Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ ANI anunță că fostul…

DOC ANI anunță că fostul rector a Universității de Stat din Cahul, Andrei Popa, a fost stabilit cu un conflict de interese: a semnat ordine de pe urma cărora a obținut beneficii materiale

Reprezentanții Autorității Naționale de Integritate (ANI) anunță că inspectorii de integritate au emis act de constatare în privința lui Andrei Popa, fostul rector al Universității de Stat din Cahul „B. P. Hasdeu”, care, potrivit ANI, a admis conflicte de interese cu propria persoană.

Potrivit ANI, Andrei Popa a dobândit calitatea de subiect al declarării în 2008 și a continuat să o dețină până în iunie 2020, când și-a depus demisia din funcție.

Din 2009, în calitate de rector, și-a pus semnătura pe o serie de ordine, de pe urma cărora a obținut beneficii materiale și nemateriale. Datorită desemnării sale în calitate de membru al echipelor de implementare a proiectelor internaționale, acesta a obținut venituri în sumă totală de aproximativ 15 mii de euro, și-a repartizat echipament procurat în cadrul proiectului, a beneficiat de deplasări în alte țări, s-a bucurat de instruiri, perfecționare didactică și dezvoltare profesională, a dobândit o posibilitate de a-și îmbunătăți reputația și a-și menține poziția onorifică.

De precizat că, ANI nu contestă performanțele profesionale individuale ale fostului rector și aportul său pentru asigurarea bunei funcționări a Universității din Cahul, însă, la capitolul respectării legislației speciale a ANI, acesta a dat dovadă de iresponsabilitate”, menționează ANI.

Conform ANI, Andrei Popa nu a declarat la instituția ierarhica superioară conflictele de interese și nici nu a așteptat o soluție. Astfel, pentru conflictele de interese din perioada 2016 – 2020 inspectorul de integritate a aplicat interdicția de a exercita funcţii publice și funcţii de demnitate publică, cu excepţia funcţiilor electorale, pe o perioadă de 3 ani.

În iunie 2020, subiectul a fost stabilit de ANI cu un alt conflict de interese în raport cu ginerele său, pe care l-a angajat în cadrul instituției. Atunci actul a fost contestat în instanța de judecată, iar ANI a obținut câștig de cauză în prima instanță.