Principală  —  IMPORTANTE   —   Dirijorul Serghei Ciuhrii s-a stins…

Dirijorul Serghei Ciuhrii s-a stins din viață. Ministrul Culturii: „A fost un nume de referință în spațiul creației și valorificării muzicii populare”

Sursa foto: TVR Moldova

Dirijorul, compozitorul și Artist al Poporului Serghei Ciuhrii s-a stins din viață la vârsta de 84 de ani. Anunțul despre deces a fost făcut de ministrul Culturii, Sergiu Prodan, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Serghei Ciuhrii a fost un nume de referință în spațiul creației și valorificării muzicii populare, afirmă ministrul Culturii.

„Cu adâncă tristețe am primit vestea că a trecut într-o altă lume cunoscutul dirijor, compozitor și profesor Serghei Ciuhrii, Artist al Poporului. Serghei Ciuhrii a fost un nume de referință în spațiul creației și valorificării muzicii populare, printre cele mai respectate și apreciate, un exemplu profesional demn de urmat, un veritabil slujitor al culturii și un profesor de la Dumnezeu.

L-am cunoscut când eram în clasa a 7-a. Dansam în ansamblul „Mărțișor”. Maestrul Ciuhrii conducea orchestra. La un moment dat, el a convocat dansatorii tineri, le-a explicat esența muzicii populare și cum se exprimă aceasta prin dans. Atunci am înțeles ce înseamnă arta. Avem datoria de a-i cinsti memoria așa cum se cuvine! Condoleanțe familiei și tuturor celor apropiați! Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a spus Sergiu Prodan.

Serghei Ciuhrii s-a născut pe 2 august în anul 1938 în satul Moara de Piatră, Bălţi. În anul 1963 este student la Academia de Muzică „Gavriil Musicescu” (actualmente – Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice) de la Chișinău, la facultatea „Dirijor de Orchestră”.

În anii 1964-1965 a fost chitarist al Orchestrei de estradă a Filarmonicii din Sahalinsk, Rusia. Apoi a lucrat în calitate de metodist la Casa de Creație Populară din Chișinău pâna în anul 1982. În anul 1970 devine dirijorul Orchestrei de muzică populară „Mărţişor” de la Casa Tineretului.

În anii 1986-1988 a fost membru al Colegiului de repertoriu al Ministerului Culturii din Moldova.

Din anul 1995 este director artistic și dirijorul Orchestrei de muzică populară „Fluieraş”.

Serghei Ciuhrii a scris sute de piese, aranjamente pentru orchestra de muzică populară, pentru instrumentişti şi interpreţi. Înregistrările pieselor sale fac parte din fondul de aur al Radioteleviziunii.