certificatul digital COVID al UE.
În același timp, cele patru țări au convenit să accepte Certificatul digital COVID al UE pentru călătoriile din UE în țările lor.
„Sunt încântat să văd că numărul țărilor care doresc să adere la sistemul UE continuă să crească. Prin deciziile de astăzi, 49 de țări și teritorii din cinci continente sunt conectate la sistemul UE de certificat digital COVID. Continuăm eforturile de a întări încrederea oamenilor în călătoriile în siguranță în interiorul și în afara UE”, a spus comisarul pentru Justiție, Didier Reynders.
La rândul său, comisarul pentru Vecinătate și Extindere, Olivér Várhelyi a declarat: „Așa cum am fost alături de partenerii noștri în lupta împotriva pandemiei, continuăm să lucrăm împreună pentru a ne deschide în siguranță. Aducem vești bune înaintea reuniunii ministeriale a Parteneriatului Estic. Astăzi, salut că Georgia, Moldova, precum și Serbia s-au alăturat sistemului nostru de certificat digital COVID și aștept cu nerăbdare ca mai mulți vecini noștri să se conecteze cât mai curând posibil”.
Cele patru decizii ale Comisiei adoptate luni, 15 noiembrie, vor intra în vigoare pe 16 noiembrie curent. Până acum, 22 de țări (și teritorii) non-UE s-au alăturat sistemului UE de certificat digital COVID.
Sistemul de certificate digitale ale UE privind COVID cuprinde trei tipuri distincte de certificat privind COVID-19: un certificat de vaccinare, un certificat de testare și un certificat de vindecare.
Certificatul digital UE COVID este acceptat în toate statele membre ale UE. Ajută la asigurarea faptului că restricțiile în vigoare în prezent pot fi ridicate într-o manieră coordonată. Atunci când călătorește, titularul certificatului digital UE COVID ar trebui, în principiu, să fie scutit de restricțiile privind libera circulație: statele membre ar trebui să se abțină de la a impune restricții suplimentare de călătorie titularilor unui certificat digital UE COVID, cu excepția cazului în care acestea sunt necesare și proporționale pentru a proteja sănătatea publică. Într-un astfel de caz, de exemplu ca reacție la noile variante de îngrijorare, acel stat membru ar trebui să notifice Comisia și toate celelalte state membre și să justifice această decizie.