Principală  —  Ştiri  —  Social   —   DOC/ Alexandru Slusari susține că…

DOC Alexandru Slusari susține că „fără să fie notificat MEI”, APP a desemnat un reprezentant al statului în cadrul S.A. „Moldovagaz”

Vicepreședintele Parlamentului dizolvat, Alexandru Slusari, deputatul Platformei DA, susține că Agenția Proprietății Publice (APP) a emis pe 11 iunie, curent, un ordin cu privire la desemnarea lui Marian Mamei în calitate de reprezentant al statului în cadrul S.A. „Moldovagaz”, dar și în calitate de membru al consiliului în cadrul întreprinderii, fără să fie notificat Ministerul Economiei și Infrastructurii (MEI). În context, Alexandru Slusari solicită Guvernului interimar și Procuraturii Generale să se autosesizeze pe acest caz.

Potrivit lui Slusari, statutul entității în redacția actuală prevede că reprezentanții R. Moldova în Consiliul „Moldovagaz” și comisia de cenzori sunt delegați din cadrul ministerului de ramură, adică de la Ministerul Economiei și Infrastructurii. Hotărârea Guvernului nr. 1053/2010 prevede că reprezentanții statului în societățile comerciale sunt înaintați în baza propunerii conducătorului autorității publice centrale abilitate.

„Dezmăț la „Moldovagaz” și Agenția Proprietății Publice! Cer public autosesizarea urgentă a Guvernului interimar și a Procuraturii. Fără măcar să fie notificat Ministerul Economiei și Infrastructurii, pe domnul Marian Mamei totodată l-au înaintat și în calitate de membru al consiliului societății respective”, a spus deputatul într-o postare pe Facebook.

Potrivit lui Slusari, concomitent, Mihai Soțchi a fost promovat de APP în calitate de membru al consiliului S.A. „Moldovagaz”.

„Contrar prevederilor statutului, Legii nr. 1134/1997 privind societățile pe acțiuni, APP a propus pentru promovare în consiliul S.A. „Moldovagaz” și pe domnul Mihai Șoțchi, vicedirector APP. Domnul Mamei este foarte departe de sectorul energetic și deține funcția de șef al direcției infrastructura calității și securitatea industrială în cadrul MEI. Unicul „merit” al acestuia este că dânsul este o persoană apropiată lui Vadim Ceban și că candidatura lui a fost coordonată cu Igor Dodon. Tot el recent a devenit membru al consiliului S. A. „Red Nord” fără să fi fost înaintat de către MEI”, a spus Slusari.

Vicepreședintele Parlamentului dizolvat, Alexandru Slusari, spune că MEI nu a fost anunțat despre data desfășurării și ordinea de zi a adunării generale a S.A. „Moldovagaz”.

„Drept urmare, MEI a înaintat pe 29 iunie un demers către APP cu solicitarea revocării candidaturilor, desemnate de Agenție pentru organele de conducere a concernului moldo-rus și promovarea candidaților înaintate de Minister conform statutului societății. Demersul MEI a fost ignorat și pe 30 iunie 2021 a avut loc adunarea generală a acționarilor „Moldovagaz”, după scenariul, desenat de Dodon și Vadim Ceban. În acest context, dacă imediat nu avem reacția Executivului și a Procuraturii, se impune convocarea urgentă a ședinței Consiliului Suprem de Securitate în vederea discutării situației în cadrul întreprinderii monopoliste, de funcționarea căreia depinde securitatea energetică a R. Moldova sub aspectul aprovizionării țării cu gaze naturale”, a menționat deputatul.