Directorul Spitalului Clinic Republican explică cum a fost posibil să fugă pacientul cu COVID-19 și în ce stare se află
Andrei Uncuța, directorul Spitalului Clinic Republica „T. Moșneaga” (SCR), spune că pacientul infectat cu COVID-19, care în această noapte a fugit din instituție, iar ulterior a fost identificat de oamenii legii, era internat în secția terapie intensivă, dar starea de sănătate a acestuia era poate fi calificată drept „de gravitate ușoară” sau „satisfăcătoare”. Potrivit directorului instituției medicale, mâine pacientul urma a fi transferat într-o altă instituție medicală, unde sunt plasați pacienți cu forme ușoare ale infecției cu noul coronavirus.
„Evident că starea de sănătate este bună, dacă a avut capacitatea de a pleca. Vom discuta cu el pentru a afla care au fost motivele pentru a pleca, dar starea sa de sănătate era bună, atât la plecare, cât și la întoarcere”, a declarat Andrei Uncuța pentru Ziarul de Gardă.
Directorul precizează că nu toți pacienții cu COVID-19 sunt conectați la aparate de respirație artificială, iar acest pacient, pe tot parcursula flării acestuia la spital, nici nu a fost conectat la aparat de respirație dirijată
„Ei (majoritatea pacienților) sunt monitorizați și asigurați suport cu oxigen, prin mască sau nazal, prin tuburi, dar nu conectați la aparate”, precizează directorul SCR.
Andrei Uncuța afirmă că bărbatul respectiv este singurul pacient izolat în blocul de terapie intensivă, dar care se află într-o stare bună de sănătate.
„Toate secțiile sunt izolate, dar la ieșire nu este blocată ușa. Este blocată doar din exterior, nu poate să intre fiecare, trebuie să aibă acces. Pacientul, folosinfu-se de moment, aflându-se în stare bună, a găsit momentul când pesonalul medical nu l-a observat și a ieșit din secție”, explică directorul SCR.
Acesta susține că dispariția a fost seseizată în cel mult jumătate de oră, iar paza a verificat imediat imaginile de pe camerele de supraveghere și a stabilit pe unde a ieșit pacientul.
Deși se credea că la SCR sunt plasați pacienți cu o formă mai gravă de COVID-19, Andrei Uncuța precizează că, din precauție, la instituție au fost aduși și pacienți în privința cărora medicii erau îngrijorați ca situația să nu agraveze.
„Chiar dacă este pozitiv, pacientul urma să fie transferat deja mâine cu acei pacienți pozitivi care se află în alte spitale și care au forme mai ușoare, care necesită supraveghere, teste suplimentare , până acestea sunt negative de două ori, ceea ce ar putea să dureze și două-trei săptămâni. Evident, el nu se poate afla la noi, pentru că ocupă patul pe care ar trebui să fie tratat un pacient mult mai grav”, punctează directorul SCR.