Autoritățile au reluat licitația pentru procurarea vaccinurilor anti-COVID-19. A fost modificat numărul de doze și prețul pentru acestea
Responsabilii din cadrul Centrului pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS) au reluat marți, 30 martie, licitația pentru procurarea dozelor de vaccin anti-COVID pentru utilizarea în cadrul planului național de imunizare COVID-19.
După ce anterior R. Moldova a inițiat procedura procurării a 400 de mii de doze de vaccin anti-COVID-19, fiind dispusă să achite 70 de milioane de lei, adică aproximativ 175 de lei pentru o singură doză, marți, 30 martie, CAPCS anunță că se dorește procurarea a 100 de mii de doze, pentru un curs complet de vaccinare per persoană, fiind dispusă să achite 35 de milioane de lei. Reprezentanții CAPCS suțin că o astfel de decizie a fost luată de către Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS), în contextul în care autoritățile „optează mai mult pentru achiziționarea vaccinului direct de la producători”.
Anunțul despre reluarea licitației a fost făcut pe site-ul licitațiilor publice. Totodată, autoritățile menționează că termenul de depunere a ofertelor este de la 1 până pe 8 aprilie.
Contactat de ZdG, Constantin Nedelea, șeful secției achiziții medicamente din cadrul CAPCS, ne-a comunicat că decizia privind achiziționarea unui număr mai mic de doze de vaccin anti-COVID-19 aparține Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.
„A fost decizia Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Din câte cunosc a fost luată împreună cu Guvernul R. Moldova de a micșora cantitatea, precum că se negociază cu producătorii de vaccinuri, și practic mesajul a fost de pus accentul cel mai mare pe negocieri cu producătorii. Licitația este mai mult preconizată pentru depozitele farmaceutice, pe când negocierea fără nepublicare e pentru producători”, ne-a comunicat șeful secției achiziții medicamente din cadrul CAPCS.
Nedelea a menționat că autoritățile „optează mai mult pentru achiziționarea vaccinului direct de la producători”. Totodată, potrivit lui șeful secției achiziții medicamente din cadrul CAPCS, se planifică vaccinarea a 100 de mii de persoane. În oferta autorității contractante, se menționează că unitatea de măsură este: bucată = curs complet de vaccinare per persoană.
„Din câte am înțeles 100 de mii de persoane se echivalează cu 200 de mii doze. Dacă luăm în considerare că marea majoritate de vaccinuri au câte două doze pentru o persoană. Dar sunt vaccinuri precum Johnson & Johnson care au câte o doză. Prețul estimativ pentru o doză a rămas neschimbat. Suma alocată s-a redus practic de două ori, fiindcă și cantitatea a fost redusă de două ori. Până la modificare era planificată vaccinarea pentru 200 de mii de persoane.
Ministerul Sănătății a decis reducerea practic de două ori, evident s-a redus și suma alocată. Suma pentru o doză se echivalează cu 10 dolari. Referitor la achiziționarea directă de la producători, am înțeles că și canitățile vor fi mai mari”, a conchis Nedelea.
Cristina Stratulat, consiliera pe comunicare de la MSMPS ne-a comunicat că „au avut loc mai multe ședinte cu participarea reprezentanților Serviciului Informațional Secret, Centrului Național Anticorupție, dar și alte autorități, iar în urma recomandărilor privind unele riscuri expuse în caietul de sarcini, s-a intrunit Grupul de lucru în acest sens care a luat decizia de a realiza unele modificări”. „Nu este responsabil Ministerul de achiziție, dar CAPCS”, potrivit Cristinei Stratulat.
În oferta autorității contractante, Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate, se menționa că va fi acceptat vaccinul autorizat condiționat în R. Moldova ( la momentul deschiderii ofertelor), sau vaccinul să fie autorizat de către Agenția Europeană a Medicamentului ( European Medicines Agency în continuare EMA, la momentul deschiderii ofertelor ) sau să fie autorizat de către Biroului Federației de control asupra calității alimentelor și medicamentelor (FDA USA) ( la momentul deschiderii ofertelor ) sau să fie inclus în lista Organizației Mondiale a Sănătății de utilizare în urgențe (Emergency Use Listing) ( la momentul deschiderii ofertelor ) sau în lista vaccinurilor COVID-19 în cadrul procesului de evaluare OMS EUL / PQ ( la momentul deschiderii ofertelor ).
La 19 martie, autoritățile au anunțat despre licitația pentru procurarea a 400 de mii de doze de vaccin anti-COVID pentru utilizarea în cadrul planului național de imunizare COVID-19, suma totală pentru achiziționarea lotului fiind de 70 de milioane de lei, iar la 26 martie au suspendat licitația. Reprezentanții CAPCS menționau atunci că licitația are statut de „suspendată” întrucât „a fost prelungit termenul limită de depunere a ofertelor din cauza clarificărilor parvenite pe platforma SIA RSAP-MTender”.
Până miercuri, 24 martie, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM) a autorizat condiționat pe teritoriul R. Moldova vaccinurile produse de Pfizer/BioNTech și AstraZeneca, la solicitarea autorităților care ulterior au recepționat astfel de seruri prin intermediul platformei COVAX, dar și vaccinul Gam-COVID-Vac (Sputnik V) în baza unui dosar depus de un agent economic local.
În total, 10 vaccinuri anti-COVID-19 sunt aprobate pe teritoriul R. Moldova de către Comitetul Național Consultativ de Experți în domeniul imunizărilor. Pe lângă șase tipuri de vaccinuri produse de companiile autorizate de către AMDM, Comitetul a dat undă verde pentru vaccinurile chinezești Sinopharm, Sinovac și CanSinoBio, dar și pentru vaccinul american Janssen, produs de compania Johnson & Johnson.