DOC/A fost declarată stare de urgență în sănătate publică în municipiul Chișinău. Care sunt restricțiile impuse
Restricționarea deplasării populației, instituirea studiilor la distanță pentru elevii instituțiilor de învățământ, dar și sistarea temporară a audiențelor în toate subdiviziunile primăriei municipiului Chișinău, sunt doat câteva dintre restricțiile impuse ca urmare a declarării stării de urgență în sănătate publică în muinicipiul Chișinău. Hotărârea a fost emisă la ședința Comisieimunbicipale de sănătate publică a municipiului Chișinău din 20 martie, curent.
Este restricționată deplasarea populației, desfășurarea adunărilor în masă, efectuarea vizitelor neesențiale la bănci sau oficii poștale.
Instituțiile preșcolare activează cu prezența fizică a copiilor, însă cu respectarea strictă a normelor antiepidemice.
Procesul educaționali în instituțiile de învățământ primar și secundar, dar și activitatea extrașcolară continuă la distanță.
De asemenea, rămân în vigoare măsurile restrictive aplicate anterior: se interzice aflarea în spațiile publice a grupurilor mai mari de trei persoane, se interzice aflarea persoanelor în vârstă de peste 63 de ani în afara domiociliului fără necesitate stringentă.
Se sitează temporar audiențele în toate subdiviziunile primăriei municipiului Chișinău.
Din 1 aprilie slujbele religioase se vor desfășura în aer liber, cu păstrarea distanței sociale de minim un metru, utilizând sisteme de sonorizare sau transmiterea online.
În funcție de situația epidemiologică, măsurile vor fi revizuite cu o periodicitate de 14 zile.
Prin decizia Comisiei Naționale de Sănătate Publică s-a dispus, începând din 20 martie, limitarea activității centrelor comerciale și a magazinelor nealimentare. Astfel, ventrele comerciale, unitățile comerciale nealimentare vor activa până la ora 18:00, piețele agroalimentare și cele nealimentare se vor deschide la ora 07:00 și se vor închide la 15:00., iar restaurantele vor lucra cu clienții până la ora 20:00.
Totodată, CNESP a decis să interzică organizarea nunților, cumetriilor, aniversărilor și altor evenimente, dar și organizarea și desfășurarea conferințelor științifice, adunărilor și întrunirilor profesionale în masă, olimpiadelor, competițiilor sportive, expozițiilor, festivalurilor, târgurilor agricole specializate.
Bilanțul cazurilor de COVID-19 din R. Moldova a depășit cifra de 212 mii.