Asociația „Forța Fermierilor” anunță că va relua protestele cu tehnică agricolă, la câteva zile după ce Guvernul a alocat o „sumă de șase ori mai mică decât cea necesară”
Asociația „Forța Fermierilor” anunță că va relua protestele cu tehnică agricolă în capitală, „imediat după finalizarea recoltării culturilor de grupa a doua”. Totodată, reprezentanții organizației au decis să convoace în timpul apropiat un congres al agricultorilor, la care să fie analizată „situația în sectorul agrar în contextul crizelor de proporție în perioada 2022-2023”.
Reprezentanții Asociației se arată în continuare nemulțumiți de acțiunile întreprinse de Guvern pentru a ajuta sectorul agricol și susțin că suma de 200 de milioane de lei alocată recent pentru fermierii micro și mijlocii este „de șase ori mai mică decât cea necesară, care a fost solicitată de la Uniunea Europeană”.
„(…) În R. Moldova, Guvernul practic a lăsat agricultorii de unii singuri în fața unor greutăți enorme, care au apărut în circumstanțele care absolut nu au depins de ei. Toate propunerile Asociației „Forța Fermierilor” despre necesitatea introducerii stării de urgență în agricultură, restructurarea datoriilor, adresarea către parteneri externi după ajutor, protejarea pieței interne, fie au fost ignorate, fie reacția a fost una foarte tardivă.
Suma de 200 de milioane de lei, alocată recent pentru compensații la prima grupă este de șase ori mai mică decât cea necesară, care a fost solicitată de la Uniunea Europeană. Acești bani vor ajunge doar la o parte din fermieri cu mare întârziere. Toate datoriile la subvențiile pentru anul trecut n-au fost achitate până în prezent, iar AIPA în continuare se confruntă cu deficit enorm de cadre în lipsa majorării finanțării.
(…) Neglijența demonstrativă din partea prim-ministrului și rezistența ministrului Agriculturii ideii moratoriului a fost ultima picătură pentru organizația noastră. Marea majoritatea a membrilor Forței Fermierilor sunt de părere că guvernarea, prin inacțiunile sale, susține procesul distrugerii agricultorilor micro, mici și mijlocii în interesul unui grup restrâns de magnați transnaționali (…)”, se arată într-o declarație a Asociației.
Fermierii micro și mici, afectați de crizele anului 2022, vor fi ajutați de Guvern. În acest sens, Cabinetul de miniștri a alocat 200 milioane de lei – bani care vor fi distribuiți prin intermediul Agenției pentru Intervenție și Plăți în Agricultură, după colectarea cererilor de ajutor. Cuantumul financiar stabilit pentru fiecare solicitant va facilita prelucrarea și pregătirea terenului pentru perioada imediat următoare, va îmbunătăți situația financiară și nu va permite intrarea în insolvabilitate a circa 3 000 de fermieri, cu suprafețe în posesie de până la 1500 ha.
Prim-ministrul Dorin Recean a declarat că alocarea celor 200 de milioane de lei pentru sectorul agricol este „un efort pe care societatea, toate păturile sociale îl depun pentru ca să ajutăm pe cei care anul trecut au avut și anul ăsta au pierderi”. La rândul său, Alexandr Slusari, directorul executiv al Asociației „Forța Fermierilor”, a criticat declarațiile prim-ministrului din ședința Guvernului și a menționat că suma este „de șase ori mai mică decât cea necesară și că ar ajunge la o parte din fermieri cu mare întârziere”.