DISTRIBUȚIA MANDATELOR, după procesarea a 99,63%: PAS obține 63 de mandate în Parlamentul de la Chișinău. Ce înseamnă majoritate parlamentară
Procesarea a 99,63% din procesele verbale totale arată că Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) obține mai mult de jumătate din voturile valabil exprimate, mai exact 52,60%.
Altfel spus, PAS obține majoritatea absolută în Parlamentul de la Chișinău și poate forma de unul singur viitorul Cabinet de miniștri.
După procesarea a 99,93% din procesele verbale, ZdG a făcut un calcul și vă prezintă distribuția mandatelor în Parlamentul de la Chișinău.
Potrivit datelor preliminare, PAS ar obține 63 de mandate, Blocul Electoral al comuniștilor și socialiștilor ar obține 32 și Partidului Șor – 6 mandate.
După 99,63% din procesele verbale procesate:
PAS (767 504 alegători): 63 de mandate
BESC (398 596 alegători): 32 de mandate
P ȘOR (84 154 alegători): 6 mandate
Ce înseamnă majoritatea în Parlament
Potrivit legii supreme, majoritate parlamentară este considerată fracțiunea sau coaliția fracțiunilor, anunțată prin declarație, care cuprinde mai mult de jumătate din cei 101 de deputații aleși, adică 51 de deputați.
Majoritatea parlamentară formată deține voturile necesare pentru adoptarea proiectelor de legi în prima și a doua lectură, lectură finală. Legile organice și moțiunile simple depuse în Parlament se adopta cu votul majorității deputaților prezenți. Revizuirea Constituției se adoptă cu votul a două treimi din deputaţi.
În acest caz, potrivit rezultatelor preliminare furnizate de CEC, Partidul Acțiune și Solidaritate obține majoritatea parlamentară, mai exact 63 de locuri din cele 101 din Parlamentul de la Chișinău.
Potrivit Constituției, Parlamentul se alege prin vot universal, egal, direct, secret si liber exprimat, pentru un mandat de 4 ani, care poate fi prelungit, prin lege organica, in caz de razboi sau catastrofa.
Curtea Constituțională a Republicii Moldova, la propunerea Comisiei Electorale Centrale, hotărăște validarea sau nevalidarea mandatului de deputat. Mandatul este nevalidat în cazul încălcării legislației electorale.
Parlamentul nou-ales se întrunește în ședință de constituire la convocarea Președintelui Republicii Moldova în cel mult 30 de zile de la alegeri, dacă au fost aleși cel puțin 2/3 din numarul total al deputaților.