Acuzații de atac raider între Platon și Russu, omul de afaceri care i-a vândut unui apropiat de-al lui Plahotniuc celebra „Casa Albă” din Chișinău. Ce arată datele de la Cadastru
Omul de afaceri Vladimir Russu, ajuns în atenția opiniei publice după ce i-a vândut lui Iurie Luncașu, unul dintre prietenii cei mai apropiați ai oligarhului Vladimir Plahotniuc celebra „Casa Albă” amplasată în sectorul Telecentru al Capitalei l-a acuzat vineri, 26 martie, pe Veaceslav Platon, un alt controversat om de afaceri, de „atac raider”.
Russu a declarat într-o conferință de presă că prin decizii judecătorești, două bunuri imobile deținute de o firmă gestionată de el, „Casa Modei” de pe bd. Ștefan cel Mare și clădirea Asito, de pe str. Bănulescu-Bodoni au fost oferite „pentru păstrare și folosință” controversatului om de afaceri Veaceslav Platon. În replică, Platon a declarat că cele două bunuri imobile ar reprezenta „activele pe care Plahotniuc prin partenerul lui Vladimir Russu, care a încercat să le legalizeze”.
Citiți aici detalii despre acuzațiile lui Russu și argumentele lui Platon: VIDEO/ Fondatorul Holdingului „Accent Group”, Vladimir Russu, îl acuză pe Veaceslav Platon de „atac raider”. Reacția lui Platon
ZdG a consultat informațiile oficiale de la Cadastru pentru a vedea cui aparțin acum cele două clădiri din inima Capitalei.
Fostul sediu al Asito este deținut, în calitate de proprietar, de compania „CONTINENTAL BUSINESS INVEST”, care aparține familiei Russu. În lunile februarie și martie 2021, prin intermediul unor ordonanțe emise de judecători și procurori, bunul imobil a fost dat în folosință companiei „Pavrapid” SRL, fondată și administrată de un oarecare Mihail Cuciuc. La 5 martie, pe clădire a fost aplicat sechestru în urma unei ordonanțe emise de un ofițer de urmărire penală al PCCOCS. Anterior, prin mandat judecătoresc din 18 decembrie 2020 și printr-o ordonață din 28 februarie 2021, clădirea a fost oferită spre „păstrare și folosință” firmei „Pavrapid” SRL.
Așa zisa „Casa Modei” aparține cu drept de proprietate din mai 2020 firmei „SCM DEVELOPMENT MOL”. Compania a fost fondată chiar în ziua în care a cumpărat imobilul de la „CONTINENTAL BUSINESS INVEST” tot de către familia lui Vladimir Russu. La fel ca și în cazul clădirii Asito, la aceleași date, prin aceleași ordonanțe, imobilul a fost dat „spre păstrare și folosință” firmei „Interprimcolect”. Compania are adresa juridică în orașul Comrat și este fondată și administrată de către un oarecare Alexei Libacov. Acesta a figurat anterior ca martor în dosarele în care Platon a fost judecat, condamnat, iar ulterior eliberat din detenție.
Ambele bunuri imobile au ajuns în proprietatea unei companii afiliate lui Vladimir Russu în 2017, la scurt timp după ce „Casa Albă”, o impunătoare clădire din sectorul Telecentru al Capitalei, atribuită lui Vladimir Plahotniuc, a trecut din proprietatea firmei lui Russu în cea a unui offshore, reprezentat la Chișinău de către Iurii Luncașu, un om de afaceri apropiat lui Plahotniuc, decedat între timp în condiții dubioase. Procurorii au stabilit că acesta s-ar fi sinucis, la scurt timp după ce Plahotniuc a fugit din țară, iar regimul instaurat de acesta a căzut.
În martie 2017, Russu a devenit proprietar şi administrator la Compania „Continental Business Invest” SRL, fondată în ianuarie de „Capital Investments” SRL, agent economic care procurase în ultimii ani mai multe clădiri în Chişinău. În ianuarie 2017, cu doar două luni înainte ca Russu să preia destinele firmei „Continental Business Invest” SRL, compania a devenit proprietara a două clădiri cu mai multe etaje din Chişinău.
La 4 ianuarie 2017, firma deţinută atunci de „Capital Investments” SRL primea în proprietate, de la compania mamă, clădirea de pe bd. Ştefan cel Mare 182, cunoscută ca fost „Centrul de Modă”. Tot la această dată, primeşte şi clădirea multietajată în care îşi are sediul Compania de asigurări „Asito”, de pe str. Bănulescu-Bodoni. O parte din aceste clădiri au aparţinut anterior Confederaţiei Naţionale a Sindicatelor, iar ulterior presa a scris că au ajuns în proprietatea unor persoane apropiate lui Ilan Şor, actualul primar de Orhei, numele căruia, tangenţial, este legat şi de firma „Capital Investments” SRL.
Citiți aici detalii despre acea tranzacție: (Video drona, doc) Omul de afaceri din spatele tranzacției de 150 de milioane de lei cu un imobil atribuit lui Vladimir Plahotniuc
Procuratura Generală nu a oferit, deocamdată, informații despre dosarul penal în care sunt vizate cele două clădiri. ZdG va reveni cu informații la acest subiect.