Alexandru Slusari a publicat o parte din raportul Consiliului Concurenței privind acordurile de cartel pe piața petrolieră din R. Moldova: „Nu vrem să prejudiciem ancheta, deocamdată, nu divulgăm denumirile”
Vicepreședintele Parlamentului, deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Alexandru Slusari, a publicat joi, 29 aprilie, o parte din raportul Consiliului Concurenței privind acordurile de cartel pe piața petrolieră din R. Moldova. Potrivit raportului, a fost constatată existența a cel puțin două întreprinderi independente pe piața petrolieră din R. Moldova, denumirile cărora nu au fost divulgate.
„Așa cum am promis, publicăm o parte din raportul Consiliului Concurenței pe acțiunile concertate ale companiilor petroliere ce țin de formarea prețurilor la carburanți. Publicăm partea cu calificarea legală a acțiunilor constatate, precum și concluzii și propuneri în urma finalizării investigației. Nu vrem să prejudiciem ancheta, deocamdată, nu divulgăm denumirile și multe alte aspecte tehnice, însă considerăm că societatea trebuie să cunoască despre acest fenomen de acorduri de cartel pe piața petrolieră, constatat oficial cu mare întârziere de un organ abilitat. Ne-a costat și ne costă foarte scump”, a spus Slusari într-o postare pe Facebook.
Potrivit documentelor publicate de Slusari, a fost constatată existența a cel puțin două întreprinderi independente pe piața petrolieră din R. Moldova.
„În speța investigată, din perspectiva aplicării articolului 5 din Legea concurenței cu privire la practica concertată privind stabilirea prețurilor pentru produsele petroliere principale și pentru gazul lichefiat au fost identificate întreprinderi care activează pe următoarele piețe relevante: comercializării cu amănuntul a benzinei prin intermediul stațiilor de alimentare pe teritoriul R. Moldova cu elemente caracteristice locale; comercializării cu amănuntul a motorinei prin intermediul stațiilor de alimentare pe teritoriul R. Moldova cu elemente caracteristice locale”, se arată în document.
Totodată, Consiliul Concurenței a constatat că „deciziile întreprinderilor de modificare a prețurilor cu aceeași valoare nu au la bază o justificare economică concludentă, care ar reieși din evoluția costurilor de achiziție a stocurilor sau a altor parametri economico-financiari și se realizează în baza operării rentabilității, inclusiv stabilirea unor rate de rentabilitate negativă, care provoacă pierderi financiare întreprinderilor, sau excesiv de mari (până la 33,42%)”.
Platforma Demnitate și Adevăr (DA) a solicitat joi, 29 aprilie, finalizarea anchetei privind acordurile de cartel pe piața petrolieră din R. Moldova, precum și micșorarea prețurilor la benzină și motorină în concordanță cu cotațiile internaționale la țiței. Reprezentanții platformei au declarat că, în caz contrar, aceștia își rezervă dreptul să organizeze în scurt timp proteste „pentru a apăra drepturile cetățenilor și ale agenților economici la prețuri echitabile la produsele petroliere, prețuri care influențează semnificativ dezvoltarea economică a țării și veniturile oamenilor”.
La sfârșitul lunii aprilie curent, carburanții și produsele petroliere s-au scumpit din nou, după o nouă scumpire. Astfel, un litru de benzină cu cifra octanică A95 costă, la o stație PECO, 20 lei, iar benzina premium 98 costă 20 lei și 80 de bani litrul.
Deputații din Parlament au acordat, pe 12 martie, „vot de neîncredere” Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică a R. Moldova (ANRE) și au solicitat demisia Consiliului de Administrație al instituției. Tot atunci, Veaceslav Untilă, directorul general al ANRE, a fost audiat în plenul Legislativului în legătură cu scumpirile la carburanți și produse petroliere.
Din luna martie a anului 2019, petroliștii stabilesc de sine stătător prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere, fără să depășească rata de rentabilitate anuală de 10%.