Cererea de chemare în judecată depusă de Sandu în privința lui Dodon și pliantele defăimătoare ajunge, din nou, la CA Chișinău
Magistrații Curții Supreme de Justiție (CSJ) au remis spre examinare la Curtea de Apel Chişinău cererea de chemare în judecată înaintată de Sandu Maia către Dodon Igor privind recunoașterea ca false, defăimătoare, calomnioase şi denigratoare informaţiile înserate în pliantul pe suport de hârtie cu caracter electoral al acestuia.
Printr-o încheiere dictată la joi, 26 noiembrie, CSJ a constatat competența completului specializat pentru examinarea acţiunilor în contencios administrativ al Curții de Apel Chişinău, la judecarea cauzei de contencios administrativ, la cererea de chemare în judecată depusă de Maia Sandu împotriva lui Igor Dodon.
Astfel, magistrații cu decis remiterea spre examinare la Curtea de Apel Chișinău a cererii. Încheiere vine după ce la 20 noiembrie curent, completul specializat pentru examinarea acțiunilor în contencios administrativ al Colegiului civil, comercial și de contencios administrativ al Curții de Apel Chișinău a dispus suspendarea din oficiu a procesului și expedierea dosarul CSJ pentru soluţionarea conflictului negativ de competenţă.
La 14 noiembrie Judecătoria Chișinău, sediul Ciocana, a emis o hotărâre prin care a admis cererea depusă de Maia Sandu împotriva lui Igor Dodon în legătură cu distribuirea pliantelor electorale ce conțin mesaje manipulatorii la adresa candidatei PAS.
Hotărârea a fost contestată la Curtea de Apel (CA) Chișinău, iar la 17 noiembrie instanța a casat hotărârea și au decis reținerea cauzei civile pentru examinare la CA.
La 20 noiembrie CA a dispus suspendarea din oficiu a procesului și expedierea dosarul CSJ pentru soluţionarea conflictului negativ de competenţă.
Sâmbătă și duminică, 7 și 8 noiembrie, atât în Capitală, cât și în raioane au fost distribuite pliante cu mesaje manipulatorii la adresa candidatei Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Maia Sandu. În foile volante este scris despre o eventuală închidere a școlilor și spitalelor, lichidarea raioanelor și unirea satelor în județe, legalizarea căsătoriilor „dintre homosexuali”, precum și stoparea plăților pentru pensii și salarii. Pliantele conțin informații cum că au fost achitate din fondul electoral al candidatului susținut de PSRM, Igor Dodon. În raportul financiar prezentat de Igor Dodon Comisiei Electorale Centrale (CEC) la 6 noiembrie nu sunt, însă, indicate cheltuieli pentru tipărirea pliantelor. Informațiile din pliante sunt atacurile lansate de Igor Dodon în cadrul unui briefing de presă de la 3 noiembrie.
În briefingul de presă de la 3 noiembrie, într-un discurs de jumătate de oră, el a făcut o serie de afirmații false, cum că Maia Sandu ar fi închis mai multe școli, primării, spitale și că ar fi scos limba rusă din curricula școlară. Datele statistice și informațiile oficiale dezmint falsurile lui Igor Dodon, scrie Stop Fals.
Pliantele conțin informații cum că au fost achitate din fondul electoral al candidatului susținut de PSRM, Igor Dodon. În timp ce reprezentanții PAS spun că „Igor Dodon nu a rezistat și a coborât în glod și împroașcă cu acest glod toată țara”, reprezentanții staff-ului acestuia au declarat pentru ZdG că în cadrul dezbaterilor, candidatul va veni cu „dovezi și argumente”. Dezbaterea însă nu a mai avut loc.
- DOC/ Președintele și premierul României s-au implicat în campania electorală? Decizia CSJ în procesul intentat de Igor Dodon
- DOC/ Dodon pierde în instanţă unul din procesele împotriva diasporei
Magistrații CSJ au respins recursul depus de Igor Dodon și mențin decizia Curții de Apel Chișinău care la 20 noiembrie a declarat inadmisibilă cererea de chemare în judecată a acestuia privind constatarea faptului transportării organizate a alegătorilor la secțiile de votare în cadrul alegerilor prezidențiale, turul II din 15 noiembrie 2020 și constatarea faptului remunerării alegătorilor în cadrul alegerilor prezidențiale, turul II din 15 noiembrie 2020, în sensul determinării exprimării votului pentru un anumit candidat.