Autocarul care a luat foc în drum spre protestul Partidului „Șor” aparține unei companii gestionate de socrii unui fost șef din Poliție
Autocarul cu 49 de pasageri, care a luat foc în apropiere de municipiul Strășeni în timp ce se îndrepta spre protestul din centrul capitalei organizat duminică, 13 noiembrie, de Partidul Politic „Șor”, aparține unei companii gestionate de socrii lui Nicolae Gavriliț, fost șef al Direcției investigarea fraudei economice a Inspectoratului Național de Investigații (INI).
Șoferul autocarului, sancționat pentru nereguli
Duminică, 13 noiembrie, reprezentanții Inspectoratului General al Poliției (IGP) anunțau că șoferul autocarului care a luat foc a fost sancționat în municipiul Bălți pentru nereguli. Ulterior acesta a îmbarcat totuși oamenii și a pornit spre Chișinău.
„În jurul orei 12:30, pe traseul Chișinău-Bălți, în apropiere de Strășeni a luat foc un autocar cu 49 pasageri. Unitatea de transport se deplasa din mun. Bălți spre Chișinău, la întrunire”, anunța IGP.
Potrivit unor informații consultate de ZdG, șoferul autocarului a fost amendat cu 15 unități contravenționale (echivalentul a 750 de lei) pentru mai multe nereguli.
Ziarul de Gardă a constatat că autovehiculul implicat în incident se află în proprietatea firmei „Elastica” SRL, companie care prestează servicii de transport internațional, fondată pe 1 septembrie 1997 în municipiul Ungheni. Proprietarii firmei sunt Eugenia și Grigore Croitoru, părinții soției lui Nicolae Gavriliț.
Nicolae Gavriliț a activat în cadrul Inspectoratului Național de Investigații (INI) până în iunie 2022. Anterior, în presă au apărut informații că acesta ar fi rudă cu actuala prim-ministră, Natalia Gavriliță. ZdG a constatat însă că informația respectivă nu corespunde adevărului, între prim-ministră și fostul șef din poliție nefiind relații de rudenie.
Potrivit Anticorupție.md, în februarie 2020, Nicolae Gavriliţ a fost suspendat din funcţie de către fostul ministru al Afacerilor Interne Pavel Voicu, care a invocat pornirea unei anchete de serviciu în baza unor plângeri ale agenţilor economici. Ulterior, Gavriliț a fost repus în funcţie, iar în martie 2020, procurorii anticorupție au descins cu percheziții la domiciliul acestuia, fiind suspectat de fals în declaraţia de avere şi interese personale.
Conform unor informații consultate de ZdG, în vara anului 2022, el a fost eliberat din serviciu după ce a refuzat să fie transferat într-o altă funcție care nu prevedea necesitatea deținerii dreptului de acces la secretul de stat.
Salariu modest și mii de lei obținuți în urma unor evenimente de familie
Nicolae Gavriliț indică în declarația sa de avere și interese personale pentru 2022, depusă la demisia din funcția de șef al Direcției investigarea fraudei economice, că a obținut pe parcursul anului 2022 venituri din salariu de la IGP în valoare de 105 764 de lei (aproximativ 9000 de lei lunar).
Tot în declarația sa de avere, Nicolae Gavriliț indică faptul că a obținut 25 mii de lei de la rude și prieteni cu ocazia zilei sale de naștere, precum și 50 mii de lei în urma unor evenimente de familie. Fostul angajat al INI mai indică în actul său de avere un teren extravilan care ar valora 5201 de lei, precum și unul intravilan, care ar valora 25 mii de lei.
Pe parcursul anilor, Nicolae Gavriliț a intrat în posesia mai multor bunuri imobile. Astfel, în 2018, el a dobândit printr-un contract de vânzare-cumpărare un apartament care ar fi valorat 408 307 de lei; în 2021, el a dobândit o casă de 34,1 metri pătrați la prețul de 368 000 de lei. De asemenea, ex-șeful Direcției investigarea fraudei economice are drept de abitație într-o casă la sol și într-un apartament din Chișinău, bunuri imobile înregistrate pe numele părinților săi.
Tot în declarația sa de avere depusă în acest an, Nicolae Gavriliț indică patru bunuri mobile: un vehicul motorizat Kymco MXU, un autoturism Hyundai Maxcruz, un autoturism Audi 80, un autoturism Toyota Auris și un altul de marcă Skoda.
Atât Grigore Croitoru, cât și Nicolae Gavriliț nu au răspuns la apelurile ZdG pentru comentarii la acest subiect. În cazul în care cei vizați vor veni cu o reacție, ZdG o va publica.