Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Directorul și administratorul unei întreprinderi,…

Directorul și administratorul unei întreprinderi, învinuit pentru 26 de episoade de trafic de influență, și-a aflat sentința

Directorul și administratorul unei întreprindere specializate în consultanță juridică, contabilitate, servicii de construcție și cadastrale, învinuit de săvârșirea a 26 de episoade de trafic de influență, a fost condamnat printr-o sentință din 6 august a Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani, a anunțat Procuratura Anticorupție (PA).

În rezultatul analizei probatoriului administrat, instanța a recunoscut inculpatul vinovat de comiterea traficului de influență (3 episoade ale infracțiunii), stabilindu-i o pedeapsă prin cumul parțial al pedepselor aplicate – sub formă de amendă în mărime de 175 000 de lei, cu privarea de dreptul de a deține funcții publice pe un termen de 3 ani. În cazul a 23 de episoade de trafic se influență, inculpatul a fost recunoscut vinovat, însă liberat de pedeapsa penală, din motivul expirării termenului de prescripție de tragere la răspundere penală.

Totodată, au fost confiscată din contul inculpatului în beneficiul statului contravaloarea mijloacelor bănești în sumă de 6 300 de euro și 22 200 de lei, cu titlu de mijloace obținute din activitatea infracțională, fiind menținut sechestrul aplicat asupra bunurilor acestuia.

Cauza penală a fost pornită în octombrie 2017, de către Centrul Național Anticorupție, în baza autosesizării.

Conform investigațiilor, în anul 2017, pe când ocupa funcția de director-administrator al unei întreprinderi specializate în consultanță juridică, contabilitate, servicii de construcție și cadastrale, inculpatul ar fi pretins și primit sume de bani între 300 și 2 700 de euro de la diverse persoane. Aceste sume ar fi fost solicitate pentru a perfecta procesele-verbale de recepție finală a unor obiective de construcție, incluzând în comisiile de recepție specialiști atestați în domeniul construcțiilor și influențând semnarea acestor documente.

De asemenea, inculpatul ar fi primit bani pentru a influența diverse acțiuni în cadrul Agenției Servicii Publice, printre care înregistrarea proceselor-verbale de recepție finală a încăperilor, înregistrarea unui bun imobil nou format, perfectarea autorizației de construire a unui drum de acces, și alte intervenții similare. Totodată, acesta ar fi primit bani sub pretextul influenței asupra unor funcționari publici din cadrul Primăriei municipiului Chișinău, pentru a urgenta privatizarea unui apartament sau a „modifica liniile roșii la un bun imobil”.

Urmărirea penală a durat doi ani, iar judecarea cauzei a durat 5 ani, cauza fiind examinată în procedură simplificată, în baza probelor administrate la faza de urmărire penală, inculpatul recunoscându-și vinovăția integral.

Sentința poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 15 zile.