Alexandru Slusari solicită Guvernului să prelungească interdicția la exportul de grâu din rezerva de stat: „După 30 aprilie ar urma să fie exportate 17 mii de tone de grâu”
Vicepreședintele Parlamentului, deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA), Alexandru Slusari, solicită joi, 29 aprilie, Guvernului să prelungească interdicția la exportul de grâu din rezerva de stat.
Slusari a publicat joi rezultatele unei expertize a 17 mii de tone de grâu alimentar, efectuată în Portul Giurgiulești. Potrivit deputatului, după 30 aprilie, această cantitate de grâu ar urma să fie exportată din rezerva de stat a R. Moldova.
„Am impresia că acum doar serviciile speciale și Platforma DA sunt interesate de această problemă ce vizează securitatea alimentară. Vaja Jhashi cunoaște foarte bine arta lobismului în R. Moldova. Vedeți rezultatele expertizei grâului, efectuată în portul Giurgiulești, pentru 17 mii tone. Este indicată roada grâului pentru anul 2020, deși se cunoaște că din rezerva de stat a fost eliberat grâu din anul 2016. Glutenul 22, deși grâul din rezerva de stat a avut alt indicator de gluten, sau expertiza este falsificată sau grâul din rezervă a fost amestecat cu alt grâu”, a spus Slusari într-o postare pe Facebook.
Deputatul spune că „unica ieșire din situație este interzicerea exportului de grâu”.
„Pentru mine este clar că, după 30 aprilie (data limită de livrare a grâului în port, conform contractului între Agrofloris Nord și compania din grupul Trans Oil) se pregătește exportul celor 17 mii tone. Grâul continuă să vină în port. Expertiza anexată este unul din paravane pentru justificarea acestui export. Unica ieșire legală din situați (fără tensiuni în port) despre care strigăm aproape de o lună, este interzicerea exportului de grâu”, a adăugat deputatul.
Pe 13 aprilie, după ședința Consiliului Suprem de Securitate (CSS), președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anunțat că în cadrul CSS a fost discutat subiectul privind exportul grâului. În acest sens, potrivit președintei, membrii CSS au cerut extinderea restricției privind exportul grâului din rezerva de stat.
Luni, 12 aprilie, a expirat interdicția exportului de grâu din rezerva de stat a R. Moldova. În context, Ana Revenco, consiliera președintei R. Moldova în domeniul apărării și securității naționale, secretară a Consiliului Suprem de Securitate (CSS), a formulat un demers către premierul interimar, Aureliu Ciocoi, prin care a solicitat prelungirea termenului de interdicție a exportului de grâne.
Pe 30 martie curent, Guvernul în exercițiu a aprobat Proiectul de Hotărâre privind interzicerea exportului de grâu până pe 12 aprilie curent. În ședință, prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi a propus interzicerea până pe 15 aprilie 2021 a exportului grâului din R. Moldova, dar propunerea nu a fost susținută.
Pe 29 martie, președinta R. Moldova, Maia Sandu, a anunțat că a solicitat Executivului să aprobe de urgență o Hotărâre de Guvern prin care să impună restricții temporare la exportul grâului de proveniență din rezervele de stat. Președinta menționa că solicitarea vine în contextul „informațiilor apărute în public cu privire la riscul exportului de grâu din rezervele de stat în an de secetă”.
MAI MULTE DETALII: VIDEO/ Ce se întâmplă cu grâul din rezerva de stat? Directorul ARM: „Grâul a fost dat la împrospătare unui agent economic. Nu sunt motive de îngrijorare”. Ce spun experții